Jump to content

Dakle Bog postoji! Odgovorite!


Препоручена порука

Postoji priča da je ruska carica Katarina Velika, iako oduševljena Deni Didroom odlučila da stavi na probu njegov racionalni ateizam i pozove na dvor u Sankt Peterburg velikog matematičara Lenarda Ojlera da javno sukobe mišljenja na temu postojanja Boga. Navodi se da je na Ojlerov argument „Gospodine,\frac{a+b^n}{n}=x, dakle Bog postoji! Odgovorite!“, Didro ostao zatečen i posramljeno napustio i dvor i Rusiju. Istoričari matematike se slažu da je ovo ne samo neistinita već i loša anegdota, jer osim što nedosledno prikazuje Ojlerov temperament ona ne uzima u obzir da bi Didro kao odličan matematičar prozreo Ojlerov blef i to da je izneta matematička formula bez ikakvog jasnog sadržaja. Ipak, slučajno ili ne, upravo Ojler je došao do formule koju i danas navodimo, ako ne kao dokaz postojanja Boga, onda kao primer božanstvene lepote koju možemo pronaći u matematici.e^{i\pi}=-1u sebi spaja četiri složena matematička koncepta na potpuno neočekivan i jednostavan način, tako da nam se može učiniti da tolika kompleksnost u jednostavnosti govori o prisustvu suštine koja je velika, lepa i neuhvatljiva.

euler

https://paralaksa.blog/2018/03/05/dakle-bog-postoji-odgovorite/

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...