Jump to content

Дан аквапоније у Никшићу и завршна прес конференција у оквиру пројекта „АРТОС – Прилика свима“

Оцени ову тему


Препоручена порука

 

04/04/2018
 

Поводом званичног завршетка пројекта „АРТОС – Прилика свима“ Епархија будимљанско – никшићка у уторак 3. априла 2018. организовала је Дан аквапоније и завршну прес конференцију. Догађај је одржан на плацу у Мушовини, поред ријеке Мркошнице, гдје је инсталиран пластеник са аквапонијским системом.

Дан аквапоније и завршна прес конференција у оквиру пројекта „АРТОС – Прилика свима“

Догађају је присуствовало преко 50 гостију из Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине. Међу њима били су: представница Министарстава за људска и мањинска права Александра Поповић, Милена Крсмановић испред канцеларије Заштитника људских права и слобода Црне Горе, Бранка Гиљен  из Министарства пољопривреде, проф. Ћирковић са Института за ветеринарство „Нови Сад“, Милош Ћосовић „ИКРА - Аквапонија“ Нови Сад, Александар Бундало – Удружење грађана „Нешто Више“, биљни произвођачи као и учесници на пројекту.

Координатор пројекта ђакон Константин Дојић представљајући резултате пројекта  рекао је: „Између осталог Овај програм треба да служи финансирању народних кухиња, које су прилично велики трошак, а запошљавајући особе са инвалидитетом (ОСИ) остварићемо посредно и финансирање народних кухиња. Планирамо да у будућности наставимо запошљавање ОСИ, да финансирамо продају производа и да остваримо одрживост и остваримо жељене резултате“.

Александра Поповић из Министарства за људска и мањинска права нагласила је да су овом пројекту дали пуну подршку од почетка, јер су препознали да ће кроз иновативни приступ који је примијењен обезбиједити услове запошљавања ОСИ у складу са принципима антидискриминације једнаких могућности.

Корисница програма и једна од запослених Тијана Машнић рекла је да је задовољна досадашњим радом и условима у пластенику и истакла да је рад у занимљив и другачији али да је у суштини све то садња и производња.

Дан аквапоније и завршна прес конференција у оквиру пројекта „АРТОС – Прилика свима“

Од почетка развијања аквапонијске производње до сада су обављене двије бербе. Пластеник је површине 400 квадрата а његов годишњи капацитет производње је 2 тоне рибе и око 60 000 садница зелене салате. Кроз пројекат, осим набавке специјализоване опреме и обуке ОСИ, припремљен је приручник за аквапонијску производњу који је у штампи, а у образовном систему Црне Горе уз помоћ Центра за образовање одраслих, развијена је квалификација произвођача у аквапонијској производњи што нас чини првом државом у Европи са том образовном квалификацијом.  

Кроз овај пројекат 20 лица са инвалидитетом је обучено за управљање аквапонијским системом од којих је троје запослено на шест мјесеци у току трајања пројекта.

Пројекат је између осталог укључивао: инсталацију пилот аквапонијског пластеника у урбаном језгру Никшића, теоријске обуке кроз предавања и праксу, акредитацију курса, пружање психолошке подршке лицима са инвалидитетом, студијску посјету примјерима добре праксе из региона.

Пројекат је финансиран од стране Европске уније посредством Министарства финансија Црне Гoре - Директорат за финансирање и угoварање средстава ЕУ помоћи кроз Оперативни програм – Развој људских ресурса 2012-2013, Министарства рада и социјалног старања. Укупна вриједност пројекта износила је 87.611,60 еура, при чему је Епархија Будимљанско – никшићка учествовала у пројекту са 10% својих средстава.


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ЕПАРХИЈА БУДИМЉАНСКО-НИКШИЋА ПРЕДСТАВИЛА РЕЗУЛТАТЕ ПРОЈЕКТА АРТОС

Екосистем оживљен у пластенику

Приноси су и десет пута већи по јединици површине, воде се утроши десет пута мање, док је рад у производњи упола лакши, каже Константин Дојић

Представници Епархије будимљанско-никшићке јуче су у Мушовини, надомак Никшића представили резултате пројекта Артос. Он се односи на побољшање квалитета радне снаге и услова рада у Црној Гори. План је почео да се остварује у фебруару, а шта је од тада урађено, објаснио је координатор пројекта, Константин Коста Дојић. - Овај програм захтијева инклузивност, укључивање свих сегмената популације у тржиште рада, посебно рањивих група, као и рад на проширењу компетенција, знања и вјештина радника. Аквапонијска пољопривредна производња подразумијева стварање минијатурног екосистема у пластенику и сарадњу риба, биљака и бактерија. Вода у систему се не губи него непрекидно кружи. Као посљедица храњења рибе, рибље метаболичке производе прерађују азотне бактерије у ђубриво за биљке, а пречишћена и кисеоником обогаћена, вода се враћа рибама. Овакав начин производње укида многе недостатке интензивне пољопривреде, а искоришћава њене предности. Приноси су и десет пута већи по јединици узгојне површине, воде се утроши десет пута мање, док је рад у производњи упола лакши - истакао је Дојић. Он додаје, да у аквапонијској производњи нема коришћења хемијских средстава, па самим тим нема бојазни ни од био- токсичног отпада, па је аквапонија еколошки прихватљива. Овај пројекат је имао за циљ запослење лица са инвалидитетом и на самом одржавању пластеника ради њих троје.

- Могућност безбројних модификација положаја елемената система омогућује једноставну приступачност лицима са инвалидитетом. Ниска интензивност радних активности у производњи, омогућује људима нарушеног здравља да лако и једноставно обављају радне за- датке. Инсталиран је пластеник од 400 метара квадратних и капацитета производње двије тоне рибе и око 40.000 садница зелене салате годишње, и пуштен је у рад. Направљен је Приручник за плафонску производњу базиран на материјалу ФАО агенције Уједињених нација, а у образовном систему Црне Горе, уз помоћ Центра за образовање одраслих, развијена је квалификација произвођача у аквапонијској производњи, што Црну Гору ставља међу прве земље Европе са овом образовном квалификацијом. Спроведен је и низ промотивних активности. Дакле, овај пројекат показао је да лица са инвалидитетом могу да помогну не само себи већ и другима - закључио је Дојић. Средства за пројекат потичу из Оперативног програма људских ресурса, а од је дио финансијске помоћи Европске уније Црној Гори.

Т. С. (Слобода, 4.4.2018)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...