Jump to content

Вучић сменио Живака! Нови Командант РВ и ПВО бг Душко Жарковић

Оцени ову тему


Препоручена порука

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић донео је указ о постављењу бригадног генерала Душка Жарковића на нову дужност команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

rbrigadni-general-dusko-zarkovic-foto-jo

На основу члана 112. став 2. Устава Републике Србије и члана 17. тачка 9. Закона о Војсци Србије, председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић донео је указ о постављењу бригадног генерала Душка Жарковића на нову дужност команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.
 
Бригадни генерал Душко Жарковић, рођен је у Бенковцу 26. јануара 1968. године. Након ВА АРЈ ПВО, завршио је Генералштабну школу, а 2006. године завршио је и Генералштабно усавршавање. 

Обављао је дужност начелника Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије, заменика команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и команданта 250. ракетне бригаде, као и дужност начелника штаба Команде Ваздухопловства и противваздухопловне одбране и помоћника команданта Ваздухопловства и ПВО за операције.

Више пута је одликован и награђиван.

Генерал Жарковић је 35-и по реду Командант нашег РВ и ПВО од оснивања 24. децембра 1912. године и трећи на тој дужности без летачког звања (Армијски ђенерал Радисав Станојловић, 1923-1930, инжињеријски официр и Генерал-потпуковник мр Славко Бига, 1998-1999, официр АРЈ ПВО).

Из Кабинета Председника Републике нису саопштени разлози за смену досадашњег команданта, генерал мајора Ранка Живака.

ВС/Поуке

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Милан Ракић рече

трећи на тој дужности без летачког звања

Јел ово значи да није летео, тј да није пилот? Ако је то, да ли је радио око ПВО система или како? И како се то генерално гледа према формалним и неформалним ПС?

Мсм, појасни мало и нама са јефтијим улазницама :)

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, RYLAH рече

Мсм, појасни мало и нама са јефтијим улазницама :)

I nama zenskinjama koji vole avijaciju :D

 

  • Свиђа ми се 1

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, RYLAH рече

Јел ово значи да није летео, тј да није пилот? Ако је то, да ли је радио око ПВО система или како? И како се то генерално гледа према формалним и неформалним ПС?

Мсм, појасни мало и нама са јефтијим улазницама :)

 

пре 3 минута, Danijela рече

I nama zenskinjama koji vole avijaciju :D

 

Кроз историју наше авијације, од 1912. године и Костадина Косте Милетића који је био пилот балона-аеронаут, па сада до Жарковића, сви команданти су били пилоти, сем поменутих, тј. ђенерала Станојловића који је био инжињерац и генерала Биге који је био ракеташ. (и сад Жарковића)

Уз чињеницу да је у самим почецима војне авијације, она била обично сврставана у инжињерију (у САД се задржала у том роду до 30-их година прошлог столећа), а не као посебан вид (за разлику од Амера, ми смо одмах 1912. године од авијације направили посебан вид), обично су за команданте постављани летачи (пилоти, извиђачи, бомбардери,...). Углавном неко ко добро познаје и има искуства у летењу.

Од краја другог рата и са развојем ракетног наоружања као (уз ловачку авијацију) основног елемента противваздушне одбране територије, ПВО се придодаје авијацији. Премда је она у многим земљама посебна вид (САД, Русија) или је пак у саставау копнене војске. (код нас тзв. лака ПВО).

Спекулише се иначе да је постављење Жарковића заправо увод у набавку ПВО система од Русије, па као ето сад Жарковић као човек из струке (некадашњи командант 250. ракетне бригаде) да то спроведе у дело.

Само по себи, иако су то спекулације са друштвених мрежа и нема неко оправдање, јер се код нас УВЕК (или готово увек) инсистирало да командант буде летач, а аземник ракеташ...

Истина, Живак има преко 40 година пензионог стажа, и иако је један од наших најискуснијих пилота, може се рећи да је пензионисан по сили Закона.

Али је питање, зашто по тој истој "сили" није пензионисан и НГШ генерал Диковић, који је такође испунио услов за пензију.

Одговор је, барем један од њих, да је диковић сео на руду и испуњава све "замисли" тренутне политичке врхушке, у замену за заштиту (могуће), на основу оптужби ФХП за злочине у зони његове одговорности током НАТО агресије. Иако сем подугачког документа код Кандићке нема неких других доказа...

Такође, познато је да од хеликоптерског удеса Диковић инсистира на Живаковој одговорности, иако је доказано да је читава припрема тог задатка ишла на релацији Министар одбране кермаичар и тадашњи командант батајничке бригаде. Живак је заобиђен и о задатку је обавештен тек када је хеликоптер полетео ка Рашкој...

Има ту и вечите "зависти" тзв. "прашинара" према летачима. Рецимо, још током НАТО агресије коментара да се авијација није добро показала и као "пилоти умеју само да се шире у летачким комбинезонима и цвикерима"... Кад нису могли да се другачије "освете", интендантска служба која је у саставу КоВ је летачима укинула следовање тзв. летачког полуоброка, тако да данас можеш на послу да једеш само ако си тај дан на списку за летење.

Све појединачно и укупно узевши не мора ништа да значи. Жарковић је школовани официр, нема мрља у досадашњој каријери, али је ето необично просто да ракеташ буде на челу РВ и ПВО, иако је понављам бивало изузетака.

Но видећемо...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...