Jump to content

Снимљен играни филм о Јелисавети Фјодоровној

Оцени ову тему


Препоручена порука

У казанском позоришту 18. јула 2018. године биће премијерно приказан уметнички филм „Осана“ повећен животу Јелисавете Фјодоровне Романове, сестре последње руске царице, јавља прес служба Казанске епархије. Филм је снимила казанска филмска екипа на челу са директором Алексејем Барикином с благословом Митрополита казанског и татарстанског Теофана. Снимање је обављено у Јерусалиму, Дармштату, Визбадену, Казану, Москви, Екатеринбургу и Алапајевску. Главне улоге у филму носе познати руски глумци Илзе Лијепа, Александар Михаилов, Андреј Мерзликин.

Премијера филма је удешена о стогодишњици погубљења царске породице у Екатеринбургу и убиства Јелисавете Фјодоровне у Алапајевску 1918. године. У знак сећања на ове догађаје, филм ће се приказивати истовремено у Казану, Екатеринбургу и Алапајевску, а касније у Москви. Велика пажња је у филму посвећена боравку Јелисавете Фјодоровне у Казану и њеном доприносу изградњи Саборне цекве на месту јављања лика Матере Божје Казанске, која је разрушена 30-их година прошлог века.

-Саборни храм иконе Матере Божје Казанске у обнови  је највеће светилиште, јер је судбина Русије повезана с њом. Овај величанствени храм подигнут на месту јављања образа Казанске Пресвете Дјеве Марије, разориле су безбожничке власти. Пре две године почела је обнова те цркве. Када је велика кнегиња Јелисавета одлучила да се поклони Небеској царици на месту јављања њеног Казанског образа, приметила је да нема никаквог обележја. Тада је о свом трошкује подигла пећински храм. У Русији нема више таквих храмова. Филм „Осана“ је посвећен стогодишњици мученичке смрти велике војвоткиње. Верујемо да се света великомученица моли пред Престолом Божјом за све који посећују ово свето место. Она ће увек остати у сећању нашег народа, рекао је митрополит Теофан.

Извор: Православие,ру (с руског Инфо служба СПЦ)


View full Странице

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...