Jump to content

У сусрет јубилеју манастира Милешеве

Оцени ову тему


Препоручена порука

У четвртак, 19. априла 2018. године, у епископској резиденцији у Пријепољу одржан је радни састанак ужег Oдбора за прославу јубилеја 800 година манастира Милешеве, који ће у својој пуноћи бити обележен наредне, 2019. године.

800-godina-ok.jpg
 
Састанком је председавао Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, а учесници конструктивног разговора били су архимандрит Теофил, настојатељ манастира Светог Николаја у Бањи Прибојској; јеромонах Павле, настојатељ манастира Свете Тројице у Дубници, протојереј Игор Ерић, архијерејски намесник пријепољски; протојереј Бранислав Стојановић, секретар Епархије; протојереј-ставрофор Марко Папић, секретар Oдбора за прославу јубилеја; и протођакон Никола Перковић.
 
Ово је још један у низу састанака на којима се износе идеје како би се што боље и разноврсније организовало обележавање јубилеја манастира Милешеве који са гробом Светог Саве и Белим Анђелом скоро дугих осам векова јесте један од значајних духовних, националних и културних светионика српском народу не само у Рашкој области него и и ван граница Србије, где год Срби живе.
 
На почетку састанка Преосвећени Епископ је истакао значај предстојећег јубилеја који се поклапа и са прославом осамстогодишњице самосталности Српске Православне Цркве. Епископ је такође нагласио да се сви расположиви духовни, културни, уметнички, медијски, образовни и други потенцијали на простору Епархије милешевске и шире укључе и дају допринос у прослави јубилеја као својеврсну задужбину коју остављају будућим српским генерацијама.
 
Разговор са Владиком изнедрио је нове идеје, међу којима су ликовни и литерарни конкурс на тему јубилеја за ученике основних и средњих школа у Србији, саборовање православне омладине из више земаља Европе и света, фестивали хорске музике, концерти изворне песме и гусала, разне изложбе, научни скупови и предавања, али и дигитализација старих рукописних књига, фресака и ризнице манастира Милешеве којом би се широј домаћој и светској јавности путем интернета могло представити до сада сачувано благо светиње на обали Милешевке, задужбине Светог краља Владислава из светородне лозе Немањића.
 
Са остваривањем ових идеја, благословом Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија, наставиће се током ове године и продужити у следећој јубиларној 2019. години у којој се као круна прославе планира централна свечана академија у манастиру Милешеви. Наредни састанак овог радног тела Епархије милешевске заказан је за уторак, 24. април 2018. године.
 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...