Jump to content

Патријарх Иринеј богослужио у придворном параклису поводом грчког националног празника (ФОТО)

Оцени ову тему


Препоручена порука

ВЕЛИКА ЛИТУРГИЈСКА РАДОСТ У ПРИДВОРНОМ ПАРАКЛИСУ СРПСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ: ХИРОТОНИЈА ЈЕРОЂАКОНА АМВРОСИЈА (ВЕСИЋА) У СВЕШТЕНИ ЧИН ЈЕРОМОНАХА

dstl0156_0.jpgdstl0137_0.jpg
 
Поводом грчког националног празника Дана ослобођења од турског ропства и успомене на ослободилачке устанке из 1821. године, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је 25. марта 2018. године свету архијерејску Литургију са благодарењем у Патријаршијском храму Светог Симеона Мироточивог у Београду.
Том приликом, Његова Светост Патријарх је рукоположио јерођакона Амвросија (Весића), доктора Националног техничког универзитета и докторанта на предмету литургика на Теолошком факултету у Атини, у чин јеромонаха.
 
 
dstl0011_0.jpg
 
По устаљеној традицији скоро педесет година благодарењу у Придворном храму у Патријаршији српској присуствују амбасадори и војни аташеи Републике Грчке и Републике Кипара са службеницима амбасада и припадницим грчке заједнице у престоном граду Београду. Богослужењу су присуствовали и чланови Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1918. године.
 
dstl0046_0.jpg
 
Његовој Светости Патријарху на торжественом молитвеном сабрању саслуживали су архимандрит Евдоким Каракулакис, духовник оца Амвросија из Атине; протојереји-ставрофори проф. др Владимир Вукашиновић - архијерејски намесник београдски, Драги Вешковац - секретар Епископа крушевачког, Љубивоје Радовић - парох крушевачки, и Мирослав Миленковић, старешина Покровске цркве у Београду; протојереј Небојша Тополић, старешина Богородичине цркве у Земуну; презвитери Панајотиос Каратасиос - старешина манастира Светог архангела Гаврила у Земуну, Димитрије Касапис - грчки свештеник у Београду, и Исајло Марковић - старешина цркве Светог апостола Томе у Јоханесбургу; протођакон Стеван Рапајић, ђакон др Здравко Јовановић и ипођакони Владимир Јелић и Ђорђе Мијајловић.
 
Свету Литургију појали су студенти Православног богословског факултета Универзитета у Београду. 
 
dstl0060_2.jpg

dstl0065.jpg

dstl0085_0.jpg

dstl0092_1.jpg

dstl0095_0.jpg

dstl0098_0.jpg

dstl0104.jpg

dstl0186_0.jpg

dstl0252.jpg

dstl0275.jpg

 
 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...