Jump to content

Русија или Америка или... ?

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Одговори 968
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 16 часа, Justin Waters рече

S Japancima su imali samo konflikt bili su na suprostavljenim stranama u drugom svjetskom ratu, ništa neuobičajeno nakon toga su našli zajednički jezik.

Па, у чему је разлика у нашем случају? И ми смо у једном тренутку били на супротним странама?

пре 16 часа, Justin Waters рече

Njemačku su možda ocrnjivali ali ne kao što su to radili Srbiji.

И горе од нас. Да се ми не замлаћујемо да смо најважнији на свету. Амерички конгресмени су, након другог светског рата, говорили да Немце треба стерилисати и да Немци, као изазивачи два свестска рата, треба да престану да постоје. Дакле, пропаганда их је горе сатирала него нас. Немци су приказивани као дегенерици, варвари, убице, хитлеровци, итд.

У ствари, у сваком рату, непријатељске стране једна другу оцрњујуу, ништа ту ми нисмо посебни. И ми смо то радили. 

Али, моја је поента у целој причи, да су и једни и други (Јапанци и Немци) умели да пређу преко сопствених понижења кја су добијали (а добијали су их), и да, као поражена снага, схвате ко је јака сила и да се, ако не приклоне, барем уклопе у ту његову причу. И да из свега тога извуку корист. Нису они заборавили Хирошиму, нити су Немци заборавили бомбардовање Дрездена. Али су једну поуку извукли- да то не сме да им се понови. Ако је за то потребно да се уклопе у причу оног ко је од њих јачи, иако их је тај ем поразио, ем понизио до краја- они су то урадили. 

Дакле, оставили емоције на једној страни, а политику са тим нису мешали. Сигурно деспоту Стефану није било лако да своју сестру да убици свога оца, али је то ипак урадио и био његов вазал, али је зато сачувао народ од погибије. А то је најважније. 

пре 16 часа, Justin Waters рече

Istina je da ne treba graditi politiku na emocijama, ali zapad nijednom nije pomogao Srbiji da se oslobodi tih emocija nego su zapravo konstantno potpirivali te emocije i sa priznanjem Kosova su možda trajno pokopali mogućnost da se narod kolektivno okrene ka zapadu. 

Што се признања Косова тиче, не знам шта ту није јасно- ми смо са Америма ратовали око Косова деведесетих (с тим што смо имали шансу да тај рат избегнемо а Косово сачувамо у каквом таквом свом поседу, причали смо о томе нашироко у једној од тема овде) и ми смо га изгубили. Рат је добио НАТО који је онда ушао на Косово, запосео га, окупирао, како год. 

А Слоба који је потписао безусловну капитулацију, је прогласио ,,победу" и уверавао народ како смо ми у ствари добили рат и како је Косово наше. И онда се наш народ љути на Амере и Запад и сматра да  је признање Косова нешто чудно и њихов удар на нас, а у ствари, реч је само о једној последици тог рата, који смо ми изгубили. 

Дакле, наш народ треба то да пита Слобу и оне који су нас лагали да смо ,,победили", не оне који само завршавају своју операцију. Дакле, ми више треба да се љутимо на наше политичаре, који нас лажу, него на Амере. Реално. 

Што се Косова тиче, најважнији елемент наше косовске политике треба да буде питање опстанка Срба тамо и очувања наших светиња, а сам статус да буде небитан. Опет, и то питање зависи од нашег односа према сили која доминира Балканом, а то је Америка.

 Хипотетичко питање- да ли је битније јел Косово независно или је битније како Срби тамо живе и да ли су српске светиње тамо заштићене? Мени је, после свега, то главно питање, а не сам статус Косова. То треба народу објаснити, а не лагати га више и причати му неке глупости. 

пре 17 часа, Justin Waters рече

Pa mogu da zaštite. Abhaziju i Osetiju su uzeli pod svoje. Siriju su spasili od raspada...

Немој да се лажемо- Абхазија и Осетија нису руски савезници, него руски сателити. Нешто ко Косово за Амере. Косово није амерички савезник, него амеерички сателит и амерички протекторат. Исто су Абхазија и Осетија за Русе.

Руски савезник је Сирија. А како је Сирија прошла? Катастрофално. Пола народа Сирије је побијено, пола народа је побегло. Градови разрушени, земља до краја дестабилизована, Асад држи само један део земље. Ко зна колико је људи изгинуло. 

Ако мислиш да је то ,,одбрана", ја мислим да није. Или ако јесте, онда је слаба да слабија не може бити. А највише ми је разочаравајући моменат што је поменуо овај Трифуновић је,  кад су Руси, на основу неког дила са Турцима, дозволили турским снагама да уђу на територију свог савезника Сирије и тамо извше своје злочине и покоље. Замисли да смо ми са Русима савезник и они, примера ради, склопе, пакт са Бугарима и дају бугарским снагама да се ,,прошетају" до Ниша или Пирота. Недај Боже да се то икада деси. 

Дакле, мислим да је, поред свих емоција и симпатија за Русе, руска политика и њихов однос према савезницима катстрофалан. Ником не бих пожелео судбину Сирије, иако преофесор русофил Сирију проглашава ,,руском победом", што је ван памети, али ајде. 

пре 17 часа, Justin Waters рече

Istina je da bi Srbiju možda bilo teže zaštititi upravo jer je okružena NATO članicama i nema izlaz na otvoreno more, i neka logistička vojna podrška bi možda izostala...ali to je sasvim drugačije od tvrdnje da Rusija ne može da zaštiti svoje saveznike generalno. 

 

Русија ако штити своје савезнике, штити их слабо. Штити их тако што они прођу катастрофално. Русија данас није, нажалост, ни близу бившем СССР-у, који је био светска супер сила и које су се Амери заиста плашили. СССР је штитио своје савезнике, Америма правио карамбол у комшилуку (Јужна Америка), а данас Русија није у стању ни у Украјини да загаси пожар. Све земље око ње су нестабилне и подложне америчким манипулацијама, које Руси не могу да спрече. Да Руси допусте да Сирија потоне у сав хаос у који је потонула, а због руских база је у то потонула- то је доказ руске неозбиљности и неспособности.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, grigorije22 рече

Ponovo se provlaci prica kroz medije da je Rusija spremna po recima Putina da u najkracem roku pruzi vojnu pomoc ako to Srbija zatrazi. Da li je nekada neko od ruskih diplomata demantovao to sto pisu nasi mediji? Ako je to tacno postavlja se pitanje na koji nacin je to tehnicki izvodljivo? Jedino ako je Rusija ovladala tehnikom plazme pa prakticno moze bez ikakve dozvole da prodje kroz vazdusni prostor Rumunije i Bugarske. Naravno postoje i neke druge mogucnosti.

Рускке дипломате то не негирају, али и не потврђују, јер зашто би се оглашавали поводом сваке булашатине које медији у Србији напишу? Другим речима, шта има да се баве глупостима?

Да иако желе, и могу, они би нам помогли. Али немају утицај овде никакав, сем медијског. Пропаганда им овдсе добро ради, свака част, али војно и геостратешки су нула. Немају никакав утицај.

Тако да су вести типа ,,Путин поручио: Амери даље руке од Србије" небулоза. Чак мислим да се и сами Руси смеју на то или мисле ,,Ови Срби стварно нису нормални". 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Благовесник рече

Realno, to je i mene strah, zbog nase dece. Srbija nema vise prava na taj luksuz, tri puta Pirova pobeda - svaka treca muska glava pala, bezbroj zena i dece mucenjem umoreni, citave familije nestale... Bugari opet rade kao i ranije i mislim da ce opet proci dobro...  Prepisujmo od Bugara!  

Бугари су мајстори геополитике. И то озбиљно мислим. Кад су јаки Руси, они су уз Русе, кад су јаки Немци, они уз Немце, кад су јаки Амери, они уз Амере. И зато су постигли да је у Другом светском рату, примера ради, погинуло нешто око 2000 Бугара. А колико је Срба погинуло? И шта су тим жртвама Срби добили?

Дакле, и ми морамо тако, у политици нема емоција, само интереси. А само зато да се сачува народ, јер шта ће нам држава и територија ако народа немамо који ће на њој да живи?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Православни Србин рече

Бугари су мајстори геополитике. И то озбиљно мислим. Кад су јаки Руси, они су уз Русе, кад су јаки Немци, они уз Немце, кад су јаки Амери, они уз Амере. И зато су постигли да је у Другом светском рату, примера ради, погинуло нешто око 2000 Бугара. А колико је Срба погинуло? И шта су тим жртвама Срби добили?

Дакле, и ми морамо тако, у политици нема емоција, само интереси. А само зато да се сачува народ, јер шта ће нам држава и територија ако народа немамо који ће на њој да живи?

Mi ne mozemo kao Bugari jer smo od Velike Britanije oznaceni kao mali rusi jos u 19 veku. Drugo, Amerika pred nas postavlja zahteve koje nije postavljala ni pred Rumuniju ni pred Bugarsku.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, grigorije22 рече

Mi ne mozemo kao Bugari jer smo od Velike Britanije oznaceni kao mali rusi jos u 19 veku. Drugo, Amerika pred nas postavlja zahteve koje nije postavljala ni pred Rumuniju ni pred Bugarsku.

Исте оне Велике Британије која је подржавала балканске ратове када су Срби ослободили Косово? Иста Британија која нам је Лондонским уговором нудила оно што Шешељ зове Великом Србијом? То ми себе зовемо ,,малим Русима", а мислимо да нас други тако сматрају. 

Великим силама је само интерес важан, кад им одговара подржаће нас, кад не, неће. То ми нисмо схватили, и зато смо се у политици служили емоцијама, а не главом.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, grigorije22 рече

Drugo, Amerika pred nas postavlja zahteve koje nije postavljala ni pred Rumuniju ni pred Bugarsku.

Да, и ово поређење је, извини, бесмислено. Бугарска и Румунија нису ратовали против Амера, а ми јесмо. Зато се пред нас стављају дрзгачији услови, него пред њих. То је јасно и логично.

Не можеш очекивати од њих да, после свега кад смо пуцали на њих и обарали им авионе, нас третирају исто ко и Бугаре и Румуне који су, видевши колико има сати, одмах пристали на све услове новог, америчког поретка. 

Али, то није никакав крај, у политици поготово. Само, треба бити мудар и паметан, треба мислити главом, ајмо срце мало да одморимо, а главу да употребимо. И није ово ,,демагогија", за мене је демагогија и то празна оно ,,Живела Русија", ,,Путин вођа слободног света", итд. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Православни Србин рече

Па, у чему је разлика у нашем случају? И ми смо у једном тренутку били на супротним странама?

И горе од нас. Да се ми не замлаћујемо да смо најважнији на свету. Амерички конгресмени су, након другог светског рата, говорили да Немце треба стерилисати и да Немци, као изазивачи два свестска рата, треба да престану да постоје. Дакле, пропаганда их је горе сатирала него нас. Немци су приказивани као дегенерици, варвари, убице, хитлеровци, итд.

У ствари, у сваком рату, непријатељске стране једна другу оцрњујуу, ништа ту ми нисмо посебни. И ми смо то радили. 

Али, моја је поента у целој причи, да су и једни и други (Јапанци и Немци) умели да пређу преко сопствених понижења кја су добијали (а добијали су их), и да, као поражена снага, схвате ко је јака сила и да се, ако не приклоне, барем уклопе у ту његову причу. И да из свега тога извуку корист. Нису они заборавили Хирошиму, нити су Немци заборавили бомбардовање Дрездена. Али су једну поуку извукли- да то не сме да им се понови. Ако је за то потребно да се уклопе у причу оног ко је од њих јачи, иако их је тај ем поразио, ем понизио до краја- они су то урадили. 

Дакле, оставили емоције на једној страни, а политику са тим нису мешали. Сигурно деспоту Стефану није било лако да своју сестру да убици свога оца, али је то ипак урадио и био његов вазал, али је зато сачувао народ од погибије. А то је најважније. 

Што се признања Косова тиче, не знам шта ту није јасно- ми смо са Америма ратовали око Косова деведесетих (с тим што смо имали шансу да тај рат избегнемо а Косово сачувамо у каквом таквом свом поседу, причали смо о томе нашироко у једној од тема овде) и ми смо га изгубили. Рат је добио НАТО који је онда ушао на Косово, запосео га, окупирао, како год. 

А Слоба који је потписао безусловну капитулацију, је прогласио ,,победу" и уверавао народ како смо ми у ствари добили рат и како је Косово наше. И онда се наш народ љути на Амере и Запад и сматра да  је признање Косова нешто чудно и њихов удар на нас, а у ствари, реч је само о једној последици тог рата, који смо ми изгубили. 

Дакле, наш народ треба то да пита Слобу и оне који су нас лагали да смо ,,победили", не оне који само завршавају своју операцију. Дакле, ми више треба да се љутимо на наше политичаре, који нас лажу, него на Амере. Реално. 

Што се Косова тиче, најважнији елемент наше косовске политике треба да буде питање опстанка Срба тамо и очувања наших светиња, а сам статус да буде небитан. Опет, и то питање зависи од нашег односа према сили која доминира Балканом, а то је Америка.

 Хипотетичко питање- да ли је битније јел Косово независно или је битније како Срби тамо живе и да ли су српске светиње тамо заштићене? Мени је, после свега, то главно питање, а не сам статус Косова. То треба народу објаснити, а не лагати га више и причати му неке глупости. 

Дакле, мислим да је, поред свих емоција и симпатија за Русе, руска политика и њихов однос према савезницима катстрофалан. Ником не бих пожелео судбину Сирије, иако преофесор русофил Сирију проглашава ,,руском победом", што је ван памети, али ајде.

 

Па не знам, мени ту има битне разлике. Немци су у 2.св.рату починили ужасне злочине, увели расне законе и можемо рећи да су кривци. Исто је и са Јапанцима. Кад си крив лакше се суочаваш са казном која ти следује. У нашем случају је потпуно друга прича. Над нама је извршен геноцид (не једном) ми смо протеривани са своје земље, нама су вађени органи, нама је отето свето Косово које је и даље катастарски највише наше власништво (да не говоримо о одузетој имовини после 2.св.рата, или о отетој државној имовини после овог последњег) и за све то нико није окривљен и нико кажњен, осим нас самих. Сад ми треба да будемо хладне главе и да за све то прихватимо казну и консеквенце и кажемо ок, изгубили смо рат и то је то. Па тешко то може тако. Осећање да нам је учињена неправда не да. Неко рече да смо ми за западне земље непредвидиви. Па кад смо то ми њих издали и оставили на цедилу, или били против њих. Да ли је то у данашњем свету постало легитимно водити освајачке ратове, зар нисмо то као човечанство превазишли и многим међународним конвенцијама осудили као неприхватљиво. Шта би са СБ УН и резолуцијом 1244 која каже да је Косово део Србије. Цео свет се прави слеп на очиледну чињеницу да су се велике силе отеле свакој контроли и УН су фарса. Нас су бомбардовали без одобрења СБ УН и ником ништа. Битан је статус Косова, како да није. Не живи се само за сад, постоји прошлост и будућност. Ко нама гарантује да ће Срби на Косову лепо живети и наше светиње да ће бити сигурне, ако га признамо. Можда ће живети лепо као у Албанији са албанским именима и презименима... Па није нам први пут да нас освајају и окупирају, увек смо знали шта је наше и своје враћали. Пошто се каже да је напад најбоља одбрана, ми бисмо требали почети мало озбиљније схватати медијски рат и на том пољу кренути у офанзиву свим могућим средствима не бисмо ли створили ситуацију да се други оправдавају и бране, не бисмо ли добили на времену... нама сад само одуговлачење треба. Ако причамо о правим и кривим странама, има ту један показатељ (као лакмус папир), а то су Хрвати. Коју год су они у прошлости страну одабрали, у почетку је деловала као права и најјача, али је свака на крају апсолутно пропала. Ово су само нека моја лаичка размишљања, онако из срца. Па срце и јесте то које не може да се помири са неправдом, а без срца се не може живети. Шта рећи о Русима, па браћа су како год окренеш. Са братом се можеш и свађати и мирити, али брат је брат. Ни њима није лако.

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ми смо Срби 100% слични Америма. Све остало су празне приче. Са Русима немамо скоро ништа заједничко осим вере.

А бомбардовање смо добили због Слобе и ничег другог. Нико нас не мрзи, нити оће да нас "окупира" итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Православни Србин рече

Да, и ово поређење је, извини, бесмислено. Бугарска и Румунија нису ратовали против Амера, а ми јесмо. Зато се пред нас стављају дрзгачији услови, него пред њих. То је јасно и логично.

Не можеш очекивати од њих да, после свега кад смо пуцали на њих и обарали им авионе, нас третирају исто ко и Бугаре и Румуне који су, видевши колико има сати, одмах пристали на све услове новог, америчког поретка. 

Али, то није никакав крај, у политици поготово. Само, треба бити мудар и паметан, треба мислити главом, ајмо срце мало да одморимо, а главу да употребимо. И није ово ,,демагогија", за мене је демагогија и то празна оно ,,Живела Русија", ,,Путин вођа слободног света", итд. 

Па нисмо ми ратовали против њих, већ они против нас, а ми смо се бранили. Нису они ником другом растакали државу осим нама. Нисмо ми обарали њихове авионе изнад Америке већ изнад Србије коју су они без одобрења СБ УН бомбардовали. Кад би ми глава рекла да се придружим силеџијама, јер толико има сати, срце би је се одрекло преко новина. Имам доста година, није да нисам осетила рат на својој кожи, није да нисам бринула за безбедност и будућност своје деце, није да нисам остала без свега због рата, али није ми падало на памет, ни онда ни сада, да аминујем силеџиство, па макар и међународно. Ипак још верујем у Божију правди и истину. Верујем да за то вреди и гинути.

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, NinaD рече

Верујем да за то вреди и гинути.

Само што нећеш ти него неки младићи којима се не гине...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Grizzly Adams рече

Ми смо Срби 100% слични Америма. Све остало су празне приче. Са Русима немамо скоро ништа заједничко осим вере.

А бомбардовање смо добили због Слобе и ничег другог. Нико нас не мрзи, нити оће да нас "окупира" итд.

Тако да, оно најважније нам је заједничко. Шта бисмо ми сад требали, због трица и кучина да занемаримо најважније.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, NinaD рече

Тако да, оно најважније нам је заједничко. Шта бисмо ми сад требали, због трица и кучина да занемаримо најважније.

Вера нема никакве везе са политиком.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Само што нећеш ти него неки младићи којима се не гине...

Ко каже да нећу ја. Колико је жена погинуло до сада у протеклим ратовима. То је можда било у време Косовске битке, изађете ви мушкрци на ливаду па удри. Чак и тада су жене губитника стрададвале од победника.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...