Jump to content

Прослава Лазареве Суботе и Цвети широм Српске помесне Цркве

Оцени ову тему


Препоручена порука

ВРБИЦА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ СОМБОРСКОМ



tekst_6728.JPGЛазарева субота или Врбица се слави на суботу уочи празника Цвети (који увек падају у шесту недељу Часног поста) посвећена је успомени на васкрсење четвородневног Лазара, и на улазак Христов у Јерусалим, где су га деца свечано дочекала и поздравила.

Верници , предвођени сомборским свештенством , припадницима војске (Касарна ”Аеродром” и Први центар за обуку војске србије ) и члановима КУД-а из Сомбора (КУД "Раванград" и КУД "Сомбор"), прославили су Врбицу литијом која је походила улице Сомбора (Краља Петра Првог, Венац Степе Степановића, Венац Живојина Мишића и Венац Радомира Путника) и завршила се у Храму Св. великомученка Георгија где је служено Вечерње.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...


Пригревица-У суботу 31. марта текуће године Светом литургијом и литијом прослављена је Лазарева субота у богомољи Светог апостола Марка у Пригревици. Литургијским сабрањем началствовао је презвитер Љубиша Човић, војни свештеник уз саслужење презвитера Младена Глушца, пароха апатинског. Након Свете литургије освећене су врбине гранчице и одржана је литија у сусрет празнику Цвети. Велики број деце учествовао је у овој духовној радости, која су након литије послужена у сали која је у склопу богомоље.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

Апатин-У суботу 31. марта текуће године навечерје празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим прослављено је у Апатину. Литија се традиционално кретала од богомоље Преподобне матере Параскеве до храма Сабора Светих апостола. Након освећења врбиних гранчица одржана је свечана вечерња служба, коју је служио презвитер Жељко Васић уз саслужење апатинских свештеника. 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

Чонопља и Кљајићево- Освећење и подела врбових гранчица,је обављена у Чонопљи у Храму Свете Тројице у 15 часова а у Кљајићеву у 17 часова.Чланице Кола српских сестрара годинама уназад почастиле су децу звончицима и послужењем. Службе је обавио протонамесник Бошко Симић.На крају су деца са фолклора увеселила данашњи празник са пригодним програмом испред храма Успења Пресвете Богородице у Кљајићеву.Сви су почашћени испред храма послужењем жена из Кола и колачима вредних парохијанки.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

Кула-Окупљен у своме храму, верни народ сабрао се да молитвено прослави успомену на васкрсење четвородневног Лазара и улазак Господњи у Јерусалим. Вечерњим богослужењем началствовао је презвитер Борислав Тошић уз саслужење протопрезвитера-ставрофора Владислава Пајића и ђакона Петра Николића.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 87
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Лазарева субота у Петровцу

Објављено: 31. марта 2018.
 
 

На празник, када наша Црква прославља васкрсење чевтвородневног Лазара, суботу Лазареву, 31. марта 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије, предводио је евхаристијско сабрање у катедралном храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу.

Саслуживали су, протопрезвитер ставрофор Здравко Богојевић, протонамјесник Јован Бањац и ђакон Немања Рељић.

На крају Литургије одржан је помен мајци владике Сергија, блаженопочившој +Мики која се упокојила 2011. године.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка.

 

Галерија...

  • DSC6853-150x150.jpg
  •  
  • DSC6860-150x150.jpg
  •  
  • DSC6873-150x150.jpg
  •  
  • DSC6883-150x150.jpg
  •  
  • DSC6889-150x150.jpg
  •  
  • DSC6900-150x150.jpg
  •  
  • DSC6903-150x150.jpg
  •  
  • DSC6909-150x150.jpg
  •  
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Лазарева субота у манастиру Гомирију

„Опште васкрсење прије страдања Свога потврђујући, из мртвих подигао јеси Лазара, Христе Боже. Стога и ми, попут дјеце, знамења побједе носећи, Теби, Побједитељу смрти кличемо: Осана на висинама, благословен који долази у име Господње!“ (Тропар празника)

У суботу 31. марта 2018. године, на празник Васкрсења четвородневног Лазара – Лазарева Субота, служена је Света Aрхијерејска Литургија у манастирском храму Рођења Светог Јована Претече у Гомирју. Евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, уз саслужење архимандрита Михаила, архимандрита Наума, презвитера Дарка Дугоњића и ђакона Будимира Кокотовића.
У својој беседи по окончању сабрања, Епископ г. Герасим честитао je окупљеним верницима данашњи празник и поучио о значају данашњег дана када је Господ, васкрснувши Лазара после четвородневног пребивања у гробу, показао свету да је Он Господар живота и смрти и да без Њега ништа не бива.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

На Лазареву суботу Епископ Јоаникије служио у манастиру Добриловина

31/03/2018

На дан када наша Света Црква молитвено слави спомен на чудесно ваксрсење Лазара Четвородневног у Витанији, Лазареву суботу – Цвијети, 31. марта 2018, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Добриловина.

На Лазареву суботу Епископ Јоаникије служио у манастиру Добриловина

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије уз молитвено учешће вјерног народа Божјег.

У архипастирској бесједи Преосвећени Епископ је казао да Господ Исус Христос, осим Пресвете Богородице и Светих апостола, највише контакта је имао са породицом Лазаревом и његовим сестрама Мартом и Маријом, који се помињу на више мјеста у Светим јеванђељима. По свему се види, казао је Владика, да су и они били љубљени Христови ученици.

„Марта и Марија су имале различите дарове, о чему се посебно говори на једном мјесту, а са Лазаром је био пријатељ, што и сам Господ свједочи. Рекли бисмо сада да је велико пријатељство, велика љубав према  Лазару и његовим сестрама био разлог што је Господ показао толику милост и силу, толико човјекољубље да је васкрсао Лазара из мртвих. Како да Господ то није показао и на другима, јер је многе несреће људске видио и ублажио“, казао је Епископ Јоаникије, указавши да је Исус Христос васкрсао једног мртваца, то је записано у Светом јеванђељу по Луки, јединца сина удовице из Наина.

Ипак, много се више говори о Лазаревом васкрсењу. У Цркви је остало да је ово васкрсење, ово чудо Божје, по ријечима Владике будимљанско-никшићког,  можда, чак, и највеће које је Господ учинио прије свог распећа.

„Господ је зажелио да утврди своје Свете ученике, апостоле и све који су у Њега повјеровали прије распећа, да покаже силу свог Божанства, силу своје ријечи, истинитост сваке Његове ријечи. Знао је колико је човјек по својој природи колебљив, да ће се они, који су имали вјеру у Њега, поклебати. Знао је и да ће Га Јуда издати, видјевши да се у њега већ уселио мрак и издаја, али је све то трпио“, бесједио је Његово Преосвештенство.

То што је Господ волио породицу Лазареву није био једини разлог да васкрсне Лазара, али је и то, истакао је Владика, било важно из много разлога.

„Милост се не може наметати никоме, а у овом случају је та милост ишла и са једне и са друге стране. Лазар и његове сестре су били спремни да учине све за Господа Христа, иако још нијесу у потпуности знали да је Он оваплоћени Син Божји. Он своје божанство није открио одмах, али су срцем осјетили и оно што нијесу разумјели“.

„И води их све према гробу Лазаревом, који је већ четири дана мртав. Плакао је над гробом свог мртвог пријатеља, тиме показао потпуну људскост и саосјећајност, која долази по људској природи, али је показао и милост, која има чудотворно дејство и својствена је само божанској природи, милост која је чудотворна, и не само то, него је и свемоћна“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

У нашим очима, истакао је Владика, то чудо је равно чуду стварања свијета, јер, то је удахњивање новог живота тамо гдје је била смрт.
Сабрани вјерници, који су се постом, молитвом и исповијешћу припремали, присајединили су се Светим Тајнама Тијела и Крви Христове.

На Лазареву суботу Епископ Јоаникије служио у манастиру Добриловина
На Лазареву суботу Епископ Јоаникије служио у манастиру Добриловина
На Лазареву суботу Епископ Јоаникије служио у манастиру Добриловина
На Лазареву суботу Епископ Јоаникије служио у манастиру Добриловина
На Лазареву суботу Епископ Јоаникије служио у манастиру Добриловина
На Лазареву суботу Епископ Јоаникије служио у манастиру Добриловина
На Лазареву суботу Епископ Јоаникије служио у манастиру Добриловина
Водопад на Соколовини поред Добриловине
Водопад на Соколовини поред Добриловине
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Митрополит Амфилохије на Цвети: Данашњи дан је једини радосни дан у Христовом земаљском животу!

 
DSC_7213.jpg
 
Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је на празник Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети, у недјељу, 1. априла са свештенством Свету архијерејску литургију на темељима ранохришћанске светиње манастира Златица у Подгорици.
Владика је богослужио поводом храмовске славе ове древне хришћанске светиње, а светковини су присуствовала и дјеца са Косова и Метохије.
 
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Митрополит Амфилохије: Лазарево васкрсење припрема за Христово Васкрсење!

 
dsc_7242.jpg
 
Његово Високопреосвштенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 31. марта 2018. године, на Лазареву суботу, са свештенством и верним народом свету архијерејску Литургију у манастиру Подмаине код Будве.
 
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Лазарева субота прослављена у никшићком Саборном храму

31/03/2018

На Лазареву суботу, 31. марта 2018, света Литургија служена је у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу. Началствовао је протојереј Миодраг Тодоровић уз саслужење јереја Остоје Кнежевића, старјешине Саборне цркве и ђакона Константина Дојића.  

Лазарева субота прослављена у никшићком Саборном храму

Ријечима пастирске бесједе сабраним вјерницима обратио се о. Миодраг, говорећи о данашњем великом празнику.

„Сам се Господ потресе у духу кад чу да је мртав Лазар, потресе се јер је неприродно да смрт влада човјеком, а Онај Који га је створио да га не ослободи од тога. Зато се Његове ријечи: Лазаре, изиђи, односе на све нас, на читав људски род и Он то понавља до дана данашњег. Понавља и мени, зове ме да изиђем из смрти, да не заударам, већ да послушам Његовог Светитеља Јефрема Сирина како не бих подстицао код себе лењост, мрзовољу, празнословље, властољубље, већ да гајим дух цјеломудрености, смиреноумља, трпљења и љубави; да гледам на своје, а не на грехове брата свога, јер ћу заударати“.

„Зове свакога од нас да изиђемо испод дрвета познања, гдје је Адам ископао гроб за читаво човјечанство, да се дохватимо Дрвета живота. Зове нас према Њему. Његове гране, Његови плодови су се надвили и над тим гробом. Довољно је да погледамо горе, да узберемо тај плод, да не остајемо у гробу. Али, не излази из гроба сам, нити се улази у Царство Божје. Ако се сам будеш пео прекинуће се најтврђи коноп, а оно перо лука ако подијелиш са другима биће довољно чврсто да сви изађемо. Зато је Господ створио Цркву своју да у њој пружамо руке једни према другима, да једни друге зовемо Његовим благословом, да постанемо ближњи једни другима“, поручио је свештеник Тодоровић.

Лазарева субота прослављена у никшићком Саборном храму
Лазарева субота прослављена у никшићком Саборном храму
Лазарева субота прослављена у никшићком Саборном храму
Лазарева субота прослављена у никшићком Саборном храму
Лазарева субота прослављена у никшићком Саборном храму
Лазарева субота прослављена у никшићком Саборном храму
Лазарева субота прослављена у никшићком Саборном храму
Лазарева субота прослављена у никшићком Саборном храму
Лазарева субота прослављена у никшићком Саборном храму
Лазарева субота прослављена у никшићком Саборном храму
Лазарева субота прослављена у никшићком Саборном храму
Лазарева субота прослављена у никшићком Саборном храму
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Субота Светог Праведног четвородневног Лазара

 
%25D0%2592%25D1%2580%25D0%25B1%25D0%25B8%25D1%2586%25D0%25B04.jpg
 
Опште васкрсење пре страдања Свога потврђујући, из мршвих подигао јеси Лазара, Христе, Боже. Стога и ми, попут деце знамења победе носећи, Теби, Победитељу смрти кличемо: Осана на висинама, благословен Који долази у име Господње!
 
У празничном прилогу прочитајте:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Епископ Андреј у Химелстиру

 МАРТ 31, 2018

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски и администратор Епархије франкфуртске и све Немачке Г. Андреј посетио је, 31. марта 2018. године у навечерје празника Цвети, обитељ манастира Успења Пресвете Богородице у Химелстиру.

Празнично вечерње служио је отац Миљан Антић из Беча, а за певницом је одговарало сестринство манастира. У својој беседи, Владика је говорио о значају овог великог хришћанског празника, који указује, како на спасење света у Христу, тако и на други долазак Христов и на свеопшти суд. У спомен свечаног уласка Господњег у Јерусалим, Епископ Андреј је извршио благосиљање врбових гранчица, а затим је уследила свечана литија око храма, током које је верни народ понео у рукама освећене врбове гранчице.

Након опхода одслужен је помен новопрестављеној схи-монахињи Димитри, а Владика је замолио све присутне да се помоле за покој душе мати Димитре, али и за оздрављење високопреподобне мати Диодоре, игуманије манастира у Химелстиру, која је тешко повређена у саобраћајној несрећи у којој је пострадала мати Димитра.

Након службе, верни народ се у сали манастира сабрао у духовним разговорима око свог Архипастира.

 

20180331_180040-150x150.jpg
20180331_1805230-150x150.jpg
20180331_180633-150x150.jpg
20180331_180759-150x150.jpg
20180331_181200-150x150.jpg
IMG-6223-150x150.jpg
IMG-6224-150x150.jpg
IMG-6225-150x150.jpg
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови

31/03/2018

Уочи великог хришћанског празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети, у суботу 31. марта 2018, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, са свештенством у манастиру Ђурђеви Ступови, празнично бденије са петохљебницом.

Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови

У току бденија, освештане гранчице врбе су дијељене вјерном народу, међу којима је било пуно дјеце, која су радосно носила врбицу, звончиће и вјенчиће.  Литија, коју је предводио Преосвећени Епископ Јоаникије са свештенством и монаштвом, ишла је око храма, пјевајући тропар и звонећи звончићима.

Владика је благосиљао сабране вјернике, честитају сабранима празник архипастирском бесједом.

„Нека буде на здравље и на спасење ова радосна служба поводом великог празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим. Сјећамо се оног догађаја и оприсутњујемо ту радост коју је Господ Исус својим доласком донио у град Јерусалим. Тада се догодило нешто чудесно, не само због тога што се већ било чуло у Јерусалиму како је Господ у Витанији, надомак светог града, у дому својих пријатеља, васкрсао упокојеног Лазара, који је четири дана већ пребивао у гробу“.

Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови

„Догодило се велико чудо и пише у Јеванђељу како је народ у Јерусалиму изашао да поздрави Побједитеља смрти. Сав народ, а понајвише дјеца, пјевали су чудесну пјесму Давидову: Осана на висинама, благословен који долази у име Господње. И одрасли, и дјеца, и они на власти, и прости људи, духовна лица, сви су једним устима и једним срцем пјевали, а дјечји гласови су зачињавали ту пјесму, која је била и овог и оног свијета. То је било осјећање, предокус Царства Небеског, које доноси Господ Исус Христос у овај свијет“, рекао је Владика будимљанско-никшићки.   

Додао је да је то било укрепљење и оснажење у вјери свих оних који су већ били прихватили Христа као свог Господа и Спаситеља, јер су долазила велика страдања Његова, Његова жртва, Његово понижење које је Он искупитељски примио на себе да би нас узвисио. Његова смрт, поручио је Владика, ослободила нас је од смрти, јер је Он смрћу својом смрт уништио.

Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечана литија и бденије уочи празника Цвијети у манастиру Ђурђеви Ступови
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Празник у Нишу

31. Март 2018 - 20:05
Празник у Нишу
Празник у Нишу
Празник у Нишу
Празник у Нишу

У Лазареву суботу, 31. марта 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Нишу.

Саслуживало је братство храма уз појање Нишке црквене певачке дружине Бранко. Након прочитаног одељка Јеванђеља по Јовану, које говори о чудесном васкрсењу четвородневног Лазара, владика Арсеније се обратио сабранима речима поуке.

Извор: Епархија нишка

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...