Jump to content

Отац Сава (Јањић) о наводним оптужбама српских таблоидних медија

Оцени ову тему


Препоручена порука

Пре неколико дана неки к-албански медији су ме лажно оптужили да сам "руски агент" и чак да сам наводно благосиљао Арканa (кога никада у животу нисам ни срео).

Данас у неким српским таблоидима видимо исто тако лажне докази да наводно радим за ЦИА, "А ми (само) проповедамо Христа распетога, Јудејима саблазан, а Јелинима лудост" 1 Кор 1.23. Проблем је што смо ми овде исту истину сведочили и за време Милошевића (који нас је сматрао агентима када смо говорили куда води његова политика и када смо спашавали овде и Косовске Албанце у рату) и у овом послератном периоду када је требало критиковати и нове властодршце посебно након нереда 2004. год. Сметња смо некима и данас када поделом КиМ хоће да направе хаос и отерају нам народ. Црква је са својом истином и народом увек била камен спотицања силама овога света зато што се наша истина не мења као овоземаљске идеологије, нити им служи. Већина домаћих медија нас игнорише, што из страха, што по директиви (разумем) али барем овако може нешто да се поручи и апелује на савест и свест људи који хоће да чују и виде шта се дешава.

 

 


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Поуке.орг инфо рече

И после ме питају што сам песимиста. Кад видим како већина оних преко 50г. редовно иду за 'леб и узгред купе Информер...

Ово је онлајн лоботомија, сине...

"Христос васкрсе, радости моја!"

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Катастрофа! 

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Драгана Милошевић рече

Катастрофа! 

Слично се о томе изразио Живојин Ракочевић, књижевник, директор Дома културе у Грачаници:

https://kossev.info/posledice-neslaganja-crkve-i-drzave-su-katastrofalne/

„Svako upozorenje koje je, u proteklim decenijama, u prelomnim trenucima Srpska pravoslavna crkva upućivala državama Jugoslaviji i Srbiji pokazalo se kao tačno i svaki put kada je došlo do neslaganja crkve i države posledice su bile katastrofalne,“ izjavio je književnik i novinar Živojin Rakočević.

Rakočević smatra da bi upozorenja, apele i predloge koje šalje Srpska pravoslavna crkva trebalo krajnje ozbiljno razmotriti i u najvećoj mogućoj meri prihvatiti, jer je iskustvo crkve iznad teško narušenih institucija.

„Setimo se dramatičnih upozorenja iz 1998. i strašnih napada na crkvu. Šta se posle toga dogodilo suvišno je podsećati. Crkva je opstala sa svojim narodom, a država je bila prinuđena na povlačenje. Za razliku, recimo od Hrvatske, gde su Srbi ostali bez ičega, naš narod na Kosovu i Metohiji mogao je utočište naći, više nego igde, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Moguće je da smo preživeli zahvaljujući činjenici da smo se mogli skloniti u sigurnost Gračanice, Patrijaršije ili Dečana,“ rekao je Rakočević i dodao:

„Ako je crkva u najtežim trenucima tražila i našla, neku vrstu izlaza za naše živote, ona ima pravo da učestvuje u svakom rešenju i rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Jedino ona, do detalja, pamti svako dobro i svako zlo koje su uradili jedni drugima i Srbi i Albanci, zato može da razume i iz vekovnog iskustva svojih svetinja kaže šta je dobro i šta će sutra biti. Trebalo bi da poslušamo taj glas.“

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

:bu:...    glava me zabolela, kakvi su ovo licemeri u vlasti, strasno,... njima su nebitni i Crkva na KiM i o.Sava i e.Teodosije,....samo da se opravdaju i druge optuze za prodaju KiM,....

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Под хитно купујем тампоне за уши. Крећу коментари... 7896634

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Најновији одговор о. Саве на друштвеним мрежама:

ОДГОВОР Г. Марку Ђурићу на данашње оптужбе

Обично избегавам да одговарам на личне и недобронамерне нападе али сматрам да је важно да кажем следеће:

Искрено ми је жао што се г. Ђурић нашао повређен чињеницом да смо изразили забринутост о подели у којој би највећи део нашег народа сценаријем евентуалне територијалне поделе остао ван граница Србије и био изложен новим прогонима. Ту бригу је јавно први изразио Св. Архијерејски Сабор СПЦ у мају месецу и дели је огромaн број нашег верног народа, који нам се стално јавља и активно показује солидарност на молебанима за наш страдални народ на Косову и Метохији. Ратнохушкачка реторика неких медија још од почетка месеца јуна, али и конкретне намере да се "спонтано" изазове територијална подела, с правом су нашег Владику и све нас дубоко забринули и приморали га да се огласи. Драго нам је да смо актуелизовањем ове теме барем донекле допринели да се овакав сценарио не догоди или барем одложи, јер ниједна територијална подела о којој се све отвореније говори, као што знамо, никада не бива у миру и неминовно води до страдања невиних.

Заиста не бих одговарао на неосноване и непримерне нападе, који ме подсећају на сличну реторику неких ранијих мрачних времена, за која сам мислио да су прошла.

Радије бих рекао да бисмо сви ми овде са великом радошћу упутили искрену захвалност и похвалу нашим властима, a ја лично и најдубље извињење због исхитрене сумње, ако би наши политички представници јавно одбацили сваки евентуални сценарио поделе територије Србије на Косову и Метохији, и уколико би потврдили да остају верни Уставу Србије на коме су се заклели (пред Еванђељем) потврђујући да је КиМ неотуђиви део Србије и да ће као такво за Србију званично и остати, без обзира на ситуацију на терену која је насилно проглашена мимо Резолуције 1244 и многих међународних принципа.

За нас ово није и никада неће бити питање политике, већ опстанка народа и наше Цркве у миру и достојанству, и зато имамо и легитимно право да изразимо забринутост због обесхрабрујућих изјава неких од најодговорнијих људи, које изазивају дубоко разочарење.

Очување целовитости Србије и одбацивање идеје поделе територије, која би се тешко одразила на већину нашег народа на КиМ и најважније светиње, званични су ставови СПЦ изражени на заседању Св. Архијерејског Сабора у мају ове године. Зато би све нас овде оваква охрабрујућа изјава политичког руководства Србије чврсто успокојила и унела мир међу наш верни народ на Косову и Метохији. Онда ћемо, надам се, заједно и јединствено наставити да се трудимо да радимо, свако на свој начин, на побољшању живота нашег народа и других људи који овде живе, кроз одговоран дијалог са косовским Албанцима, са којима желимо да живимо у миру и поштовању.

архимандрит Сава
игуман дечански

-Линк са изјавом г. Марка Ђурића, директора канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије. 
https://www.b92.net/info/vesti/index.php…

У прилогу следе два кључна дела Саопштења Светог Архијерејског Сабора СПЦ у мају месецу ове године о томе како СПЦ види Косово и Метохију у Србији и дели забринутост о подели и могућем егзодусу. Цео текст је доступан на: http://www.spc.rs/…/poruka_svetog_arhijerejskog_sabora_o_ko…

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...