Jump to content

KAD HRVATI ZAIGRAJU UŽIČKO KOLO Ovakvu proslavu uspeha "vatrenih" na Mundijalu još niste videli!

Оцени ову тему


Препоручена порука

TBgk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b

FOTO: ANTONIO BAT / EPA;

Nakon pobede reprezentacije Hrvatske nad Danskom posle penala (4:3) navijači "vatrenih" su znali da proslave ovaj značajan trijumf širom regiona.

 

Jedan snimak te radosti dolazi nam iz Novog Travnika, malog grada u Bosni i Hercegovini. Poznat po čuvenom spomeniku žrtvama fašizma, sada je i po nečem drugom. A za to drugo pobrinuli u se mladi ljudi iz ovog mesta koji su odlučili da zanemare sve ono ružno što je bilo u prošlosti.

TwRk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b

FOTO: ANADOLIJA

Verovali ili ne, Hrvati su zaigrali srpsko (užičko) kolo u sred BiH. Zvuči pomalo neverovatno, zar ne? Posebno ako uzmemo u obzir ovaj turbulentan Balkan, prošaran ratovima, mržnjama i podelama na to ko je koje nacionalnosti ili vere.

A ovaj gradić? Njega je najbolje opisao književnik Mladen Oljača: "Ovo je grad bez sedih vlasi. Ovde nema penzionera. Ovo je grad bez skintnica i besposličara. Ovo je grad bez groblja i knjiga umrlih, jer ovde još niko nije sahranjen".

I to je istina, nije sahranjena ona ljudskost, kada se na ovim prostorima živelo bez prekih pogleda i podela na to ko je odakle i da li je pravoslavne, katoličke ili muslimanske veroispovesti. A to je možda i najvažnija lekcija koju možemo naučiti od ovih mladih ljudi.

 

BLIC

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Поуке.орг инфо рече

Да ли је и ово један од доказа бесмислености рата?

da je rat besmislen mislim da ne treba nikakav dokaz, i više je nego besmislen.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Srbija kao država je oduvek htela da Hrvati budu nezavisni, branila je Hrvatski identitet i i njihovu slobodu, jedina greška je što je bila prevarena pod uticajem Francuza (Britanaca i ostalih) da radi regulisanja dugova iz Prvog svetkog rata, uvede diktaturu, takozvanu šestojanuarsku diktaturu koju je uveo kralj Aleksandar, što je najviše ogorčilo Hrvate.

Cela ova zbrka između Srba i Hrvata je ujdurma zapadnih zemalja. Ali kad tad će sve doći na svoje jer Hrvate i Srbe razdeljuje pre svega podela same Crkve, a to će se jednom prevazići.

  • Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Nije ovo dokaz nikakvog besmislenog rata jer za rat izmedju Srba i Hrvata imalo je i dosta uzroka i dosta povoda tako da je to bilo ne izbezno a nadamo se da nije zavrseno i da cemo tek da ih dobijemo u drugom poluvremenu jer su prvo resili u svoju korist ! Srbi i Hrvati prakticno jesu jedan narod jer je veliki broj Hrvata nastao od pokatolicenih Srba tako da geni su geni ,drugo obicaji pogotovu u Bosni,Lici,Dalmaciji su skoro isti za sve praznike uz minimalne razlike ! Sto se tice ovog kola takodje nista cudno jer su Hrvati temperamentom i delom duse Srbi dok su drugim delom duse koja im je usadjena ,zapadnjaci ,to jest preko RKC ! Posto nestajemo i jedni i drugi ako do nekog konacnog obracune ne dodje za vreme moga bivstvovanja na ovoj zemlji samo se nadam da ce poslednji Srbin da nadzivi posledjnjeg Hrvata tako da cemo u nekom slucaju da budemo bar konacni pobednici !!!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...