Jump to content

Световасилијевска литија у Никшићу (ФОТО+звучни запис)

Оцени ову тему


Препоручена порука

Традиционална Световасилијевска литија са јастуком  Светог Василија у којој је учествовало више хиљада вјерника, вечерас је прошла улицама града под Требјесом.
Литију су предводили Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки г. Амфилохије, Високопреосвећени Митрополит бориспољски и броварски УПЦ Московског патријархата г. Антоније и Преосвећена господа епископи средњезападно амерички г. Лонгин, будимљанско-никшићки г. Јоаникије, милешевски г. Атанасије, буеносајрески и јужноамерички г. Кирило, и новоизабрани захумско-херцеговачки г. Димитрије.
 
 
maj-2018-litija-u-niksicu-5-3-Copy.jpg
 
 
Многобројном вјерном народу и високим гостима, међу којима су били г. Зоран Бингулац, амбасадор Србије у Црној Гори, Сергеј Николајевич Бубликов, изасланик Руског амбасадора, Марко Николић и Мирољуб Радосављевић, представници Министарства правде Србије, Иван Негришорац, предсједник Матице српске у Новом Саду и Драган Давидовић, директор Канцеларије за вјере Републике Српске, ријечима срдачне добродошлице обратио се домаћин Преосвећени владика Јоаникије.
 
Епископ будимљанско – никшићки Јоаникије казао је да када славимо спомен Светог Василија Острошкога истовремено славимо и Васкрсење Христово и не само због тога што он увијек пада у дане Васкрсења него и због тога што  је овај угодник Божији већ овдје на земљи постао причасник славе Васкрсења Христовога и сила тога Васкрсења чудотвори кроз његове свете мошти вјековима.
 
maj-2018-litija-u-niksicu-16-Copy.jpg
 
Он је подсјетио да је такву благодат Господ дао онима који га љубе. Онима, који су као Св. Василије, цио свој живот, биће, срце, ум, душу и вољу принијели Богу живоме на дар, Господ даје такву благодат да их слави и небо и земља а цијела васељена призива њихово свето име.
 
„Данас православни хришћани у цијелој васељени призивају име Светог Василија и тако славе и Христа Господа који му је дао ту благодат да нас заступа пред престолом Божијим. И да дарује благодат, милост, здравље, исцјељење, мир, помирење, и да у наша срца настани љубав према Богу, ближњима и светој Цркви”, рекао је владика Јоаникије.
 
maj-2018-litija-u-niksicu-18.jpg
 
Уважени гост Митрополит бориспољски и броварски је казао да је у Кијеву много слушао о литији Светог Василија Острошког, али да је данас лично осјетио шта је истинска и права љубав народа према Богу и шта значе ријечи Светог Јована Златоустог „Црква Христова нијесу зидови и кров, то је вјера и живљење људи у истини Христовој“.
 
– Без обзира које смо националности и гдје смо се родили, чак и у ком вијеку живимо, ми смо чланови Цркве и чеда Божија. Црква се састоји од људи који извршавају заповјести Божије, вјерују у науку Христову и вјерни су својој Цркви. Ми чувамо ту вјеру коју је нам је открио сам Господ Исусу Христос и предао нам преко Светих апостола и отаца. Чувати православну вјеру и свете каноне Цркве значи бити хришћанин не по звању већ по суштини, поручио је Митрополит Антоније.
 
maj-2018-litija-u-niksicu-20.jpg
 
Он је истакао да савремена цивилизација и свијет говоре да застарјело слиједити црквене каноне, али човјек којег је дотакла благодат Божија, зна да га управо испуњавање и стремљење заповјестима Божијима једино може сачувати.
 
Према његовим ријечима, људи који не схватају суштину црквеног живота и њеног постојања, Цркву доживљавају као неку политичку институцију и труде се да од људи направе нешто што ће користити у своје сврхе.
 
-За многе моћнике и политичаре овог свијета човјек је као електрон који је важан само оног тренутка када излази на изборе а за Цркву је човјек онај кога треба сачувати, привести Богу и сачувати у заједници са Богом, рекао је Митрополит Антоније.
 
maj-2018-litija-u-niksicu-23.jpg
 
Он је указао да када неко жели да ствара своју цркву и подржава друге јереси и организације мора да зна да би неко створио Цркву мора да умре и васкрсне.
 
-Наша вјера је Христова, вјера у Васкрсење, у оно да сваки човјек који се роди на земљи треба да се роди за васкрсење и живот вјечни. Без обзира на дешавања у свијету,  Црква увијек проповједа Васкрслога Христа који је Бог љубави, казао је Високопреосвећени и додао да се од нас који исповједамо Бога љубави, тражи да и ми одговоримо малим дјелом на ту велику Божију љубав.
 
Он је истакао да је за православне хришћане битно да буду са својом Црквом, у броду канонске Православне цркве.
 
maj-2018-litija-u-niksicu-24.jpg
 
-За оне који мисле да то није Црква и да у њој могу мијењати Богом дане заповијести Божије и догматске установе, упућујемо ријечи Светог Јована Златоустог да не постоји ништа јаче од Цркве Христове, и ко се бори против Цркве тај ће бити побијеђен јер се бори против самога Бога, поручио је митрополит Антоније.
 
Митрополит Антоније се захвалио име у Украјинске цркве, Блажењејшег Митрополита кијевског и све Украјине г. Онуфрија на подршци украјинском богољубивом народу и позвао на заједничку молитву да Господ пошаље мир који је тако потребан његовој земљи и народу.
 
Духовно-културна манифестација „Дани Св. Василија Острошког“, која је у Никшићу почела 7. маја, завршава се 13. маја када ће у манастиру Пива, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и митрополит бориспољски и броварски г. Антоније служити Свету архијерејску литургију.
 
maj-2018-litija-u-niksicu-27.jpg

maj-2018-litija-u-niksicu-30.jpg

maj-2018-litija-u-niksicu-31.jpg

 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...