Jump to content

Vladika Grigorije: Nema napretka ni u crkvi ni u državi gde se niko ne buni ni protiv čega

Оцени ову тему


Препоручена порука

lsCk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b

FOTO: BLIC / RAS SRBIJA

- Ne vidim da je moguć napredak ni u Crkvi ni u državi gde se niko ne buni ni protiv čega -rekao je Vladika Grigorije nakon odluke Sabora SPC da napusti mesto episkopa zahumsko-hercegovačkog i preuzme Frankfurtsku eparhije i preseli se u Nemačku.

On je u intervjuu za "Nedeljniku" obraložio kako je došlo do te iznenadne odluke.

- Kada se, poslednjeg dana saborskog zasedanja, raspravljalo o sudbini Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, između ostalog, postavilo se i pitanje ko bi mogao da se prihvati tog zaduženja i sedne na tamošnji episkopski tron. Budući da do rešenja, ni posle višečasovne rasprave, nismo uspeli da dođemo, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije predložio je da ja preuzmem tu obavezu i odgovornost, obrazlažući taj svoj predlog činjenicom da u obavljanju arhijerejske dužnosti imam višedecenijsko iskustvo, ali da isto tako, zbog svojih godina, imam i dovoljno energije i entuzijazma da se posvetim novoj misiji - rekao je Vladika Grigorije "Nedeljniku".

Vladičin predlog mi se učinio smislenim, dodao je on i pojasnio da je jedina njegova molba bila je ta da novog zahumsko-hercegovačkog vladiku biraju među hercegovačkim monasima koji poznaju tamošnji narod i prilike.

- Predložio sam oca Dimitrija koji je istinski monah i isposnik, molitvenik i smirenouman čovek. O tome sam odavno razmišljao. Imao sam na umu da novi hercegovački vladika ne mora biti vičan biznisu i politici. Jer mnogo toga je izgrađeno, a eparhija je ekonomski stabilna i nezavisna, pa je samim tim i politički nezavisna. Novi episkop ima mogućnost da radi ono što najbolje zna - da se moli Bogu i propoveda. To je bila moja vizija - rekao je on.

Vladika Grigorije je dodao i da odlazak u Nemačku doživljava kao "još jednu misiju te, u izvesnom smislu, i izazov, a sa svešću da je i jedno i drugo moguće samo uz Božju pomoć".

- Veoma je važno za svakog čoveka to idenje napred, u susret novim obavezama, dužnostima, odgovornostima te izazovima koje život pred nas postavlja. Statičnost već sama po sebi nije dobra i ponekad su promene nužne kako bismo se trgli i pomerili iz životne zaparloženosti i prividne sigurnosti na koju smo navikli - rekao je on između ostalog.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/vladika-grigorije-nema-napretka-ni-u-crkvi-ni-u-drzavi-gde-se-niko-ne-buni-ni-protiv/0mc4zmz

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Nešto se ne sećam da se protiv Kačavende bunio....al voli da bistri politiku....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Кратос рече

Nešto se ne sećam da se protiv Kačavende bunio....al voli da bistri politiku....

Слабо те сећање служи. Итекако се бунио, и зато је на тапету.

Захваљујући владики Амфилохију, који је прикупио доказе (изјаве богослова Цетињске богословије), је Каџавенда склоњен, док је владика Григорије био за радикалнији потез од пензионисања. Да су се питали владика Иринеј и патријарх, владика Качавенда би и даље био активан.

Да није било владике Григорија, случај Качавенда би се завршио исто као и случај Пахомије.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ђорђе Р рече

Захваљујући владики Амфилохију, који је прикупио доказе

Зашто није рашчињен?
Митрополит је прикупио доказе, нисам ја, него хеј, митрополит.
Тиме што није рашчињен и онда предат да му суде по државним законима, него је пензионисан и ено га и даље служи, као да се ништа није десило, тиме СПЦ шаље слику о себи, јер испаде да је то што је он радио за СПЦ прихватљиво. На крају крајева, он није заправо ни кажњен, него је пензионисан кад му је и време. Дакле, ништа...

Зашто није рашчињен?
 

Солидарност ће спасити свет.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Марина Савковић рече

Зашто није рашчињен?

Zbog toga sto bi on krenuo da prica sve i svasta sto zna, a zna mnogo toga prljavog o svemu i svacemu u SPC. Vjerovatno zna najvise. On je i finansijski bio daleko, daleko ispred svih i na Saborima je vecinom sve ove koji nemaju dovoljno pomagao, vjerovatno ima i mnogo duznika. Zamisli da je iznio sve sto zna, nanio bi veliku stetu ugledu SPC, narocito sto bi mediji sve preuvelicali jedno 1000 puta i dodali i sto jeste i sto nije bilo. Oni sve sto su prikupili od te djece su iznijeli na Saboru, predlozili( mada sto je najgore bez podrske svih) da ga rascine ali posle njegovih prijetnji povukli se i kao penzionisali ga i pustili da ponekad sluzi, ne diraju ga i cekaju da umre kako bi eparhija Zvornicko-tuzlanska prodisala od njegove diktature  i ludosti. Da li je dobro sto su ovako postupili? Naravno da nije, nenormalno je, ali mislim da jednostavno nisu imali kud u vezi njega, i nisu mogli jer je on najludji i spreman na sve. Oni ni Pahomija u Crkvi nisu sankcionisali jer se boje ugleda koji je Crkva povratila dosta brzo posle rata. Jos je i sudstvo zakazalo kao sto zakazuje i u slucaju Kacavende.

To naravno nisu nikakvi racionalni i opravdani razlozi za nerascinjenje, ali su oni kojima su se oni vodili.

.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Како ово објашњење јадно и бедно звучи... За скренути поглед.
 

Солидарност ће спасити свет.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ronald рече

Jos je i sudstvo zakazalo kao sto zakazuje i u slucaju Kacavende.

Мислим да је ово кључно. Да имамо независно судство, верујем да би прича била другачија. Овакве ситуације би морале да се решавају на судовима, и да црквени суд делује на основу одлука световних судова.

Ал да је отишло на суд у Босни и Херцеговини, то би се развлачило, постало спрдња, на крају би га ослободили, и још већа мрља би пала на цркву. А он би свима делио пацке на Сабору, што су га "неправедно" оптужили, и поверовали "лажима" против њега. Да не кажем што би ту најгоре прошли жртве злостављања, које би биле обежелене за цео живот. Поготово када би их се медији дочапали, и направили сапуницу и спектакл од случаја.

Пахомије је ишао на суд, што је лоше прошло, и везало руке Сабору.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Марина Савковић рече

Како ово објашњење јадно и бедно звучи... За скренути поглед.

Znam da zvuci ali Marina individualno se ljudi zale na njega od 80-ih godina. Vjerujem da je imao tada jake veze i u UDBI, kao i sada u DB krugovima, pa se svaki glas lako ucutkivao.On je sebi postepeno stvarao jaku zaledjinu, prvo je vjesto prikrivao budalastine, bogatio se, pomagao sve kako bi ih bolje kontrolisao ako dodje nezgodan trenutak za njega. Kasnije se opustio jer je vidio da mu ne moze niko nista. Izuzetno je tesko sa ljudima koji se uopste ne kaju ni za sta kao on, ne prezaju ni od cega, ne postuju nikoga, nemaju zrnceta ljubavi, koji imaju sve politicke veze i kriminalne veze, koji imaju mnogo para i mogu sve da potplate. On je visoko inteligentan hard core psihopata. Mislim da ni Patrijarh Pavle nije bio za njegovo postavljanje na celo Eparhije, e zamisli otkad postoje problemi sa njim.

Kao sto kaze Djordje, da je drzava jaca, da imamo nezavisno sudstvo ovaj covjek bi vjerovatno zavrsio u psihijatrijskoj ustanovi ( koja radi u sklopu zatvora)do kraja zivota, da mu se ako ista makar malo pomogne da shvati sta je radio i ako je moguce u njegovom slucaju makar malo pokaje za bol koju je nanio drugima.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ne bi. I u mnogim jačim i sređenijim državama ovakve stvari prolaze kako prolaze, ili izlaze na videlo posle decenija. Ko je moćan, a i devijantan, na njemu nema vežbanja pravde.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Икар Губелкијан рече

Ne bi. I u mnogim jačim i sređenijim državama ovakve stvari prolaze kako prolaze, ili izlaze na videlo posle decenija. Ko je moćan, a i devijantan, na njemu nema vežbanja pravde.

Ikare skandali se desavaju decenijama u RKC i tek po neki izadje na vidjelo i bude procesuiran. U zadnje vrije sve vise i vise. Medjutim jednu stvar tu treba rasvijetliti uticaj koji je RKC imala na politiku u USA ili u Juznoj Americi i negdje drugo gdje je zastupljena, naravno u USA je i protestanski lobi bio decenijama izuzetno jak. Druga stvar a to je ogroman broj djece koji nemaju zelju nikome da kazu, sramota ih je jer su sa duhvnikom razvijali iskren odnos koji im je na kraju slomio srce, pa i kad kazu roditelji to nastoje da zataskaju. Na primer od ogromnog broja slucajeva djecijeg zlostavljanja u Njemackoj vrlo malo bude prijavljeno, obicno zbog sramote. Medjutim ovde se radi o episkopima koje su optuzili bogoslovi, ispricali svojim duhovnicima, ovi episkopima itd. U vezi Pahomija je pocelo sudjenje i toliko razvlacilo da je na kraju slucaj zastario. Kvalitetnije, tacnije nezavisnije sudstvo bi odradilo mnogo bolje taj slucaj, kao sto bi u slucaju Kacavende usli u kostac sa tim pored toliko dokaza koji su im prezentovani. Zbog toga su se i zalili sudu u Londonu. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Поуке.орг инфо рече

Има ли неко цео интервју?

Ево, читам у штампаном "Недељнику". Владика Григорије је говорио о јединству које је постигнуто у Сабору и око Косова и око кадровских решења.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...