Jump to content

Крштење у Атлантском океану

Оцени ову тему


Препоручена порука

Недалеко од града Маспаломас на острву Гран Канарија, с благословом надлежног архијереја, епископа западноевропског Луке, српски свештеник служио прву литургију и обавио крштење.
 

KRSTENJE.jpg

Отац Марко Дабић с верницима на литургији и крштењу (Фото Епархија западноевропска)

Гран Канарија, друго по насељености међу Канарским острвима, окупано сунцем и окружено водама Атлантског океана, више од 3.500 километара удаљено од Србије... На југу овог острва, где стотине хиљада туриста бирају да проведу одмор, недалеко од живописног града Маспаломас, српски свештеник недавно је служио прву литургију и обавио крштење. Међу стенама и таласима. С благословом надлежног архијереја, епископа западноевропског Луке, свештеник Марко Дабић, који иначе служи у цркви у Мадриду, обавио је богослужење и погружењем у воде Атлантског океана крстио Павла – Владимира, младића рођеног пред почетак рата у Сарајеву, који данас живи и ради на Канарским острвима.

Последњих десет година ова епархија Српске православне цркве посветила је више пажње да на Канарским острвима организује црквени живот. Како нам је објашњено из седишта Епархије западноевропске, на шпанским острвима не постоје парохије у уобичајеном смислу те речи, већ према могућностима организују што је могуће редовнија богослужења, за сада на три од седам острва.

„Све је почело на острву Лансароте, захваљујући Браниславу и Катарини, брачном пару који раде у угоститељству и који су у својој кући с благословом епископа Луке пре око десет година направили капелу. У прво време, време отац Жоан Гарсија, Каталонац, архијерејски намесник за Шпанију и Португалију, долазио је да служи на Божић и Васкрс. Не много после тога организована су богослужења на северу острва Тенерифе, у главном граду Санта Круз, где смо изнајмљени локал преуредили у простор за богослужење. Од марта 2017. године преселили смо се у други изнајмљени локал у градићу Пуерто де ла Круз, такође на северу острва. Од тада су се стекли услови, пре свега финансијски, да двапут месечно наши свештеници служе. То су отац Марко Дабић и јеромонах Микел Ортега с Мајорке”, кажу у Епархији западноевропској.

Вешт рукодеља, отац Микел израдио је иконостас за цркву на Тенерифима, где два пута месечно литургију служи и руски свештеник Василије. То је, иначе, уобичајено, будући да и свештеници СПЦ по потреби служе литургију на југу Тенерифа у цркви коју Руси изнајмљују од католика. На Гран Канарији свештеници српске цркве служе заједно с Румунима, који такође користе католичку цркву за своја богослужења, али, како истичу у Епархији западноевропској, сан им је да на сваком од острва имају своју црквицу.

Тиме би више места за молитву добили Срби исељеници који живе на Канарским острвима. Према проценама Епархије западноевропске на свих седам острва њих има најмање 500, мада се спомиње и двоструко више. То је тешко утврдити јер је већина Срба на Канарским острвима на привременом раду, па се њихов број стално мења. Готово сви, како нам је објашњено, раде у угоститељству и туризму, али има и уметника, понеки професор, лекар, спортиста, као и оних који су завршили свој радни век у некој од земаља западне Европе, па су одлучили да пензионерске дане проводе на Канарским острвима.

Занимљиво је да се о њиховом духовном животу брину свештеници Шпанци. Отац Марко Дабић, који је обавио крштење у водама Атлантика, једини је свештеник Србин у Шпанији и Португалији. Сви остали клирици, истичу у Епархији западноевропској, дванаест свештеника и два ђакона, рођени су Шпанци, односно Каталонци, Баскијци, Галијци... Прошле године у септембру шпанским клирицима СПЦ придружио се и први Португалац, ђакон Пауло Брандао, који је рукоположен у Лисабону, о чему је „Политика” већ писала.

Напори да се организује црквени живот на Канарским острвима предузимају се пре свега због исељеника српског порекла, али и свих других заинтересованих за православље и православно културно наслеђе, истичу у Епархији западноевропској. И архијерејски намесник за Шпанију и Португалију Жоан Гарсија, на сајту Српске православне цркве у Шпанији, навео је да је састав њихових парохија мултиетнички, вишејезички и мултикултуралан. Ту су Срби, Руси, Украјинци, Румуни, Грци, Грузини, Етиопљани, Французи, Енглези и домаће становништво. „А сви они, пре свега православни, по речима Светог Павла: ‛Јер који се год у Христа крстисте, у Христа се обукосте. Нема ту Јеврејина ни Грка, нема роба ни господара, нема мушког рода ни женског; јер сте ви сви једно у Христу Исусу.”

http://www.politika.rs/scc/clanak/405235/Krstenje-u-Atlantskom-okeanu

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...