Jump to content

Митрополит Амфилохије: Молим Бога да уразуми Вучића да не изда Косово!

Оцени ову тему


Препоручена порука

Запањен сам. Жао ми је због њих, искрено речено. Прије свега, ја нисам ни Вучића ни њих ничиме повриједио. Изразио сам бригу, да се бринем, рецимо, због ове политике која се води од Бриселског споразума који су потписали 2013. године, да ће се одрећи Косова и Метохије. То није напад ни на кога, рекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије у интервјуу за Недељник, на питање како је доживио медијске нападе министара из власти (Србије) прије неколико мјесеци.

„Ако је нешто могло да се схвати као напад, онда је то било када смо држали опело Влади, гдје је на челу био Ивица Дачић и Скупштини Србије. Дачић каже: Ја сам сад васкрсао. Дај Боже, он је рођен у Призрену, видим да ипак има здравије осјећање. Дај Боже да оно и преовлада. Чак је скоро рекао да ће тражити да се поништи Бриселски споразум. Ја се молим Господу, да Бог уразуми и Вучића и да пониште тај споразум„, рекао је митрополит Амфилохије.
 
 Један од најутицајнијих епископа у Српској православној цркви, напунио је у јануару 80 година, наводи Недељник.
Митрополит је коментарисао и недавно најављене промјене у Уставу СПЦ, као и о промјени избора за патријарха. На питање да ли је „апостолски жријеб“ одужио своје, митрополит Амфилохије каже:
 
„То је била реакција на насиље Комунистичке партије и принуду коју су имали за вријеме избора патријарха Викентија и патријарха Германа. Друго је што, ипак, они нису, што се каже, играли уз њихове дипле. Али је то био повод да не може власт да утиче. Видјећемо. А можда не би било лоше ни да остане, пошто власт увијек хоће да се петља.
 
Ова два избора жријебом су одлична. Други пут сам и ја био кандидат и Богу сам благодаран што ме је прошао тај жријеб“, рекао је Митрополит.
 
На питање зашто не би желио да буде патријарх, рекао је:
 
„Зато што је ово моја мјера. С друге стране, искрено речено, због цркве у Црној Гори. Осећам да је то моје звање и прозвање, од 1953. године сам ту…“
 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 months later...

„Последице неслагања цркве и државе су катастрофалне“

„Свако упозорење које је, у протеклим деценијама, у преломним тренуцима Српска православна црква упућивала државама Југославији и Србији показало се као тачно и сваки пут када је дошло до неслагања цркве и државе последице су биле катастрофалне,“ изјавио је књижевник и новинар Живојин Ракочевић.

Ракочевић сматра да би упозорења, апеле и предлоге које шаље Српска православна црква требало крајње озбиљно размотрити и у највећој могућој мери прихватити, јер је искуство цркве изнад тешко нарушених институција.

„Сетимо се драматичних упозорења из 1998. и страшних напада на цркву. Шта се после тога догодило сувишно је подсећати. Црква је опстала са својим народом, а држава је била принуђена на повлачење. За разлику, рецимо од Хрватске, где су Срби остали без ичега, наш народ на Косову и Метохији могао је уточиште наћи, више него игде, у Српској православној цркви. Могуће је да смо преживели захваљујући чињеници да смо се могли склонити у сигурност Грачанице, Патријаршије или Дечана,“ рекао је Ракочевић и додао:

„Ако је црква у најтежим тренуцима тражила и нашла, неку врсту излаза за наше животе, она има право да учествује у сваком решењу и решавању питања Косова и Метохије. Једино она, до детаља, памти свако добро и свако зло које су урадили једни другима и Срби и Албанци, зато може да разуме и из вековног искуства својих светиња каже шта је добро и шта ће сутра бити. Требало би да послушамо тај глас.“

Сава Јањић: Агресивност долази од страха и несигурности

Од појединих највиших државних представника и представнике Српске листе данима стижу поруке о деловању „страних агентура“, као и о томе да су „агентурним деловањима“ учествовали „поједини политички представници“ и „верски представници“.

Након ових порука, огласио се игуман манастира Високи Дечани, Сава Јањић:

„Оптуживање црквених представника за ‘агентурно деловање’ када у времену медијског мрака покушавају да позивима на мир и разум и целовитост Србије сачувају свој верни народ и светиње, неодољиво подсећа на не тако давни, сличан и препознатљив ‘рукопис’. Да ли неко мисли да је српски народ толико заглупљен, да ништа не види? Глас мог драгог покојног пријатеља Оливера Ивановића у овом тренутку тако би нам свима значио, али можда је управо његова истинољубивост и храброст разлог зашто сада није са нама. Не заборавимо, агресивност долази од страха и несигурности.“

У храмовима широм Косова у току је Молебан за Косово и Метохију, који у цркви Светог Димитрија у Косовској Митровици лично служи владика рашко-призренски Теодосије. 

https://kossev.info/posledice-neslaganja-crkve-i-drzave-su-katastrofalne/

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Vladika Teodosije: Ne deli se jedno sveto Kosovo i Metohija. Srbin se meri hrabrošću i čojstvom

Izvor
 KoSSev
 -
6. avgusta 2018. 21:16
 
 
 
 
 
 

teodosije.png

„Danas smo se pomolili da nam Bog podari pre svega pokajanje, da se vratimo Bogu i ostavimo se prolaznih stvari ovoga sveta, da pobeđujemo verom, nadom, ljubavlju, strpljenjem, da nam reči budu blage, a dela jaka, da uvek budemo svesni da ćemo u istoriji biti upamćeni samo onoliko koliko smo sačuvali u sebi lik Božji, a ne koliko smo bili bogati materijalnim blagom i položajima“; „Bez vere uzalud je naše srpsko ime, uzalud su zastave i patriotske pesme“; „Prolazimo teške i neizvesne dane, ali je naš narod uvek bio hrabar tako da se ni sada neće dati pokolebati i podeliti“ – ovako se vladika raško-prizrenski Teodosije obratio vernicima u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. U hramu na Severu služio je „Moleban za Kosovo i Metohiju“, koji se od danas služi u svim hramovima na Kosovu. Moleban je usledio posle apela vladike protiv podele Kosova. Službi je prisustvovalo mnoštvo vernika. Srpskih predstavnika u kosovskim institucijama iz redova Srpske liste nije bilo. Oni su prethodno, zajedno sa najvišim zvaničnicima Srbije upravo crkvene predstavnike optužili za „agenturno delovanje“, uz kritike zbog posedovanja kosovskih ličnih dokumenata. U nastavku pročitajte  i poslušajte šta je još vladika Teodosije poručio.

https://kossev.info/vladika-teodosije-ne-deli-se-jedno-sveto-kosovo-i-metohija-srbin-se-meri-hrabroscu-i-cojstvom/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Muramasa рече

Bolje da ga moli da baci oganj i sumpor.

А кад видеше ученици Његови, Јаков и Јован, рекоше: Господе! Хоћеш ли да кажемо да огањ сиђе с неба и да их истреби као и Илија што учини?

А Он окренувши се запрети им и рече: Не знате каквог сте ви духа;

Јер Син човечији није дошао да погуби душе човечије него да сачува. И отидоше у друго село.

:citac:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...