Jump to content

Ромфеа: И Александријска патријаршија оштро осудила антиканонско деловање БПЦ у Македонији

Оцени ову тему


Препоручена порука

  Извор: http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/20246-i-ekklisia-tis-boulgarias-kinduneuei-na-ginei-sxismatiki

 

И Александријска Патријаршија упозорава Бугарску Цркву на антиканонска мешања у Републици Македонији, и упозорава на опасност упадања и Бугарске Цркве у раскол. То је пета Православна Црква која је у последњих два месеца упозорила Бугарску Цркву да престане да чини антиканонске потезе у Македонији. ( Васељенска, Руска, Грчка, Александријска и Српска). ПРЕВОД САОПШТЕЊА - испод

Александријаска Патријаршија: Бугарска Црква у опасности да постане расколничка.

Подсећајући на Победу Православља 842 године, званично Саопштење Александријске Патријаршије упозорава на опасност новог раскола и истиче да "православни празник Победе Православља подсећа на то да када православци (БПЦ) комуницирају са расколницима (МПЦ), при одсуству оне Цркве којој то припада (СПЦ-ПОА), они (БПЦ) онда сами постају расколници заједно са њима (са МПЦ), јер су са онима који су изван Цркве, пошто данас постоји очевидна опасност која се десила при посети представника Бугарске Патријаршије расколницима из Скопља."


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Грчке Цркве су очигледно већи савезници СПЦ него друге Цркве, по питању расколника из МПЦ. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Dobro bi bilo kad bi malo tacnije prenosili informacije. Sigurno sve grcke crkve su protiv mesanje BPC na <kanonskoj teritoriji>SPC (mada i te zjave su isto tako mesanje ne u svojoj jurisdikcii), al u danom slucaju ne radi se o Aleksandriskoj crkvi, vec jednog episkopa Zimbabvea Serafim Kikoti, koji jasno na kraju teksta pise:"Οι αναφορές μου για τους σχισματικούς των Σκοπίων και της Ουκρανίας και για τη στάση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας είναι προσωπικές"; dakle u prevodu:" Moje izjave oko Skopskih raskolnika i Ukrainskih kako i za pozicije Bugarske Crkve su  licne"

Isto je bilo i sa izjave Mitropolita Ilariona koji dosta politicki je odgovarao na pitanja oko MPC i koji sigurno ne gleda isto na problem kao SPC i GPC.

 

 
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Izjave ruskog patriarha u oci posete Bugarskoj:"Как бы ни складывалась политическая конъюнктура, — а она складывается по-разному, как по-разному складывались политические отношения России и Болгарии, — отношения между Русской и Болгарской Церквями всегда были и остаются братскими и самыми теплыми. Достаточно сказать, что когда возникла так называемая болгаро-греческая схизма и Болгарская Церковь не признавалась в семье Поместных Православных Церквей, то в 1945 году решающим стал голос Русской Православной Церкви в защиту Болгарской Церкви, который и привел в конце концов к признанию автокефалии Болгарской Церкви мировым Православием. А в 1953 году такой же решающий голос Русской Церкви содействовал признанию Болгарского Патриархата, который, как известно, в свое время прекратил свое существование из-за политики Турции. После 1953 года в течение 8 лет нужно было убеждать некоторые Православные Церкви, чтобы Болгарский Патриархат был признан всеми. И здесь я не могу не вспомнить имя своего учителя митрополита Никодима, человека хорошо известного в Болгарии, по крайней мере в то время, который очень много сделал для того, чтобы склонить Поместные Православные Церкви к безоговорочному признанию Болгарского Патриархата."

I u samoj Bugarskoj juce pred episkopima BPC: "В Русской Православной Церкви всегда помнили, что именно болгарские миссионеры – ученики святых равноапостольных Кирилла и Мефодия – в X веке просветили наших предков святой православной верой, приобщили их к славянской письменности, открыли для них сокровищницу христианской культуры и святоотеческой мысли. Без болгарского Православия не было бы и русского Православия, или, если бы оно и было, то, может быть, оно было бы совсем другим, потому что через болгарское Православие русский народ получил основы православной веры на своем родном славянском языке. Поэтому десятки тысяч русских воинов, отдавших свои жизни за избавление Болгарии от горького иноверного рабства, вернули братьям-болгарам этот великий исторический долг, на все века засвидетельствовав о неугасимой братской любви между нашими Церквами...

В ходе последовавшей братской беседы Предстоятели двух Церквей обсудили различные вопросы двухсторонних отношений и общеправославной повестки дня. Особое внимание было уделено положению на Украине. Святейший Патриарх Кирилл выразил благодарность Святейшему Патриарху Неофиту и Священному Синоду Болгарской Православной Церкви за неизменную и твердую поддержку, оказываемую канонической Украинской Православной Церкви."

Juce je isto trebalo da se sastoji zajednicka preskonferencija Mitropolita Ilariona (RPC) i starozagorskog Kiprijana(BPC) koja je otkazana, po mom mislenju samo da bi se izbegli pitanja novinara oko MPC. Zato svestenik RPC Aleksandar Volkov koji je odgovoran za pressluzbu Patriarha Kirila na pitanje kakav je stav RPC u odnosu na zhelju MPC da joj BPC postane majka-crkva je odgovorio: "...da je to slozna i vazna tema, za koju sad mnogo se radujemo, da ima mogucnost da se resava pomegu obe strane"http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1756854

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Agnostik рече

I u cemu je problem dati Makedoncima autokefalnost. 

Makedonci su zahvalujuci komunista ocigledan zaseban narod.

Није проблем. Проблем је што би МПЦ, политичари у Скопљу и великобугари да то ураде "о рук" методом иза које се крију неки ултранационалистички бугарски или неки "антички" македонски циљеви. Тако не може.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Аутокефалност у Македонији може да добије само ПОА, јер је она једина канонски призната Православна Аутономна Црква у Републици Македонији. Само преко СПЦ и преко ПОА и расколничка МПЦ може да се извуче из раскола са осталим делом Православља, у којем се добровољно налази из својих идолопоклоничких етнофилетистичких разлога. Расколници из МПЦ су умислили да цео православни свет има дужност и обавезу да Православну Цркву у Реп. Македонији назову искључиво Македонска. У прводу, њихова идолопоклоничка теорија гласи - Македонизам или ништа! Но, тај духовни харакири МПЦ-а, и вриштање на остатак Православља, пре личи на дерњаву малог и гордељивог клинца, него на неку озбиљну еклисиологију. И да се зна. Без пристанка ПОА било какав договор, било кога са било ким, нема никакве канонске тежине. У Републици Македонији постоји канонска Православна Аутономна Црква тј. ПОА. То највише и смета расколницима у МПЦ. Високопреосвећени Архиепископ Охридски Г. Јован је адреса пред којом ће МПЦ морати да куца да реши своје питање, и да се тек преко ПОА, и тек ако МПЦ покаже смирење и покајање, може вратити у заједницу са осталим Православљем. А МПЦ би, како ствари сада стоје, пре са црним ђаволом него са ПОА, па ће расколничка МПЦ решење свог расколничког и неканонског статуса, ако наставе у овом идолопоклоничком етнофилетистичком духу, наћи илбурга месеца, дана 41-ог, године лањске. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Kifa рече

Грчке Цркве су очигледно већи савезници СПЦ него друге Цркве, по питању расколника из МПЦ. 

  • Све је то због ревности запазивање светих канона. Грци једино желе спасење расколника из МПЦ. Тој је брига за њихове душе. То што су се дрзнули да се називају „Македонцима“ и то је нека гадост- сада само није јасно дали је то грех или и то није запазивање светих канона. Свети Грчки Синод јасно каже да је име „Македонија“ и црквено питање. То је истина базирана на свете оце и свете каноне свете Цркве, а ови раскољници који живе у „идолопоклоничком етнофилетистичком духу“ су у заједници са „црним ђаволом“ и због тога нису свесни те свете наднационалности која изобилно се показује код све возљубљене суседне народе (посебно се то видело на Солунске и Атинске протесте). Никако да разумем то „вриштање на остатак Православља, које пре личи на дерњаву малог и гордељивог клинца, него на неку озбиљну еклисиологију“. Они само желе да нам спасе душу, а ми то никако да разумемо да је то за наше добро. Живела света православна инквизиција!
  •  
  • “We are uncompromising to the word Macedonia,” the Holy Synod decided on Wednesday. “The issue touches us, we follow it with agony and emotion. It is not only national and political, it is also ecclesiastical,” Archbishop Ieroymos said. It seem that he opposes rallies on this issue. “We stand firm to what we have decided as Christians and as Greeks,” Emmanuil, Bishop of Polyani and Kilkisiou added.
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ovi huliteli MPC u svom neznanju poricu i omalovazavaju Duh koji se nesebicno razdaje sebe kroz tajinstva koje vrse svestenici MPC. Traze neku ozbiljnu eklisiologiju misleci da klir MPC nije tako uceni kao klir drugih pomesnih crkva, i to im je dokaz da MPC nije crkva. Znalce kanona i granice Crkve, bogoslovi koji misle da citanjem knjiga dostizu bogopoznanje. I to im da pravo da omalovazavaju klir MPC. Neznaju jadni da ta "svetlost" uma nema blage veze  sa istinskim bogopoznanjem. Da bogoslovlje i bogopoznanje je dar svise i sjedinjenjem sa Bogom. I Bogoslovi su samo oni koji  cistim srcem gledaju lice Boga.

A ovi novi teolozi(tako vole sebe da  nazivaju) kice ce laznim znanjem, znaju sve dogmate, razbacaju to znanje levo i desno i rasporeguju Duh Bozji po svoim merilam. 

Al diven Bog vo svjatih svojih... Diven Bog i u episkope MPC...

1.jpg

episkop_velicki_gavril-large.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...