Jump to content

Insajder: JAT , Etihad, Er Srbija... Srpsko-arapska posla (VIDEO)

Оцени ову тему


Препоручена порука

Pregovore sa Etihadom o ulasku u strateško partnerstvo sa nacionalnom aviokompanijom JAT praktično je pokrenuo nekadašnji ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, a taj posao je potom preuzeo Siniša Mali koji je te 2013. godine bio potpuno nepoznat široj javnosti.

er-srbija.jpg

U tom trenutku Siniša Mali je savetnik prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Premijer je bio Ivica Dačić. Okvirni, odnosno glavni ugovor o transakciji, potpisan je zvanično u Hajatu 1. avgusta 2013. godine. Međutim, prema istraživanju Insajdera, ugovor je potpisan dan ranije na za sada nepoznatoj lokaciji.

Kako je otkriveno u prvoj emisiji iz serijala "Srpsko-arapska posla“, nacrt Ugovora je pravnom timu JAT- a dostavljen svega sedam dana pre potpisivanja, iako je utisak u javnosti bio da i rukovodstvo JAT-a učestvuje u pregovorima.

Pravni tim tadašnjeg JAT-a imao je brojne primedbe na nacrt Ugovora i te primedbe je izneo prestavnicima Vlade. U primedbama na nacrt ugovora, do kojih je došao Insajder, pravni tim JAT-a, između ostalog, ocenjuje da su povlastice Vlade takve da bi JAT mogao da funkcioniše i bez partnera.

"Ubeđen sam da bi JAT sa onim što je Er Srbija dobila kao podršku od Vlade Republike Srbije, da bi JAT bez Etihada napravio značajno bolji rezultat. Sve ono što smo mi tražili kao pomoć nacionalnom avio-prevozniku, oni su dobili, i dobili su značajnije više", rekao je za Insajder Velibor Slavuj, tadašnji izvršni direktor JAT-a za saobraćaj.

Slavuj kaže da je advokatska kancelarija "Karanović–Nikolić" koja je u ovom poslu odlukom Vlade Srbije zastupala državu i JAT, članovima borda direktora "predložila da nacrte ni ne čitaju, jer je materijal preobiman, već da samo potpišu“.

Tadašnji vršilac dužnosti direktora Velibor Vukašinović za Insajder kaže da je pravni tim JAT-a, radeći danonoćno, uspeo da delimično ispravi ponuđene nacrte.

Kao potpisnik ugovora, Vukašinović je potvrdio saznanja Insajdera da su ugovori potpisani dan ranije u jednom rezidencijalnom objektu, a da je ceremonija u Hajatu bila samo formalan čin. Nije, međutim, želeo da otkrije gde su potpisani ugovori.

Vukašinović kaže da su predstavnici Etihada već 2. avgusta 2013. godine, samo dan nakon svečanosti u Hajatu, došli da preuzmu menadžment kompanije iako tada nisu bili suvlasnici kompanije već je ugovorom predviđeno da pozajmicu od 40 miliona dolara pretvore u vlasništvo nad 49 odsto kompanije tek krajem godine.

Od trenutka potpisivanja do ulaska Ethada u vlasništvo zajedničke kompanije Er Srbija prošlo je sedam meseci. Međutim, Srbija je dala JAT na upravljanje Etihadovim kadrovima koji su od 1. avgusta 2013. godine do marta 2014, praktično rukovodili kompanijom koja je u vlasništvu države Srbije odnosno svih građana. U tom periodu, između ostalog, urađena je transformacija u Er Srbiju, formiran je novi brend, plaćana obuka pilota i lizing aviona. Sve dugove obavezala se da preuzme država Srbija.

Od niza obećanja o arapskom ulaganju u proizvodnju čipova, vojnog naoružanja, njihovog ulaganja u poljoprivredu, turizam, kulturu, bankarstvo, jedina arapska investicija koja je potpuno realizovana jeste Er Srbija.

Te 2013. godine kada je potpisan ugovor, JAT je bila kompanija koja postoji 86 godina, a Etihad je postojao samo 10 godina. Arapska kompanija dala je pozajmicu od 40 miliona dolara koja je 2014. pretvorena u vlasništvo od 49 odsto kompanije Er Srbija.

Srbija je za ovih pet godina uložila bespovratno u zajedničku kompaniju nekoliko puta više na razne načine - od otplate dugova do investiranja - dok je Etihad zajedničkoj firmi dao kredit od oko 100 miliona dolara. Za razliku od bespovratnog davanja Srbije, Etihadu kredit sa kamatom mora da se vrati.

Činjenica je da Er Srbija jeste napravila određen uspeh, da je broj destinacija na koje nova kompanija leti veći, uveden je direktan let iz Beograda za Njujork, povećan je i broj putnika.

Kompanija u kojoj Srbija ima 51 odsto dok Etihad ima 49 odsto vlasništva jeste poslovala pozitivno, ali prema analizi finansijskih izveštaja koji je uradila redakcija Insajdera, rezultat je samo formalno takav jer se kao prihod računa davanje države Srbije, što nikako nije prihod, odnosno to kompanija nije zaradila nego je dobila bespovratno od Srbije.

Svi najodgovorniji za ovaj posao odbili su, posle nekoliko meseci pokušaja, dopisa i više od 100 poziva, razgovor za Insajder. Bila je to prilika da objasne odluke koje su donosili u ime države, da odgovore na činjenice koje smo utvrdili tokom višemesečnog istraživanja i da argumentima i dokazima možda ubede građane da su donosili ispravne odluke kada je u pitanju Er Srbija.

insider_5.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Od trenutka potpisivanja ugovora između JAT-a i Etihada 1. avgusta 2013. pa do trenutka kada je arapska aviokompanija Etihad pozajmicu od 40 miliona dolara pretvarila u vlasništvo od 49 odsto kompanije, prošlo je osam meseci. Sve troškove koji su od tad nastali, a koji se odnose i na stvaranje novog brenda - Er Srbije, preuzela je država Srbija.

U tom periodu promenjeno je ime kompanije, a to podrazumeva kompletan dizajn, kupljena je uniforma, ploti su otisli na obuku, iznajmljeno je pet Erbas aviona. Sve to plaćao je JAT, a država se Okvirnim ugovorom o transakciji sa kompanijom iz UAE obavezala da će preuzeti sve dugove, ali i troškove koje kompanija napravi do datuma dok Etihad formalno postane vlasnik 49 odsto srpskog avioprevoznika, odnosno do 26. marta 2014. godine

Ispostavilo se da je te 2013. godine JAT napravio gubitak od čak 73 miliona evra. Međutim, prema istraživanju Insajdera, jedan deo troškova odnosi se i na razne usluge koje je Er Srbija, koja je u tome periodu u vlasništvu države Srbije, plaćala Etihadu.

Goran Radosavljević, koji je bio savetnik u Vladi Srbije od 2007. do 2011, a zatim državni sekretar ministarstva finansija u vladi DS do 2012. godine, naglašava da bi JAT proglasio bankrot da nije pronađen strateški partner. On kaže da nije bitno da li je država Srbija uložila mnogo u zajedničku kompaniju sa Etihadom, već je bitno da li će Er Srbija posle nekoliko godina početi da ostvaruje profit.

“Slovačka je platila milijarde evra da autoindustrja dođe u Slovačku, ali danas izvozi stotine milijardi godišnje. Efekat davanja milijardi, kad pogledate iz današnje perspektive, je bio ništa, statistička greška. Da je ta priča propala da nema autoindistrije tamo, oni bi rekli mi smo potrošili tri, četiri milijarde evra i to je bilo skupo, sad se ispostavilo da je bilo jeftino. Znači sve zavisi od toga šta očekujete kao efekat. Naravno pitanje je da li smo mi kao država mogli da pretpostavimo da će Etihad globalno poslovno propadati, verovatno nismo”, kaže Radosavljević.
 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Vučić: Linija za Njujork isplativa za pet godina; Nadam se da Etihad neće napustiti Er Srbiju

Nakon jučerašnjeg prijema povodom Dana Vojske Srbije koji je održan u Predsedništvu Srbije, predsednik Aleksandar Vučić obratio se prisutnima.

Odgovarajući na pitanje novinara Insajdera da li je ugovor sa Etihadom dobar za Er Srbiju i za JAT, on je rekao da smatra da je Er Srbija neuporedivo bolji prevoznik od JAT-a, ali da on ne može da kaže da li će Etihad ostati partner u Er Srbiji:

– JAT je propao, bio je uništen i svi koji govore danas učestvovali su u uništavanju JAT-a. Er Srbija je neuporedivo bolji prevoznik nego što je bio JAT. Neuporedivo bolji za putnike, za naše građane, to pokazuje i udvostručen broj putnika, to pokazuju neuporedivo bolji rezultati.

Da li možete na liniji za Njujork da zarađujete pare? Pa, ne možete. To ćete moći za godinu ili dve, dakle kada prođe četiri ili pet godina. Ali je to važno za brendiranje naše zemlje, za brendiranje naše aviokompanije. I u tom smislu sam vrlo zadovoljan. Voleo bih kada Etihad ne bi napuštao Er Srbiju i nadam se da neće. –

Kako podseća Insajder, u toku je emitovanje serijala o poslovanju Er Srbije „Srpsko arapska posla“ gde su u prve dve epizode prikazani primeri zbog kojih se i dalje postavlja pitanje da li je partnerstvo sa Etihadom bilo dobro za JAT i Srbiju.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Pogledajte treću epizodu serijala Insajdera "Srpsko-arapska posla"

Dok predstavnici vlasti tvrde da je Er Srbija stabilna kompanija i da nema pokazatelja da će Etihad kao suvlasnik izaći iz zajedničke kompanije, ova arapska aviokompanija već je zbog ogromnih gubitaka izašla iz svih drugih partnerskih firmi u Evropi. 

Prema istraživanju Insajdera, ukoliko Etihad čak i odluči da napusti ovu kompaniju i svoje vlasništvo od 49 odsto proda i za jedan evro, on neće izgubiti ništa, dok će Srbija biti u problemu.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...