Jump to content

Hrvati leteli Baraka, debata o starosti aviona i dalje traje (VIDEO)

Оцени ову тему


Препоручена порука

Kako javlja hrvatsko Ministarstvo odbrane, prekjuče je komandant 91. vazduhoplovne baze (na kojoj je bazirana Eskadrila Borbenih Aviona) leteo prvi put u dvosedu F-16D Barak u bazi izraelskog ratnog vazduhoplovstva Ramat David.

Pukovnik Željko Ninić bio je deo „three-ship“ formacije i po sletanju opisao je profile i taktičke demonstracije koje su mu prikazali tokom „izlaza“:

f16_09042018_02-850x350.jpg

– Imali smo priliku letjeti iznad Države Izraela na visinama od minus nekoliko desetaka metara iznad Mrtvog mora do 25 000 stopa uzduž obale od sjevera prema jugu do pojasa Gaze tako da je to bilo prekrasno iskustvo.

Isprobali smo i određene manevre s avionom koji nam je bio u pratnji. Isprobali smo razdvajanje i presretanje jedan na jedan i temeljni manevar zračne borbe jedan na jedan, manevar napada na zemlju s tipičnim iskakanjem u sastavu para, formiranje napada za odbacivanje bombi te nakon toga kontrolu učinjenoga i povratak na aerodrom s razlazom i slijetanjem. Let je trajao 44 minute. –

f16_09042018_22.jpg
Komandant baze prvi leti / Foto: T. Brandt, MORH

Let u dvosedu „041“ bio je organizovan i delom kao promotivni photo i video op (opportunity) za predstavnike medija, što je ministar odbrane Krističević i najavio pre dve nedelje. Fokus MORH-a bili su mejnstrim mediji budući da u Hrvatskoj, u delu laičke javnosti, i dalje ne preovlađuje podrška trošenju velikih državnih para na borbene avione.

MORH ovoga puta nije poveo stručne medije. Tango Six je uputio molbu sa željom da se priključi putu ali nam je ljubazno odgovoreno da je za ovaj put broj mesta ograničen.

Debata o ispravnosti opcije za koju se Hrvatska odlučila i dalje traje i izuzetno je interesantna. Opitni pilot-lovac u penziji Ivan Selak i dalje ostaje pri svom viđenju da će broj preostalih sati letenja zbog objektivne starosti letelica biti nedovoljan. Deo koji je interesantan je da se na Fejsbuku u debatu uključilo i nekoliko aktivnih pilota HRZ od kojih je jedan, uključen u proces izbora, izneo najrelevatniji komentar koji je do sada izrečen u pogledu ovih kritika:

– Istina je za sate, ali nije za godine. F-16 nema životni vijek. Isto tako propisao je i Service Life Extension Program (SLEP) tj program produljenja vijeka uporabe na 10800 ekvivalentnih sati leta (EFH) sa njegovim Service Biltenima i kitovima u certificiranim tijelima, a Izraelsko ratno zrakoplovstvo (IAF) to svakako jeste. –

Petar VOJINOVIĆ

tango-six.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Globus: Hrvatska nabavkom izraelskih F-16 osigurala apsolutnu prevlast u vazduhu našeg regiona

Hrvatski nedeljnik Globus objavio je prošlog petka interesantan tekst autora Jana Ivanjeka čija je tema nabavka izraelskih borbenih aviona F-16 za hrvatsko Ratno vazduhoplovstvo (HRZ). Tekst pohvalno i pozitivno govori o čitavom ovom poslu, može se reći da je u pojedinim delovima i malo tendenciozan ali nam donosi dosta novih detalja na osnovu kojeg možemo stvoriti širu sliku o budućnosti hrvatske vojne avijacije.

Sagovornici autora bili su pukovnik Željko Ninić komandant 91. vazduhoplovne baze Pleso i pukovnik Krtistijan Jagodić komandant eskadrile borbenih aviona (EBA) a treba napomenuti da su obojica bili članovi Stručnog tima koji je odabrao budući avion HRZ-a.

Pukovnici HRZ-a odgovorili su na mnoga pitanja koja se tiču same procene izraelske ponude, zatim buduće obuke na F-16, postizanja početne i pune operativne sposobnosti (IOC i FOC), ponovljene su neke informacije o samim karakteristikama aviona koje smo već ranije imali prilike da vidimo ali i neke nepoznate činjenice kao npr. da ti avioni još uvek nisu kompatibilni s NATO standardima i da ih je potrebno dodatno doraditi.

Kada je reč o samoj izraelskoj ponudi, navedeno je da je među ostalim pogodnistima jedina sadržala to da se deo obuke obavi i u Hrvatskoj. Kako bi se obezbedio budući pilotski kadar za avione F-16 neophodno je povećati priliv kandidata za pilote, do ove godine priliv je bio mali, godišnje je primano samo 10kadeta po generaciji a od ove godine taj broj će biti povećan na 20. Pukovnik Ninić smatra da će se interes značajno povećati sada kada je osigurana budućnost borbene komponente HRZ-a.

Povećanjem broja kandidata za pilote olakšaće se odabir najsposobnijih za letenje na F-16 u čemu će se tesno sarađivati s Izraelom a to će u budućnosti omogućiti i preko potrebno podmlađivanje eskadrile. Da bi piloti prešli na F-16 prethodno će morati da imaju oko 450 sati naleta a ako zadovoljavaju sve postavljene kriterijume (hrvatske vojne norme koje su u skladu s NATO) i već s 26-27 godina će moći da laširaju na Baracima, piše Globus.

Sistem obuke hrvatskih pilota se za sada neće menjati, prvo ide osnovna obuka na Zlinu-242L, potom se prelazi na PC-9M a zatim direktno na dvosedi F-16. Ujedno će se proveriti da li takav način obuke može funkcionisati i s lovcem 4. generacije kao što je to bio dosadašnji slučaj s MiG-ovima 21. U Izrael se prvo šalje grupa od 6 do 8 pilota a osnovni cilj je da se za tri godine postigne optimalan broj pilotskog i tehničkog sastava kako bi se samostalno mogli izvršavati svi postavljeni zadaci.

Prva generacija biće obučenih pilota biće jezgro budućih instruktora koji će zatim obučavati svoje kolege u Hrvatskoj. U Izrael ide i 40 tehničara, 5 inženjera, a nakon toga 15 Izraelaca dolaze u Hrvatsku kako bi pružali pomoć oko obuke i logistike. Hrvatski piloti će u Izraelu biti obučeni do postizanja početne operativne sposobnosti (IOC) odnosno do onoga što se sada radi s MiG-ovima 21 a to je kontrola vazdušnog prostora (air policing) koja će se do postizanja IOC i dalje raditi na MiG-ovima.

Troškovi obuke će varirati posebno kod obuke prvih grupa, iznosiće više miliona dolara po pilotu a kada se nakupi iskustvo troškovi će se stabilizovati. Takođe može se desiti da se u budućnosti stvori mogućnost i obuke stranih pilota u Hrvatskoj. Nakon postizanja početne operativne sposobnosti koje će trajati tri godine, u četvrtoj godini će se raditi na posticaju potpune operativne sposobnosti (FOC).

Obuka u Izraelu će ipak obuhvatiti vazdušnu borbu na svim udaljenostima, pojedinačno ili u grupi, zatim i dejstvo po ciljevima na zemlji s malih i velikih visina, i sve to u dnevnim i noćnim uslovima. Prelazak na fazu FOC biće usko povezano s nabavkom naoružanja a sposobnost dopune gorivom u vazduhuneće biti u fazi IOC već se to razmatra za FOC.

f16_09042018_02.jpg
Avioni ipak nisu kompatibilni sa NATO standardima / Foto: T. Brandt, MORH

U početnoj fazi obuke dvosedi će služiti samo za obuku dok će prilikom faze postizanja potpune operativne sposobnosti oni služiti za uvežbavanja zadataka protivradarske i protivelektronske borbe kada se na zadnjem sedištu nalazi oficir za upravljanje oružanim sistemom. Ipak dalja upotreba dvoseda kao borbenog aviona zavisiće i od toga kakvo naoružanje će biti nabavljeno, navodi se u članku.

Pukovnik Ninić otkrio je i da se planira da hrvatski piloti godišnje lete 120-140 sati ali zajedno s upotrebom ‘’full mission’’ simulatora na kome će se realizovati 20 do 40 % naleta i ponovio da će svaki avion imati mogućnost da leti još po 3000 sati.

Iako je na konferenciji za medije na kome su pokazani detalji nabavke rečeno da su izraelski Baraci potpuno kompatibilni s NATO standardima sada smo saznali da toipak nije tako. Na njima će morati da se izvrši ugradnja dodatne opreme, pre svega sistem za komunikaciju, sistem svoj-tuđ AIFF kao i sistem za razemnu podataka u realnom vremenu odnosno Link-16. Istovremeno Baraci će biti isporučeni bez bilo kakvog vađenja druge postojeće opreme tj. avionima neće biti umanjene bilo kakve sposobnosti.

Paket naoružanja je za sada tajna ali se smatra da će za postizanje IOC biti nabavljene američke infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh AIM-9 ‘’Sidewinder’’ dok će kasnije tokom postizanja FOC-a biti nabavljene i rakete srednjeg dometa, spominju se izraelske Derby-ER dometa 100 km, integracija američkih AIM-120 AMRAAM dometa 150 km kao i ubojna sredstva klase vazduh-zemlja.

U daljim hvalospevima na račun Baraka-2020 navodi se da je takav avion tehnološki bez premca u regionu. Iznesena je tvrdnja da je radar AN/APG-68(V)1 u procesu modernizacije dobio sposobnosti novije verzije AN/APG-68(V)9 koji se nalazi u avionima F-16I Sufa. Istaknuto je i da će prikazivač na kacigi pilota DASH znatno smanjiti radno opterećenje pilota uz napomenu da su se Baraci Block 30 u RV Izraela pre svega koristili kao lovci.

Pojašnjeno je i da se na sistemu DASH prikazuju svi podaci sa HUD-a, zatim da se koristi za usmeravanje naoružanja i zahvat ciljeva a navedeno je i da se izraelske rakete Python 4 i 5 mogu lansirati u punoj sferi oko aviona, čak i na cilj koji se nalazi iza vazduhoplova nosača.

Spomenut je i sistem za protivelektronska dejstva koji je još uvek obavijen velom tajne, ali kako je pukovnik Ninić otkrio taj sistem je sposoban da neutrališe sve postojeće i moguće buduće raketne sisteme PVO u koji se nalaze u naoružanju zemalja regiona (spomenut je Kub kao i Buk) a može efikasno ometati i radare lovaca MiG-29.

Napomenuto je i da druge ponude borbenih aviona koje su stigle Hrvatskoj nisu sadržale takve mogućnosti. Autor teksta smatra da je ceo posao gotovo bez mane a jedinu manjkavost koju je naveo je mali broj nabavljenih aviona, pošto je po njegovom mišljenju 12 aviona neki minimum i nada se da bi se u idućoj deceniji moglo nabaviti još šest aviona.

tango-six.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Apsolutna prevlast sa 12 aviona? E jadi nasi Balkanski... :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...