Jump to content

Игуман манастира Дечани Сава (Јањић): Не тражимо помоћ Косова, већ исплату кирије

Оцени ову тему


Препоручена порука

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић изјавио је да Српска православна црква на Косову не тражи помоћ од косовске владе, већ да исплати кирију за коришћење објекта у власништву СПЦ у Приштини у којем је смештена косовска Агенција за борбу против корупције.

visoki-decani-afp.jpg

Игуман је за Радио Слободна Европа (РСЕ) рекао да се не ради о тачној суми новца, и да је реч о неплаћеној кирији за злоупотребу коришћења имовине СПЦ у Приштини од стране Агенције за борбу против корупције.

 

"Наша црква је тражила да се за вишегодишње коришћење објекта мора исплатити заостала рента за све претходне године. Косовска влада је пристала да плати негде око 200 и нешто хиљада евра, али остала сума новца није исплаћена. Дакле, реч није о никаквој помоћи Владе Републике Косова већ заправо о ренти због узурпације објекта СПЦ, некадашње црквене школе у којој данас ради Агенција за борбу против корупције", рекао је Сава Јањић.

Додао је да је пристанак да се плати један део заосталог новца постигнут захваљујући залагању више амбасада, посебно Амбасаде САД-а.

"Договорена је једна сума према тржишним вредностима и, према томе, није реч о никаквом давању новца, није реч о никаквом финансирању од стране Владе Косова, далеко од тога. Јер, Влада Косова познато је никада није финансирала СПЦ на тај начин. Штавише, најновији извештај Стејт департмента о верским правима на Косову управо критикује Владу Косова зато што помаже новчано само Исламску заједницу", навео је Сава Јањић.

Тај новац, додао је он, иде цркви на Косову, посебно за помоћ Србима у Приштини, и друге потребе Цркве, хуманитарне природе.

 Из Владе Косова су за РСЕ рекли да је Влада у потпуности испунила те обавезе.

Објекат у којем је Агенција за борбу против корупције катастарски припада Храму Светог Николе у Приштини.

Председник Србије Александар Вучић јуче је изјавио да СПЦ на Косову иако неће етничке границе хоће да јој "косовска држава" исплати 650.000 евра.

"Неће етничке границе? Али зато хоће да косовска непостојећа држава исплати 650.000 евра за цркву. То хоћемо! Ја нећу пилатовски да перем руке", рекао је Вучић коментаришући изјаву епископа рашко-призренског Теодосија да би подела и размена територија довела до масовног исељавања Срба са југа Косова и страдања вековима старе духовне и културне баштине Срба.

http://rs.n1info.com/a407104/Vesti/Sava-Janjic-Ne-trazimo-pomoc-Kosova-vec-isplatu-kirije.html 


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Албанци имају сан о Великој Албанији са или без тога да ли Вучић хоће или неће да призна тзв. Косово.

Вучић само измишља разлоге не би ли оправдао своје издајство. Јадник.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Јадник и покварени манипулатор, до крајње се моралне беде спустио. Да подмеће Цркви на Косову и Метохији, која апелује за спас народа и најзначајнијег духовног и културног наслеђа, да прима новац од косовских институција, а добро зна оно што је о. Сава објаснио у горњем тексту. 

Па онда помиње косовска документа, а пола српске листе му у косовској влади и скупштини прима плате.

И као да је битан уопште он у целој причи, умислио да је важнији од Косова и Метохије, његова столица и његова партија?!  

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, сведок рече

Па онда помиње косовска документа, а пола српске листе му у косовској влади и скупштини прима плате.

 

Као када би приговарао неко Србима под окупацијом у Првом или Другом светском рату зашто су имали окупационе папире.

Најпримитивнија могућа манипулација и дрски безобразлук.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...