Jump to content

Саборно венчање у манастиру Ђурђеви Ступови

Оцени ову тему


Препоручена порука

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 22. априла 2018. године, у Недељу мироносица, свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Преосвећеном Епископу саслуживало је свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће сабраног верног народа. Недеља посвећена мироносицама, првим сведоцима Христовог Васкрсења, као и Светом мученику Евпсихију, саборно и молитвено је прослављена у древној немањићкој светињи Ђурђевим Ступовима, а Литурији је претходило саборно венчање.

Венчање за више парохијана, који су годинама живели венчани само грађанским браком, а желели су да се сједине у светој тајни брака Православне Цркве, организовали су, по први пут, Епархија будимљанско-никшићка и Управа манастира Ђурђеви Ступови. Венчање је обавио Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, који је абране поучио речима архипастирске беседе.

-На овај дан, у свјетлости Васкрсења Христовог, гледамо на врлине, подвиге и вјеру светих жена мироносица, које су већином биле родом из Галилеје, а међу њима је било сродника Христових као што је Саломија, ћерка Јосифова Обручника, а мајка светих апостола Јакова и Јована. Оне су оставиле све и кренуле за Христом, као и апостоли, Јеванђеље Божје ставиле на прво мјесто као врховну вриједност. Толико им је омилила ријеч Христова, која их је и препородила, просвијетлила и дала им снагу да творе заповјести Божје, да су се у вјери показале, у једном моменту, чвршће од самих Светих апостола, казао је Владика и додао:

-По промислу Божјем, да би се апостоли потпуно смирили, Господ је повукао благодат од Светих апостола приликом Његовог распећа, те су се они поколебали и разбјежали. Али, остаде један који се није ништа зарицао, најмлађи, најчистији душом Свети апостол Јован Богослов испод крста Христовог са Пресветом Дјевом Богородицом и са женама мироносицама. Остадоше под крстом Христовим, показаше највећу вјеру и њих Господ удостоји да буду први свједоци Васкрсења Христовог. Управо жене мироносице Света Марија Магдалина и Марија Клеопова, Саломија и остале које су с њима биле, прве су дошле на гроб у недељни дан да, по јеврејском обичају, изврше обред над тијелом Христовим, али не нађоше тамо господа Исуса. Јавише им се анђели, јавио се и сам Господ и оне проширише Јеванђеље о васкрсењу Христовом прво апостолима, а онда, свака од њих, до краја живота свједочиле су ту спасоносну истину и спасоносно дјело, истакао је Владика који је, потом, обраћајући се венчанима, пожелио да живе у јединству љубави коју им једино може пружити Црква Христова.

-У ове дане када се излива велика благодат на цијелу Цркву Божју, велика Божја милост на све оне који вјерују у Христа уобичајили смо да вјенчавамо оне брачне парове који су већ склопили грађански брак. Може бити да они имају дјецу и да су им дјеца одрасла, али многи наши брачни парови живе у неблагословеном невјенчаном браку, нијесу склопили хришћански брак, а то онда за Цркву може бити само грађански брак који нема благослова Цркве. Зато позивамо све оне, а, чини ми се, да је још увијек већи број невјенчаних, него вјенчаних, дакле, позивамо, упозоравамо, па и молимо, не ради нас, него њих ради, ради среће њихове, њиховог благослова, да послушају глас Јеванђеља Божјег.

-Данас смо читали Јеванђеље о свадби у Кани галилејској и о тамошњем браку, који је Господ Исус Христос благословио, да посвједочимо у овом молитвеном чину да је брак благословен и да треба тражити тај благослов од Цркве. Нека буде благословен брак који су данас склопили Андреј и Варвара, Милисав и Соња, нека им Бог дарује сваку срећу, напредак њихових домова, њиховог потомства, да се изврше оне молитве које смо читали за њихов дом, за њихов пород, за њихову срећу и за њихово спасење, поручио је Владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

View full Странице

http://spc.rs/sr/saborno_venchanje_u_manastiru_djurdjevi_stupovi

 

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...