Jump to content

Хор Свети Јован Дамаскин на музичком фестивалу у Пољској (ФОТО)

Оцени ову тему


Препоручена порука

Благословом Епископа бачког г. др Иринеја, а на позив Архиепископа бјелског г. Григорија, викара Његовог Блаженства Митрополита варшавског и све Пољске г. Саве, хор Школе Црквеног појања Свети Јован Дамаскин при Црквеној општини у Новом Саду, под руководством јерођакона Јеротеја, учествовао је у другом Међународном музичком фестивалу ,,Под покровом Богородице". На фестивалу који је одржан у Бјелску Подлашком, у Пољској, од 1. до 3. јуна 2018. године, осим домаћих хорова, наступили су и гостујући хорови из Украјине и Белорусије. 
 
У склопу музичког гостовања члановима хора је, љубављу организатора фестивала протопрезвитера Јержија Богацевича, директора фестивала и настојатеља православне цркве Рождества Пресвете Богородице у Бјелску, уприличено једнодневно поклоничко путовање, 2. јуна, православним светињама тога краја. 
 
Тако је хор прву посету учинио славном Благовештенском мушком манастиру у Супрасалу, где је хористе срдачно дочекао настојатељ манастира, Преосвећени Андреј, викар Архиепископа бјалисточког г. Јакова, у чијој се јурисдикцији и налази ова светиња. 
 
Путовање је настављено посетом катедралном храму Светитеља Николаја Мирликијског Чудотворца у Бјалистоку, где је и седиште истоимене Епархије, да би друга одредница у истом граду била посета храму Светог Јована Богослова, који је у изградњи, и параклису Светог Николаја Жичког, који се налази у истом дворишту. 
 
Следећа поклоничка станица био је женски манастир на Зверкама, који броји тридесет сестара и једна је од највећих светиња Пољске Православне Цркве која је, у последње две деценије, свесрдним заузимањем Блажењејшег Митрополита Саве изграђена на месту великомученичког страдања шестогодишњег дечака Гаврила Заблудовског, који на најсвирепији начин ритуално погубљен 1690. године од стране припадника секте Јудејствујућих, само зато што је био православне вере, и где су данас положене његове свете и целебне мошти. 
 
Поклоници су се благовремено вратили у место свог одседања и музичког наступа у градић Бјелск, и истога дана у вечерњим часовима у православном Светоуспенском храму, својим појањем пет химни Пресветој Богородици отворили други дан музичког фестивала, на којем је потом наступило још шест вишегласних хорова. 
 
Сутрадан је хор скупа са храмовним хором наизменично одговарао на светој архијерејској Литургији којом је началствовао Високопреосвећени Григорије, Архиепископ бјелски и викар варшавски, у градском катедралном храму Васкрсења Христова. У продужетку свете Литургије уследио је крсни ход клира и благоверног народа до оближњег православног црквишта, иза којег је приређен ручак. 
 
Поподневно време оплемењено је посетом цркви Рождества Пресвете Богородице у којој се налази древна чудотворна икона Мајке Божје под чијим благословом је осмишљен и одржава се поменути музички фестивал. Вечерњи часови последњег дана фестивала били су посвећени појању у славу и част Пресвете Богомајке. У градском Дому културе, осим хора Школе Црквеног појања Свети Јован Дамаскин при новосадској Црквеној општини, наступило је још шест полифоних вокалних састава. Концерту је присуствовао Високопреосвећени Архиепископ Григорије, локални представници власти и културе, уз већи број свештеника и ђакона. Што се пак тиче љубитеља музике, они су се у толиком броју одазвали да су, не само у свечаној дворани, него и у прилазном холу, попунили до последњег места. Овај дивни музички сусрет претворен је у величанствени хвалопој Пресветој Богородици и добру прилику да се братски односи међу православним словенским народима ојачају и буду ненаметљиви показатељ испуњавања животворне речи Христове: ,,По томе ће сви познати да сте моји ученици ако будете имали љубав међу собом!” (Јн 13,35) 
 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...