Jump to content

Предност ћирилици, казне до милион динара

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, АлександраВ рече

Казна за предузеће које латиницом испише назив робе и услуга, упутство за употребу, декларацију или гаратни лист, биће од 500.000 до милион динара.

Болиди.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Avocado рече

Degenerici su pre mesec dana menjali taj zakon sa nekim sitnim izmenama.

Iz ovog teksta mogu da pretpostavim šta se desilo:

https://www.ekspres.net/srbija/cirilica-srpsko-pismo-vladi-stigao-predlog-o-izmenama-zakona-o-sluzbenoj-i-javnoj-upotrebi-jezika-i-pisma

A najbolje od svega je sto je ovaj clanak napisan na latinici...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Avocado рече

Zabranjena je svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invaliditeta.

пре 4 часа, Avocado рече

Degenerici su pre mesec dana menjali taj zakon sa nekim sitnim izmenama.

:unbelieveble:

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Avocado рече

Ajd to što Ustavom uopšte nije predviđeno da država propisuje "javnu upotrebu" jezika, nego najviše me interesuje kako će sve to da se uklopi sa članom 21. stav 3. Ustava koji glasi:

Zabranjena je svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invaliditeta.

Просто ће да се уклопи, рећи ће да се помиње језик али не и писмо којим се пише  :)))

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, АлександраВ рече

Савет ће имати девет чланова са по три ока који ће у збиру износити двадесет и седам очију, а свако око ће бити у стању да прочита три стотине речи у минуту. Дневно ће Савет обрађивати три милиона осам стотина осамдесет и осам хиљада речи, то јест око осам хиљада страница куцаног текста. Савету ће посао бити олакшан јер ће их свакодневно Председник Републике растеретити за пет стотина страница.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Надам се да ово није само популистичка прича. 

У Грчкој је све на грчком афлабету. Што у Србији не би било на српској ћирлици, где има потребе а има, нека се ставља превод на екглески и то је то.

Подели на овим сајтовима

Морају, барем да забране називе на енглеском језику. Ја примећујем, где год одем да кафићи, ресторани и многи пословни простори носе енглеске, италијанске, шпанске... називе и латинично писмо које ми не смета.

Као да смо негде у Индонезији или некој другој бившој колонији..

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Mиљан Л. рече

Ми смо колонија већ 20 година. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Muramasa рече

Čudilo bi me da krezubi plebs što je glasao za napredna govna ume ikako da se potpiše.

Грешиш, крезуби плебс користи латиницу као примарно писмо. Ћирилица је већ одавно изгубила статус народног писма, у народу се користи само код мањине. Ћирилица је постала писмо културне елите... и понеког националистичко-патриотског удружења.

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Mиљан Л. рече

Морају, барем да забране називе на енглеском језику. Ја примећујем, где год одем да кафићи, ресторани и многи пословни простори носе енглеске, италијанске, шпанске... називе и латинично писмо које ми не смета.

Ја волим да путујем и од велике ми је користи када су у страним земљама доступни натписи и преводи на енглески и мислим да је то ствар гостопримства.

Против латинице као допунског писма немам ништа, али за српски језик у јавној употреби треба да се користи искључиво ћирилица.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Mиљан Л. рече

Zar nije normalnije da ne udjes u lokal ciji ti se naziv ne svidja nego da teras zakonom vlasnika da stavi naziv koji ti se svidja?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Mиљан Л. рече

Ја мислим да морају да забране људима да дају деци име Миљан. То име ми лично смета. Нека дају деци то име тамо по колонијама. Држава д' уради нешто!

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Avocado рече

Zar nije normalnije da ne udjes u lokal ciji ti se naziv ne svidja nego da teras zakonom vlasnika da stavi naziv koji ti se svidja?

Имаш разне људе. Док сам шетао наилазио сам на рекламе типа, real estate, travel agency, renta car... и онда ставе неки назив поред назначене делатности, типа Џон Смит.

Па нек лепо то напишу ћирилицом, да се смејемо. Овако је стварно тужно, нема 1.000 енглеза годишње у целу Србију. Па да се тако постављају "пословни генији" у маркетингу.

Ја то због њих. Овако мсм. да локали већином мењају називе и власнике сваке две три године. Али дозлогрдило ми је да док шетам, налазим се са неким... одлазим у локал типа Pablo, Pablito, Santos, santo Domingo, City Koffe, Koffe City... А знам да су локали наших људи7896634

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Дидим рече

Ја волим да путујем и од велике ми је користи када су у страним земљама доступни натписи и преводи на енглески и мислим да је то ствар гостопримства.

Против латинице као допунског писма немам ништа, али за српски језик у јавној употреби треба да се користи искључиво ћирилица.

Мени је само због интернета и неких књига корисно то што сам научио енглески. Нигде друго га не користим. А то ће све ови ИТ да реше са тим преводиоцима. Да човек може да бира главни језик на претраживачу, са којим ће читати сваки други на нетукао матични. Мсм. да гугл и скајп већ пар година озбиљно развијају пилот пројекте на ту фору

Подели на овим сајтовима

Као по обичају, идеја која није лоша (и о којој се дуго причало пре овога) се претвори у своју супротност.

Нико нема право да те на било шта приморава. Казне ако не користиш ћирилицу су само још један намет и начин пљачке, псоебно за оне који би морали да мењају називе предузећа у АПР ако су на страном језику, цела осмишљена латинична графичка решења за која су неретко плаћене више него добре паре, печате и још хиљаду других ствари.

Уместо тога, може да се уведе ослобађање од неких такси ако имаш све на ћирилици, да се води јавна кампања да се у употребу врати ћирилица и слично. Не мора одма прендрек у главу ако би да будеш икако другачији. Ако би се направила нормална и добра кампања за коришћење ћирилице, са мало подстицаја за коришћење, уз рецимо додатна ослобађања за део трошкова постављања нових графичких решења на објекте, постигло би се много више него на овај начин (ако икаквог начина уопште и буде, ако ово није само летња патка за докон свет).

Једини изузетак би могле да буду телевизије са националним или регионалним фреквенцијама, које користе јавно добро у власништву државе. С обзиром на то како су се фреквенције делиле, не верујем да би се било код од њих бунио, сем у рекламним блоковима или у плаћеним емисијама, да целокупан садржај прилагоди закону.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Креирај ново...