Jump to content

Протеривање руског дипломате изазвало је озбиљну поделу у политичкој елити Хрватске

Оцени ову тему


Lomac

Препоручена порука

Наставља се ширити чудан скандал тровања двојног агента Срипаља и његове ћерке Јулије у граду Лондон 4. марта ове године. Како је најављено званично, они су отровани на територији тржног центра уз помоћ старог совјетског нервног гаса.

Овог пута наставак скандала је изазван захтев Велике Британије да пошаље руске дипломате из земаља ЕУ и Балкана у солидарност са осудом таквих акција. Међутим, неке земље, нарочито Србија, нису подржале овај предлог. Истовремено, политичка елита Хрватске генерално Међутим, неке земље, нарочито Србија, нису подржале овај предлог. Истовремено, политичке елите Хрватској уопште нашли у веома тешкој ситуацији

На језику међународне дипломатије, протеривање званичника амбасаде без основа за ово је увреда. Хрватска, као чланица ЕУ, прати политику земаља оснивача и спремна је да подржи предлог Велике Британије. Међутим остаје позив хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић руском колеги Владимиру Путину да посети Хрватску. Као резултат тога, политика земље је на раскрсници - да ли ће наставити делује у оквиру заједничке линије, или да следе своје политичке интересе.

Као резултат дугих дебата, премијер Андреј Пленковић је, након састанка са председницом Китаровиц́, саопштио да ће званични Загреб протерати једног руског дипломату у знак солидарности с Британијом. Упркос томе, хрватска председница је путем своје службе за медије потврдила њен позив. Развој догађаја у том смислу сведочи о малој политичкој поделе која се сада потреса хрватску владу.

У овој ситуацији је важна чињеница да ће Британија, која је позвала Европу да се окупља пред "издајничком чињеницом руске агресије", напустити ову Европу у журби. Процес сецесије из ЕУ, тзв Брегзит, је у пуном јеку у земљи. Дакле, Велика Британија неће једноставно да се повуче из ЕУ, већ ће је оставити пред чињеницом о огромним дипломатским проблемима са једним од најважнијих трговинских и политичких партнера.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Сви морају да слушају амере, и тачка!

Ако Немачка мора да протера руске дипломате, наравно да мора и Хрватска. Немачкој исто није у интересу заоштравање односа са Русијом.

Мени жао Бугарске, пошто и она мора да протера русе.

Непознаница је Турска. Међутим, могуће је да су заузврат добили Курде на тацни од амера у Сирији, и да ће због тога и она морати спустити главу пред САД.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Ђорђе Р рече

Мени жао Бугарске, пошто и она мора да протера русе.

Непознаница је Турска. Међутим, могуће је да су заузврат добили Курде на тацни од амера у Сирији, и да ће због тога и она морати спустити главу пред САД.

Pa Bugarska nije jos protjerala nijednog, i nije poznato da li ce uopste, pored ostalih EU clanica, Portugal, Slovenija, Slovacka, Austrija, Malta, Grcka i Kipar. 

Ako ovi mozda i urade, Turska to sigurno nece. Oni s Kurdima rade vec sta hoce tako da im se fucka sta misli SAD, plus trenutno su u boljim odnosima sa Rusijom, nego EU i SAD.

  • Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"Politicka elita Hrvatske (Srbije, Makedonije...)?" Kakva bre politicka elita u cvarak-republikama, sta je vama ljudi?... 12:smeha:

To je isto kao kad kazes "ovaj Fica je na nuklearni pogon". :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, obi-wan рече

Politicka elita

Оксиморон  :)  

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Justin Waters рече

Pa Bugarska nije jos protjerala nijednog

Није још:

"Bugarska je saopštila da je svog ambasadora u Rusiji danas pozvala na konsultacije u vezi sa napadom nervnim agensom u Britaniji, za koji London optužuje Moskvu."

https://www.blic.rs/vesti/svet/slucaj-skripalj-bugarska-opozvala-ambasadora-u-rusiji/9b6wymy

А ови су ми најјачи :D:

"I mi bismo proterali ruske špijune... ali NE MOŽEMO DA IH NAĐEMO"

https://www.blic.rs/vesti/svet/i-mi-bismo-proterali-ruske-spijune-ali-ne-mozemo-da-ih-nadjemo/dej5yeg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 months later...

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...