Jump to content

Игуман Петар Драгојловић: 14 векова присуства Срба на тлу Македоније

Оцени ову тему


Препоручена порука

Аутор: Игуман Петар (Драгојловић)

petar-dragojlovic.jpg

Како разни фалсификатори историје говоре да су Срби у Македонију први пут дошли на то подручје са царем Душаном или да су Срби дођоши између два светска рата, износићемо разне доказе и документе које говоре о трајном присуству Срба у Македонији у последњих 14. векова.

Око 950-те, Византијски Император Константин Порфирогенит записује да град „Сервиа“ на положају југозападно од Солуна. Овај град има своје име од својих српских оснивача (од раног 7-ог века) . У 10-ом веку исти град је споменут као „Србчиште“ у рукопису византијског писаца Иоана Зонаре.

Сервија (грч. Σέρβια [Sérvia]) или Србица, и данас је насељено место градског типа на северозападу Грчке, у периферији Западна Македонија, односно у округу Кожани. Након 2011. део је општине Сервија-Велвендо чије је уједно и административно седиште (до тада је припадало истоменој засебној општини Сервија). Насеље се налази на западним обронцима планине Камбунице, односно уз десну обалу реке Бистрице (највеће реке у Грчкој). Према подацима са пописа становништва из 2011. у насељу је живело 3.540 становника.

Према подацима из летописа De administrando imperio византијског цара Константина Порфирогенита, насеље Сервију, односно Србицу основала су српска племена у раном VII веку, која су се на то подручје доселила северно од Дунава, из области Бојке (Беле Србије). Constantin Porphyrogenitos „De Administrando Imperio“ cap.32, pp.152 ed.Bonn

НАСЛОВНА ФОТОГРАФИЈА: Садашњи град Сервија у близини Солуна

ОСТАЛЕ ФОТОГРАФИЈЕ: НАСЛОВНА СТРАНА ДЕЛА И НОВАЦ КОНСТАНТИНА ПОРФИРОГЕНИТА

Наставиће се...

359.png

3510.png


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Bas bi voleo da vidim istinu a ne poluistinu i ko su falsifikatori.

Da vidimo shta sve pise Konstantin Porfirogenit o mestom Servija: 

О Србима и земљи у којој сада станују

Треба знати да су Срби потомци некрштених Срба, који се још зову и Бели, који живе са оне стране Турске (Мађарске) на месту које се код њих назива Бојки (Бојка), где им је суседна Франачка, као и велика Хрватска, она некрштена, која се још зове и Бела. Тамо су, дакле, ови Срби живели од почетка. Пошто су два брата наследили на власти свога оца у Србији, један од њих је узео половину народа и пребегао Ираклију, цару Ромеја (Византинаца), и тај исти цар Ираклије га је примио и за насељавање му је дао место у Солунској теми Сервију(Србица), која од тада носи тај назив. Срби на језику Ромеја значи робови, па се и ропска обућа обично назива сербула, а реч цербулијани означава оне који носе јефтину и сиромашну обућу. Срби су то име добили јер су постали робови цара Ромеја. После неког времена, су ти исти Срби одлучили да се врате у своје земље и цар их је пустио. Када су прешли реку Дунав, они се покају и преко стратега који је тада био у Београду, јаве цару Ираклију, да им он да другу земљу за насеље. И пошто садашња Србија и Паганија и земља Захумљана и Травунија и земља Конављана, беше под влашћу цара Ромеја, а пошто су те земље биле опустошене од Авара (јер су из тих земаља они истерали Романе који сада живе у Далмацији и Драчу), то цар у овим земљама насели исте Србе и они беху потчињени цару Ромеја, а цар их покрсти довевши свештенике из Рима и, научивши их да правилно врше дела побожности, изложи им хришћанско учење. 

Znaci to je jedna grupa srba koja je dosla i otisla, mozda je i neko ostao, mada istoriske izvore to ne potvrguju, al ok. Znaci vidi se jasno gde su srbi ziveli, i da jedna grupacija je dosla i osnovala mesto Srvija a zatim ta grupa je otisla od tamo. To je sve o srbima na teritoriji Makedonije koje opisuje Porfirogenit, znaci jedno jedino mestence.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

A shta je u to vreme bilo sa ostalim deo Makedonije i po najvise sa delom gde zive danasni makedonci? U to vreme Bugari su osnovali na tu teritoriju svoje prvo carstvo sa Simeonom prvim i kasnije Borisom. Ohrid je tada preimenovan od grckog Lihnidosa, za vreme patriarha Fotija desava se pokrstenje Bugara, kasnije Bugarski dvor shalje Klimenta i Nauma na obali Ohridskog Jezera gde je osnovana poznata slovenska shkola.

 https://sr.wikipedia.org/sr-el/Прво_бугарско_царство

https://en.wikipedia.org/wiki/First_Bulgarian_Empire

 

Balkans850.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ne bih se uzdala u vikipediju.

Послато са E6653 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...