Jump to content

Величанствена архијерејска Литургија у Ваљеву

Оцени ову тему


Препоручена порука

Посебан благослов изливен је на верни народ у храму Васкрсења Христовог у Ваљеву на празник Преподобне Ангелине Српске, 12. августа/30. јула 2018. године, када су свету архијерејску Литургију служила чак четири епископа.

Поред Преосвећеног Епископа ваљевског г. Милутина, молитвено сабрање предводили су Епископ британско-скандинавски г. Доситеј и умировљене владике Георгије и Константин. Саслуживало је свештенство из више епархија, а појао Црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Милицом Степановић Бабамилкић.

Поред снажне братске љубави, четворицу архијереја везује и то што су им архипастирске службе биле, а владики Доситеју још увек јесте, везане за од матице удаљене олтаре. Епископ Милутин службовао је у Аустралији, док су епископи Георгије и Константин годинама управљали епархијама у Канади и Немачкој. Такође, изузев владике Константина, сви су ране ђачке године провели у монашкој школи манастира Острог.

-Поред кивота Светог Василија Острошког учили смо богословске науке, а највише смо се учили духовности од великог чудотворца. Господ нас је послао у свет, у разне земље, а по Његовом благослову ево нас данас овде да заједнички одслужимо Литургију. Ја сам као епископ осетио јаку силу духовну. Кад је више епископа, снажније су и молитве и јаче радујемо анђеле и сав небески свет. Нека Бог да што више оваквих сусрета, а мојој браћи подари добро здравље, дуг живот и да нам увек у добру дођу, речи су којима је Епископ ваљевски г. Милутин изразио радост због служења са браћом архијерејима. Такође, он је пренео окупљенима дивљење гостујућих архијереја према мноштву народа у храму Васкрсења Христовог. -Овде је народ добар и у великом броју долази у храмове и то је за епископа велика радост, истакао је владика Милутин.

Беседу, надахнуту личношћу Преподобне мати Ангелине Српске коју прослављају сви православни, нарочито ми Срби, произнео је протонамесник Живојин Кнежевић: -Света мајка Ангелина, поред Свете Петке, велика је покровитељка српског народа. Ми, данашњи Срби, мало знамо о њој и њеној улози у животу нашег народа. Она је била, и данас је ту, за све који траже помоћ у Цркви Божјој, где је Господ оставио сва благодатна средства спасења. Како је Свети отац Јустин говорио, све свете тајне и све врлине налазе се у Цркви Православној. Али, ми често заборавимо где да тражимо помоћ ту где за све има лека. Зато се трудимо да се одазовемо позиву звона да се саберемо у светом храму у нашем граду! Немојмо чекати да невоља буде оно што ће нас призвати, већ љубав Божја, којом је створио свет. Сетимо се увек Свете Ангелине и свих српских светитеља, који коленопреклоно моле Творца и Спаситеља нашег да помогне свима. Није лако бити православан, али имамо њих у „Небеској Србији“ да нас својим молитвама снаже и чувају.

Приликом Литургије велики број деце примио је свету тајну причешћа. Посебно интересантно видети била су честитања имендана девојчицама које носе име Ангелина, а којих је у Саборном храму било неколико.

 

Извор: Српска Православна Црква


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...