Jump to content

Ко нам је заиста крив?

Оцени ову тему


Препоручена порука

Сви знамо да нам држава и економија нису баш у добром стању. Причам тако са неким људима, које иначе сматрам паметним, и који тврде да је запад тај који нас задржава, да њима одговара да смо јефтина радна снага, и да им одговара расуло у држави како би њихове (стране) фирме лакше добиле разне олакшице или извукле корист.

Мени је тешко да поверујем у тако нешто. Ја мислим да велике силе намећу своју причу на неком вишем нивоу, типа с ким ћемо као држава сарађивати, шта ћемо потписати и сл., дакле све оно што може да им се испречи на путу њихових геополитичких интереса, с једне стране. А с друге, мислим да их је савршено баш брига како ћемо уредити своју државу, типа каква и кол'ка нам је бирократија, какви су нам закони, колико ћеш чекати на неком шалтеру, колико ће ти папира требати, колики ти је порез итд.

Шта више, мислим да ако поједноставимо систем и смањимо порезе, да би то био подстицај не само за стране инвеститоре да дођу, већ и огроман подстицај нашим људима, који би онда лакше пословали, лакше покретали нове послове и све би се много лакше развијало. Здрав систем одговара свима, и нама, и странцима, који траже здраво окружење за улагање.

Шта ви мислите? Ко нам је крив?

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Иван ♪♫ рече

Шта ви мислите? Ко нам је крив?

Ми сами, јер смо пропустили прихватање савремених и корисних идеја због робовања сопственим застарјелим и неприлагођеним идејама. Ђинђић је то одлично рекао негдје, да Срби имају три велике жеље - национализам, социјализам и традиционализам. Прво смо се држали социјализма к'о пијан плота деведесетих, када су га буквално сви напуштали, те смо читаву деценију изгубили што се тиче развоја приватног сектора и свега другог што произилази из стварања слободног тржишта ( пословна, културна, политичка и интелектуална елита капиталистичке оријентације која је спремна бранити државу и друштво јер коначно има довољно своје имовине и богатства да би јој било стало до тога ). Довољно је погледати само напоре са Милошевићем који није желио ништа да приватизује, чак и упркос приједлозима из СПС-а ( ако се добро сјећам ) па видјети зашто је тај човјек био погубан по нас, макар у овом смислу. Друго, узели смо национализам као главну идеју деведесетих желећи испунити своје историјске жеље и интересе, не хајући за историјске жеље и интересе других око нас. Зато су националисти попут Шешеља подржавали политику доминације Србије над другим републикама, па онда директног окршаја са њима као казну што не желе да нас слушају. Тиме смо облатили своју националну идеју о увезивању и уједињавању Срба, те дали изговор другима да читаву нашу историју, од 1804. па наовамо тумаче као причу "великосрпског национализма", а још смо к томе и одбили све народе од себе да до дан данас уопште не желе да имају ишта са нама. Треће нас тренутно спутава, јер погрешно тумачимо традицију као нешто статично и као нешто што је било савршено у прошлости те се само морамо томе вратити некако ( умјесто да то тумачимо као покушај прилагођавања и новог тумачења традиције како бисмо је уклопили у савремени свијет ). Довољно је погледати само питања у којима се конзервативизам јави, преко СПЦ или преко националиста или преко јавног мњења, када је бојазан од промјене потпуно неоснована. Геј парада је била узрок ломљења и пљачкања Београда, јер неко не воли што други стављају праву ствар на погрешно мјесто. Бесмислено.

И онда се такви друштвени ставови, менталитет, поглед на свијет прелију на економску мисао и политику. Традиционализам и жеља за очувањем... нечега... спријечавала је да код нас заживи идеја јаче регионалне економске интеграције, јер "зашто бисмо ми давали паре усташама?". Због тога смо јерезни на ЕУ, иако немамо превише разлога бити, јер она ће "омогућити страним фирмама да истисну наше фирме". Због тога слободнотржишну оријентацију има само узак број експерата код нас, а опет и међу њима се разликују они који би кресали регулације и појачавали владавину права од оних који би давали субвенције као лакше спроводиву опцију ( а избори се код нас не воде на избору између те двије опције ). Наравно, најгласнији су међу народом они који кукају на сваки могући начин како би критиковали сваку економску либерализацију и тиме држали Србију, традиционално, ближу социјализму - а да су притом економски шарлатани на нивоу Мирољуба Петровића. А народу доста свега, хоће само да нађе посао па или бјежи из земље или тражи везу, јер се још увијек преко везе може све скоро наћи - јер државни сектор није довољно скресан или уређен, па постоји понуда ухљебљивања да засити тражњу за ухљебљивањем.

Поврх тога, имамо политичку елиту која више врједнује стране фирме од домаћих. Са једне стране, то је зато што је Вучић у сукобу са добрим дијелом бизнисмена, као што је Мишковић, па нема људи који би га подржавали а који би истовремено могли бити велики домаћи послодавци у Србији. Карић је ту недовољан. Са друге стране, просто немају повјерења у домаће капацитете јер им дупе зине чим чују како нека страна фирма може одмах да отвори више радних мјеста него нека домаћа фирма - па бацају субвенције на њих. Размишљају краткорочно, у најбољем случају средњерочно. Но, тужна истина је да је садашња економска политика СНС-а... боља од Тадићеве ономад, иако су јако сличне. Разлика је само у томе што су Напредњаци фискално одговорни, па немамо више турбуленција хоћемо ли моћи отплатити кредите, а и сваки раст и развој који се оствари, колико год мали, је на крају крајева реалан и направљен на много здравијим основама него што би био у случају финансирања кроз кредите. Но, од тога никако да оду корак даље па да олакшавају пословање још више, како знају и умију. Шта фали идеји ослобођења од плаћања пореза на 5-10 година за читаву једну грану привреде? ИТ сектор је будућност и никако да га држава почне преферирати као и што заслужује. А мимо само ИТ сектора, лакоћа пословања у Србији је до прије пар година била на незавидном нивоу. Није се могло тако лако пословати, и када нема посла нема ни рада, ни плата, ни богатства. Ево само мјерења лакоће пословања у посљедњих 10 година:

serbia-ease-of-doing-business.png?s=srbi

Што је мањи број, то је лакше пословати, јер означава наше мјесто на листи земаља гдје се најлакше послује. Откад се држава престала задуживати и усвојила фискално конзервативну политику, помијешану са монетарном стабилношћу динара, поправисмо се дупло. То је уједно рецепт који је Њемачка користила деценијама, и то је једина пратила такву политику. Остале државе су биле интервенционистичке. Француска под Де Голом је најдаље одлазила у томе, са национализацијом већих предузећа. А ево и сада стално се опиру Макроновим реформама усмјереним ка либерализацији, иако заостају за Њемачком свјетлосним годинама управо због своје превише регулативне политике.

Али, какве ће резултати ово имати остаје да се види, ускоро. За сада, не можемо се похвалити повећањем бруто БДП-а:

serbia-gdp.png?s=serrbiagdp&v=2017070318

Најмањи од након Свјетске економске кризе. Но опет - ко зна колико је то до нас, а колико до глобалних констелација богатства и моћи. Раст БДП-а додуше све рјеђе одлази у минус:

serbia-gdp-growth.png?s=serrbiagdprate&v

Но за дефинитивни закључак како смо прошли, требало би сачекати 2022 годину, да бисмо могли оцијенити Напредњаке без било каквог могућег приговора.

А то да смо јефтина радна снага - ништа друго тренутно не можемо ни бити. Ту није кривица искључиво на нама, већ је просто такав однос економских снага у свијету. Центар европске производње и богатства је западна Њемачка која је толико продуктивна да просто исисава радну снагу из остатка Европе која се не може такмичити са њом. Још к томе, остатак Европе је економски разједињен у односу на Њемачку, тј. мање државе нису успоставиле системе тако да се више преферирају фирме из других мањих држава, па тиме да се створи неки већи економски блок који би ублажио њемачку доминацију и тиме био конкурентнији тој регији - па стога тренутно стање не чуди. Но, Србија је у том погледу једна од срећнијих земаља, јер се налазимо управо на тој проклетој "вјетрометини народа и империја". Русија, Кина, ЕУ, Америка - сви се преплићу код нас. И можемо да бирамо. Ево само један недавни видео управо о кинеским инвестицијама на Балкану:

ЕУ овдје, као одговор, има двије опције - или да тражи директну забрану уласка Кинеза на европско тло; или да почне да нуди боље услове и инвестиције од Кине. Прво је неспроводиво, јер су у посљедње три године видјели да источна Европа итекако зна бити тврдоглава и да неће све беспоговорно да слуша Запад; па им стога остаје да понуде боље услове него што их Кинези нуде. Милина, зар не? :) 

Просто, предуго времена смо трошили, и још увијек трошимо, на запошљавању људи на непродуктивним радним мејстима на којима нису ни потребни у толиком броју, а нисмо довољно отворени према продуктивним факторима јер су углавном страни, док домаћима не желимо да попустимо нити да им дамо преференцијални третман из непознатих разлога. А све то је тако јер народ не врши притисак на политичаре кроз јавни дискурс, јер би се ови залијепили на било шта што сконтају да већина хоће. Ако би већина трубила како нашим програмерима треба скинути државу са врата - ови би се тркали ко ће први бити ИТ-френдли. Али ко о томе прича? Нико, осим директора Нордеуса. А зашто? Јер нико нема појма о томе. А зашто нема појма? Јер никога не занима. А зашто га не знаима? Јер "дај ти мени сам ода имам плату и да сједим и милина. А ти што нешто учиш, штреберчино, или то те занима нешто ново:

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Ћириличар Slabo sam upućen, ali uglavnom se slažem :) , dobar komentar, samo par stvari:

 

пре 13 часа, Ћириличар рече

узели смо национализам као главну идеју деведесетих желећи испунити своје историјске жеље и интересе, не хајући за историјске жеље и интересе других око нас. ... и одбили све народе од себе да до дан данас уопште не желе да имају ишта са нама.

пре 13 часа, Ћириличар рече

Традиционализам и жеља за очувањем... нечега... спријечавала је да код нас заживи идеја јаче регионалне економске интеграције

Ovde bih bio taktičniji, mislim da nije fer preuzimati krivicu na taj način, ti drugi nisu bili ništa bolji, ako ne i gori, i tad i sad.

Ljudima je nakon onog ludila ostao strah i mržnja, i ne žele ništa da imaju sa onima koji su im činili zlo. Koliko se to translira na ekonomsku politiku, ne znam. Ono što sam siguran jeste da svaka strana treba da se odrekne zločina učinjenih u njihovo ime, kako bi se narodi lakše pomirili.

 

пре 13 часа, Ћириличар рече

Због тога слободнотржишну оријентацију има само узак број експерата код нас

пре 13 часа, Ћириличар рече

А све то је тако јер народ не врши притисак на политичаре кроз јавни дискурс, јер би се ови залијепили на било шта што сконтају да већина хоће. Ако би већина трубила како нашим програмерима треба скинути државу са врата - ови би се тркали ко ће први бити ИТ-френдли. Али ко о томе прича? Нико, осим директора Нордеуса. А зашто? Јер нико нема појма о томе. А зашто нема појма? Јер никога не занима. А зашто га не знаима? Јер "дај ти мени сам ода имам плату и да сједим и милина. А ти што нешто учиш, штреберчино, или то те занима нешто ново:

пре 13 часа, Ћириличар рече

Француска под Де Голом је најдаље одлазила у томе, са национализацијом већих предузећа. А ево и сада стално се опиру Макроновим реформама усмјереним ка либерализацији, иако заостају за Њемачком свјетлосним годинама управо због своје превише регулативне политике.

Da. Problem je neobaveštenost. Ekonomija treba da se uči još u školi (recimo u srednjoj kad je kritično mišljenje razvijenije). Nije potrebno neko naročito obrazovanje, ali osnova obaveštenost o tome šta u ekonomiji funkcioniše, a šta ne, pogotovu što imamo mnogo konkretnih primera, i kroz istoriju, i dan danas. Kad pogledaš vesti, običan narod uglavnom kaže: ,,Država treba da uradi/pomogne/obezbedi...", što je jedan socijalistički/komunistički način razmišljanja, posledica neinformisanosti, i navike (jer tako je ,,oduvek" bilo). A verovatno je i posledica nemoći - običan čovek se oseća nemoćan, ne vidi način da nešto promeni, i jedini entitet u kome vidi dovoljno moći je - država.

 

пре 13 часа, Ћириличар рече

Шта фали идеји ослобођења од плаћања пореза на 5-10 година за читаву једну грану привреде?

Da! A ja bih nove, male firme, ljude koji tek počinju, i one koji od datog posla (bez obzira da li rade nešto drugo) zarađuju ispod nekog limita, oslobodio bukvalno svakog poreza i bilo kakve birokratije. Znači, ne treba ti firma, ne treba ti agencija, ne trebaju ti papiri, šalteri i gluposti, nisi automatski dužan 10-30e državi čim svane novi dan (ne znam koliko se situacija promenila u zadnje vreme). Time bi ljudi mogli da počnu nešto, pa ako uspe uspe, ako ne nikom ništa. Ovako imamo ogromne prepreke za nekoga ko tek nešto pokušava, naročito preko neta, i ne isplati se da otvara agenciju/firmu (i automatski imaš sivu ekonomiju), nego možda kasnije ako se razvije.

 

пре 13 часа, Ћириличар рече

А то да смо јефтина радна снага - ништа друго тренутно не можемо ни бити.

Pa to nam sad i odgovara. Nego je u pitanju neka priča kako zapad namerno želi da nas zadrži u takvoj poziciji i da zbog toga imamo loše stanje u državi. To meni ne deluje verovatno, ali možda neko ima neki argument.

 

пре 13 часа, Ћириличар рече

Напредњаци фискално одговорни, па немамо више турбуленција хоћемо ли моћи отплатити кредите, а и сваки раст и развој који се оствари, колико год мали, је на крају крајева реалан и направљен на много здравијим основама него што би био у случају финансирања кроз кредите.

Je l' možeš malo detaljnije, sve ovo mi je skroz nepoznato?

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Најлакше је све друге кривити за своје проблеме и кукати на све, а не видети где ми грешимо и онда да кренемо да исправљамо оне ствари где грешимо. А кривити друге је лако, криви су масони, рептили, Американци, Енглези, Руси, комунисти, Тито, капитализам, Албанци, Хрвати, итд, итд, итд. 

Сви други криви, само ми добри и јадни јер нас нико не воли. То је глупа и мазохистичка прича и она тера овај народ у катастрофу. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Иван ♪♫ рече

Сви знамо да нам држава и економија нису баш у добром стању. Причам тако са неким људима, које иначе сматрам паметним, и који тврде да је запад тај који нас задржава, да њима одговара да смо јефтина радна снага, и да им одговара расуло у држави како би њихове (стране) фирме лакше добиле разне олакшице или извукле корист.

Mah, mislim ako je ovo naše siromašno tržište nešto oko čega se strane firme batrgaju pa da im teba nepodesna politička klima, kako bi mogle da rovare onda jadne te firme. Upletenost zapada mogu zamislim u nekoj mjeri da im ovaj prostor treba ostati nerazvijen kako bi onda se stanovništvo iseljavalo tamo kod njih i oni tako dobijali jeftiniju radnu snagu jer im stanovništvo stari, a sve je više poslova koje domaći neće da rade. Samo ovo je do jedne mjere špekulacija koja nije potpuno bez osnova, ali generalno jeste špekulacija. 

S druge strane, sami smo krivi zašto nam je ovako. Miljarde je ušlo sa tog istog zapada u vidu donacija, bespovratnih sredstva, povoljnih kredita itd...i to je sve malo uticalo da se ekonomija pokrene jer su pare pokradene i nenamjenski potrošene. Ostalih stvari smo svi jako dobro svjesni. Kad se voziš ulicom i vidiš smeće koje ne bi tu trebalo biti onda ti bude jasno niko sa zapada nije natjero da ga baciš nego ti isključivo samo ti...isto je na svim nivoima društva, od uređenja države do vođenja biznisa. Čovjek je čovjeku vuk i to se čini teško da će se promjenuti u dogledno vrijeme. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...