Jump to content

Обележен Дан Војне академије


Препоручена порука

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовали су данас свечаности поводом прославе Дана Војне академије – 18. марта, у Свечаној сали те високошколске војне установе.

ban_4484_1521214921.JPG

Према речима министра Вулина, историја нашег народа је историја грчевите и упорне борбе за слободу – тврдоглаве, колико често и неизгледне, и успешне преко сваке наде.

BAN_4378.JPG- Велики народи, какав српски јесте, често умеју да слободу прихвате као нешто што је једном и заувек дато, навикли да постоји, слободни одувек, спремни да се за слободу боре. И као такви, умеју понекад да забораве да се за слободу мора борити сваког дана, сваког секунда, сваког сата, сваким делом свог бића, како у прошлости тако и у својој будућности, јер ништа на планети земљи није дато заувек и није дато бесплатно. Историја Војне академије је историја упорне припреме да се за слободу бори и да се слобода одбрани, истакао је министар Вулин.

ban_4921_1521215075.JPG

Он је додао да је Војна академија, осим знања, себи дала задатак да створи и људе који ће у тешким и најтежим временима бити уз и испред свог народа.

- Војна академија, Војска Србије, није ништа друго него непрекинути списак и скуп људи који су свој живот били спремни, и спремни јесу, да понуде сопственом народу и помоћ у најтежем тренутку када се тражи онај одговор за који ви, господо професори, учите ваше ђаке, најтежи одговор да се у најтежем тренутку и временима за свој народ каже слобода ни за шта. Војна академија и сви они који су вековима иза нас прошли кроз њу, створила је генерације беспоговорних, упорних бораца. Бораца којима знање само по себи није било циљ, већ је служило да се народу одужи и врати баш тада када буде потребно, нагласио је министар одбране.

BAN_4970.JPGМинистар Вулин поручио је онима који се школују за занимање које није само занимање „већ животна мисија“ да нису овде да се сећају само прошлости, ма колико велика и славна била, већ су ту да стварају будућност.

- Ви сте наша највећа нада, не зато што ћете у тешком и претешком часу бити равни својим прецима, већ зато што ћете у тешком и претешком часу бити испред својих предака по знању, храбрости и борбености. Нада нашег народа није да поновимо оно што су радиле генерације пре нас, већ нада, успех и победа нашег народа јесте само у томе да будемо бољи него што смо били. Зато нада нашег народа увек иде уз вас, рекао је министар Вулин и поручио „ово је земља слободних, а ви сте војска која чува слободу“. 

ban_4755_1521215082.JPG

Поводом Дана те високообразовне војне установе, министру одбране Александру Вулину уручена је „Плакета Војне академије“.

BAN_4427.JPGНачелник Војне академије пуковник Мирослав Талијан, честитајући Дан те установе, нагласио је да ће о делима данашњег времена, када је у питању војно образовање, поносно и стасито сведочити Војна академија која ће, као и до сада, својим образовним, педагошким и научним радом задржати место регионалног лидера војнонаучне мисли и праксе и остати најважнији промотер официрског позива.

-  Нека нам ка том постигнућу аксиом буде - када је нешто добро а зашто не би било још боље, поручио је пуковник Талијан и додао да Војну академију очекује даље интегрисање академских потенцијала и још рационалније коришћење расположивих ресурса уз обезбеђење најважнијих академских стандарда и увођења савремених метода унапређења знања.

ban_4650_1521215009.JPG

Најуспешнијим наставницима и кадетима уручене су похвале и признања, а установама и појединцима с којима је Војна академија успешно сарађивала током прошле године уручене су захвалнице.

BAN_4501.JPGО Војној академији говорили су и кадети Јована Стокановић и Славко Ћурчић који су  препоручили младима да упишу ту високошколску војну установу. Јована је истакла да јој је драго што ће ускоро завршити Академију, али истовремено и жао „јер је дошао крај једног лепог искуства“. Славко је позвао све заинтересоване да сваке суботе дођу на Отворени дан Војне академије како би сазнали како изгледа живот и школовање кадета.

ban_5047_1521215071.JPG

Свечаности су присуствовали и представници Министарство одбране и Војске Србије, професори и сарадници Универзитета одбране, као и бројни сарадници и пријатељи Војне академије.

logo_mod.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...