Jump to content

Папа донирао 100.000 евра за први православни манастир у Аустрији

Оцени ову тему


Препоручена порука

07 март 2018 | Криста Понграц-Липит
ПАПА ДОНИРАО 100.000 ЕВРА ЗА ПРВИ ПРАВОСЛАВНИ МАНАСТИР У АУСТРИЈИ

Папа Франциско је донирао 100.000 евра за први православни манастир који се гради у месту Санкт Андре у најисточнијој аустријској провинцији, Бургенланду (Градишће).  

На свечаности одржаној у Саборној Цркви Свете Тројице Грчке Православне Цркве у Бечу поводом педесете годишњице доношења Закона о православљу у Аустрији (Римокатоличка Црква ужива посебна права у Аустрији која су регулисана Конкордатом, али законски акти такође регулишу однос државе са осталим црквама) – Председник Понтификалног савета за промоцију хришћанског јединства, Кардинал Курт Кох, и Бискуп Ајзенштата (главног града Бургенланда), Егидије Живковић, уручили су Васељенском Патријарху Вартоломеју I Папину донацију.

Vas.%20Patr.%202018%20229.JPG

Закон о православљу из 1967. године гарантује да се православна веронаука предаје у државним школама, препознаје постојеће православне заједнице и допушта оснивање нових, и регулише имовинска питања.

Патријарх Вартоломеј је похвалио аустријски Закон о православљу, рекавши да је то “важан пример за Европу”. Верске слободе захтевају државни оквир и не могу се узети здраво за готово у двадесет првом реку, подвукао је.

Koх је подсетио да је Папа Франциско подржавао пројект изградње манастира од самих почетака као и да је још Папа Јован Павле II истицао значај најисточније аустријске диоцезе у изградњи мостова између народа источне и западне Европе. “Нека би Папин приложени камен (донација) подстакао и друге да учествују у изградњи овог првог православног манастира у Аустрији својим молитвама или материјалном помоћи”, рекао је Кох.

Mитрополит Аустријски Арсеније (Кардамакис), грчки Патријарх Александрије и читаве Африке, Теодор II, Митрополит Исак (Баракат) из Антиохијске Патријаршије, руски Архиепископ Аустријски Антоније (Севрјук), српски Епископ Андреј (Ћилерџић), и неколико аустријских бискупа, такође су присуствовали овој свечаности.

У Аустрији живи око 450.000 православних хришћана из седам различитих помесних цркава. Од 2010. године сарађују заједно у Православној епископској конференцији Аустрије.  

Извор: The Tablet (The International Catholic News Weekly)

Слика: RTS

Превод: ЖРУ
 

 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Beč: Proslavljeno 50 godina Zakona o pravoslavlju

U Beču je 27. februara na veoma svečan način obeležen jubilej "50 godina zakona o Pravoslavlju". Ovaj značajan crkvenopolitički događaj organizovan je u nadležnosti Vaseljenske patrijaršije, pa je prisutan bio i vaseljenski patrijarh Vartolomej, a celo slavlje je održano u grčkim hramovima.

Prvo je patrijarh Vartolomej osvetio novu grčku kapelu Svetog Jovana Zlatoustog, zatim se prešlo u stari grčki hram Svetog Georgija, gde se služilo večernje bogosluženje, a završna svečanost za mnogobrojne zvanice održana je u grčkoj Sabornoj crkvi Svete Trojice, za Program za dijasporu RTS-a javlja Miodrag Mecanović.

Vas.%20Patr.%202018%20041.JPG

Sa pravoslavne strane, pored vaseljenskog patrijarha Vartolomeja prisutni su bili: mitropolit Arsenios (Kardamakis), predsedavajući Pravoslavne episkopske konferencije, patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor II, ruski pravoslavni arhiepiskop za Austriju Antonije (Sevrjuk), antiohijski mitropolit Isak (Barakat) i srpski pravoslavni episkop Andrej (Ćilerdžić).

Vas.%20Patr.%202018%20071.JPG

Katoličku stranu zastupali su: predsednik vatikanskog Saveta za jedinstvo hrišćana kardinal Kurt Koh, apostolski nuncije nadbiskup Peter Štefan Curbrigen, biskupi Egidije Živković, Manfred Šojer, Vilhelm Krautvašl, Klaus King, Alojz Švarc i Franc Šarl, kao i biskup starokatoličke crkve Hajnc Lederlajtner.

Vas.%20Patr.%202018%20114.JPG
 

Zakonom o Pravoslavlju ("Orthodoxengesetz") koji je donet 23. juna 1967. godine, Pravoslavna crkva je dobila punopravnu osnovu za crkveno i društveno delovanje u alpskoj republici. Bio je to crkvenopravni kamen temeljac za sve aktivnosti priznatih Crkava i religijskih zajednica.

Vas.%20Patr.%202018%20212.JPG

Danas u Austriji živi oko 400.000 pravoslavnih hrišćana, a sedam pravoslavnih Crkava su članice Pravoslavne episkopske konferencije koja je osnovana 2010. godine.

Zakon, koji je, kako je rekao vaseljenski patrijarh Vartolomej "primer saradnje države i crkve za celu Evropu", odnosi se na sledeće Crkve koje deluju u Austriji: Carigradska patrijaršija, Antiohijska patrijaršija, Ruska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Rumunska pravoslavna crkva, Bugarska pravoslavna crkva i Gruzijska pravoslavna crkva.
Vas.%20Patr.%202018%20241.JPG

O pravnom značaju Zakona o Pravoslavlju, na skupu su govorili bečki stručnjak za religijska prava Dominik Orišnik, rukovodilac Odeljenja za vere Oliver Henhapel i ministarski savetnik za Pravoslavlje Anton Štifter.

Vas.%20Patr.%202018%20245.JPG

Podršku aktivnostima pravoslavnih hrišćana u Austriji, na svoj način, uputio je i sadašnji papa Francisko. Naime, njegov izaslanik, kardinal Kurt Koh i biskup Egidije Živković iz Ajzenštata, predali su patrijarhu Vartolomeju i mitropolitu Arseniosu ček na 100.000 evra, kojim papa daje podršku izgradnji prvog pravoslavnog manastira u Austriji, koji treba da bude sagrađen u mestu Sankt Andre/Cikze u pokrajini Burgenland (Gradišće).

Извор: РТС

 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...