Jump to content

Архијереји Максим и Иринеј богослужили у Вашингтону

Оцени ову тему


Препоручена порука

У храму Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у Вашингтону, ДЦ,који је Саборни храм Америчке Православне Цркве и уједно ратни меморијални храм руске емиграције са почетка 20. века, служена је 28. јула 2018. године свечана архијерејска Литургија као круна прославе 100-годишњице од дана кад се српска застава вијорила над Белом Кућом.

Светом Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ западноамерички г. Максим уз саслужење домаћина, Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког г. Иринеја и свештенства Епархије источноамеричке. Велики труд, време и жртву да би саслуживали у овој историјској служби својим доласком показали су протојереји-ставрофори Живојин Јаковљевић, Милан Крстић и Раде Мирић; протојереји Ђокан Мајсторовић, Милорад Орлић, Дејан Бараћ, Милан Катанић и Љубиша Брњош; протонамесници Драган Гороњић, Ђорђе Веселиновић, Станислав Крављача, Василије Вранић и Борјан Витанов, јереји Христифор Рокнић, Саша Ђурђевић и Бранислав Голић; јеромонаси Максим (Илић) и Нектарије (Тешановић); протођакони Милош Ждралић, Јован Аничић и Благоје Шиљеговић и ђакон Бојан Глигоревић. Са страдалног Косова и Метохије, у госте је дошао протосинђел Андреј Дечанац.
 
Велики труд, време и жртву да би саслуживали у овој историјској служби својим доласком показали су протојереји-ставрофори Живојин Јаковљевић, Милан Крстић и Раде Мирић; протојереји Ђокан Мајсторовић, Милорад Орлић, Дејан Бараћ, Милан Катанић и Љубиша Брњош; протонамесници Драган Гороњић, Ђорђе Веселиновић, Станислав Крављача, Василије Вранић и Борјан Витанов, јереји Христифор Рокнић, Саша Ђурђевић и Бранислав Голић; јеромонаси Максим (Илић) и Нектарије (Тешановић); протођакони Милош Ждралић, Јован Аничић и Благоје Шиљеговић и ђакон Бојан Глигоревић. Са страдалног Косова и Метохије, у госте је дошао протосинђел Андреј Дечанац.
 
Спомен-храм Светоа Николаја био је испуњен верним народом који се у овом историјском тренутку скупио из свих епархија Српске Православне Цркве у Сједињеним Америчким Државама. Братство Светониколајевског храма учествовало је такође у овом слављу својим сјајним гостољубљем.
 
Светој Чаши Тела и Крви Господње приступили су многи, а после заамвоне молитве служен је помен славним учесницима у догађајима од пре једног века: краљевима Петру и Александру, војводама српске војске Радомиру, Живојину, Степи и Петру, Михаилу Пупину и свима који су прославили српско име до краја света.
 
Беседом се верном народу најпре обратио владика Максим подсећајући још једном све на повод ове славне стогодишњице, а затим и владика Иринеј захваливши епископу Максиму у своје лично име као и у име свештенства Епархије источноамеричке. -Свима нама је велика част што нас је задесио такав благослов да баш ми прославимо овај славни јубилеј, казао је епископ Иринеј који је захвалио певачком друштву Лира, чији су се чланови такође сабрали са целог континента под руководством диригента Јелене Вранић, затим Његовом Високопреосвештенству Архиепископу вашингтонском и Митрополиту америчко-канадском г. Тихону у чијој је Саборној цркви служена света Литургија, храмовном свештенству, ђаконима, ипођаконима и чтечевима. 
 
Затим је Владика, ”како би свима ушло и у уши и у срца”, прочитао чувени проглас председника Вилсона.
 
Протојереј Ђорђе Кохно у име братства храма обратио се архијерејима, свештенству и народу: -Сећамо се великих јерараха који су донели Православље у Америку - Руса, Срба и Грка - а чије дело епископи Иринеј и Максим данас настављају.
 
Епископ Иринеј је заблагодарио на лепим речима и произнео многољетије свима. Затим је умолио оца Андреја да раздели нафору и све позвао на ручак у парохијској сали, који су у овој прилици припремиле чланице Кола српских сестара под управом председнице гђе Нине Лојанице.
 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...