Jump to content

Mađarska potpisala ugovor o nabavci 20 lakih višenamenskih helikoptera H145M

Оцени ову тему


Препоручена порука

Kompanija Erbas saopštila je danas da je Ministarstvo odbrane Mađarske potpisalo ugovor o nabavci 20 lakih višenamenskih helikoptera H145M. Helikopteri su naručeni u okviru programa modernizacije oružanih snaga ’’Zrinji 2026’’ i biće opremljeni inovativnim sistemom za upravljanje naoružanjem Hforce. Zajedno sa helikopterima, Erbas će pružiti obimni paket koji će obuhvatiti obuku i logističku podršku.

EXPH-1745-11-_%C2%A9Anthony-Pecch-e15302

Mađarska flota H145M biće opremljena tzv. ’’fast rope’’ sistemom za iskrcavanje vojnika, kamerom visokih performansi, balističkom zaštitom, opremom za vatrenu podršku kao i sistemom za protivelektronska dejstva koji će omogućiti izvršavanje i najzahtevnijih operativnih zadataka.

 

Sistem Hforce koji je razvio Erbas Helikopters, omogućiće Mađarskoj da svoje helikoptere opremi i da sa njih upotrebljava širok spektar balističkog ili vođenog naoružanja vazduh-zemlja i vazduh-vazduh. Tako će Mađarska nakon Nemačke, Tajlanda i Srbije postati četvrti korisnik H145M a nakon Srbije drugi korisnik Hforce sistema. Mađarsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se helikopteri H145M nabavljaju radi zamene starih sovjetskih Mi-8 i Mi-17.

Ovo je već treći tip vazduhoplova koji se nabavlja u okviru modernizacije oružanih snaga, nazvan ’’Zrinji-2026’’. Pre toga nabavljeni su školski avioni Zlin-143 i Zlin-242 i putnički avioni A319. Zvanično postoji plan nabavke dva srednja transportnaaviona a nezvanično, Mađarska je zainteresovana i za nabavku školsko-borbenih aviona L-39NG.

tango-six.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...