Jump to content

Археолози пронашли физички доказ о пророку Исаији

Оцени ову тему


Препоручена порука

Недавни чланак из часописа ”Biblical Archaeology Review” тврди да су археолози недавно открили први физички доказ за постојање пророка Исаије.

Како пише Кандида Мос у чланку листа Дејли Бист (Daily Beast), предложени доказ је 4 инча дуго парче глине на којој је утиснут печат који изгледа да носи натпис ”Пророк Исаија”. Мали доказ је пронађен када је тим који је предводио Елијат Мазар одлучио да ископа претходно недирнуту гомилу рушевина.

”Рушевине су садржале фигуре, грнчарске фрагменте, комадиће слоноваче, као и неке печате утиснуте у глини, познате као буле. Ови отисци су направљени када су власници печата отиснули своје печате у меканој глини и они носе знак цара Језекије”, пише Мос.

Међу тим булама је и натпис ”Yesha‘yah Nvy[?]”, за који Мазар сматра да се најјасније преводи као ”пророк Исаија”.

Свети пророк Исаија је живео 700 година пре рођења Господа Христа, и био је из царске куће. Исаијин отац Амос васпитао је свог сина у страху од Бога и по закону Господњем. Позван је да служи као пророк током владавине цара Осије, Јудиног цара, и прорицао је 60 година током владавине царева Јоатама, Ахаза, Језекије и Манасије. Почетак његове службе је означен визијом Господа Бога, који је седео на високом царском престолу у небеском храму. Он је најпознатији по свом пророчанству о девићанском рођењу Христа: Зато ће вам сам Господ дати знак; ето, дјевојка ће затрудњети и родиће сина, и надјенуће му име Емануило (7,14). Ово место наводи Матеј кад говорио рођењу Христовом (Мт 1,23). За Исаију се вели да је био „старозаветни јеванђелист“.

Новопронађени доказ, вероватно његов потпис, несумњихов је доказ његове улоге у Јерусалиму 8. века. Библија описује Исаију као саветника цара, и тиме би се могло објаснити зашто би он имао свој печат. Штавише, његов печат је пронађен поред места где је претходно био печат цара Језекије.

Извор: Православие.ру (са енглеског Информативна служба СПЦ)


View full Странице

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

У Хиландару се чува глава светог пророка Исаије

Послато са NEM-L21 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Link to comment
Подели на овим сајтовима

То је једна од највећих светиња манстирских. Целивао сам је више пута

Послато са NEM-L21 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...