Jump to content

МИТСКЕ ЖИВОТИЊЕ

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 5 часа, Avocado рече

kad Pluton napravi jedan ceo "krug" da mi to vidimo, znači počev od 2178. godine, onda će tek izučavanje Plutonove orbite da postane nauka i tek onda naučnici mogu time da se bave!

Moglo bi ovde nešto da se smisli. Na primer, opazili smo da druga nebeska tela (mislim pre svega na planete) orbitiraju oko Sunca, nemamo razloga da verujemo da se Pluton drugačije ponaša.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Branislav81 рече

Moglo bi ovde nešto da se smisli. Na primer, opazili smo da druga nebeska tela (mislim pre svega na planete) orbitiraju oko Sunca, nemamo razloga da verujemo da se Pluton drugačije ponaša.

Opazili smo i deo Plutonove orbite... ali samo deo... ne možeš onda da donosiš zaključke o celoj orbiti dok to ne posmatraš i dok ne napraviš eksperiment u kojem će Pluton to da uradi... kreacionisti su već objasnili da to nije nauka... to je spekulacija...  :D

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Avocado рече

jel objašnjava ovde odakle mu taj naziv?

Ма јок, мислим да само једном помиње тај назив на почетку. Онда негде до половине клипа дрви о "историјским" наукама - где сврстава ТЕ и Велики прасак -  како немају везе са правом науком и да су обичне маштарије. А после почиње са В. праском, класично тупљење како је то атеистичко-материјалистичка измишљотина која негира Творца и која тврди да је све настало случајно, сва материја је настала из једне тачке у великој експлозији, нема никаквих доказа, итд, итд...класика :) 

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 4.12.2018. at 13:15, Милан Ракић рече

Avion koji uzima ljudski oblik 12:smeha:

Шалу на страну, то уопште није смешно. Такво схватање је забележено у 20. веку код примитивних племена, да је авион звер која на земљи узима људски облик, а на небу се претвара у малу птицу (од огромне удаљености су мислили да се авион заправо физички смањи).

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 3.12.2018. at 22:52, Брада рече

Стогодишња змија се претвара у алу, а четрдесетогодишња у змаја :) . Змија чуваркућа представља покојног претка који чува кућу и укућане. То су све ствари из словенске митологије, које су још увек присутне у нашем народу, у форми прича и бајки :) .

Једна само мала напомена, аждаја изворно није део словенске митологије - аждаха (аждаја) је биће из персијске митологије и код нас је дошла преко Турака, где се сјединила са турском халом (ала), па данас речи аждаја и ала користимо као синониме. При том мит о али највероватније имамо још из времена пре Турака-Османлија, из времена прото-Бугара или чак Авара.

Конкретно, аждаја/ала постоји само код Јужних Словена (и то не код свих, наводно је код Словенаца нема), Источни и Западни Словени немају то биће у својој митологији.

Иако су етимолошки имена сва три бића сродна са речи за змију, персијска аждаха и турска хала су искључиво негативна и зла чудовишта, инкарнације исконског зла, мудри једино због тога што су много стари. Словенски змај је, насупрот томе, биће препуно позитивних значења, обдарено разумом и попут човека способно да изабере између зла и добра, па имамо и зле змајеве, али и змајеве који помажу јунацима, чак се и боре против злих небеских сила како би заштитили људе. У нашој позној митологији, а поготово у доба савремених комуникација, врло често користимо израз "аждаја" за змаја (нпр. у савременим цртаним филмовима за децу се често енглеска реч за змаја преводи као "аждаја", нарочито ако је у питању женски змај), али ако се загребе мало дубље по прошлости види се да але не лете и не бљују ватру, него су углавном одвратне немани на дну језера или по дубинама земље.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 4.12.2018. at 0:59, Avocado рече

Možda ovako?

7979.jpg?v=1516478549

ili ako je potrebno rečima, onda onako kako su ga opisivali Plinije Stariji, Strabo i još neki antički pisci...

 

Како који. Неки блискоисточни путописци су у 17. веку писали за Београд да су зиме толико жестоке да се мачке заледе у ваздуху кад скачу са крова на кров и остану тако залеђене у ваздуху до пролећа, неко је можда и у такве глупости поверовао чим је могао да се нађе неко да их без блама стави на папир и тврди да је својим очима то видео. Митове не стварају образовани и рационални људи, имали смо и 20. век препун митова од НЛО до Јетија, Биг-Фута или чудовишта из Лох Неса, где су сви напрасно нетрагом нестали чим су људи почели да уз себе носе мобилне телефоне са камерама. :D

И реч "орангутан" значи "шумски човек", постојао је и случај једног капетана брода који је описао сусрет са застрашујућим "дивљацима" за које се према опису накнадно закључило да се највероватније радило о горилама.

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 4.12.2018. at 19:03, Плаво Небо рече

:)Крокодил није баш мирољубив па макар био и аустралијски.

Аустралијски речни крокодил (мора да се напомене, јер постоји и "saltwater crocodile" - не знам како се преводи, у питању је морски крокодил и изузетно је опасан) је врста која не напада човека, чак и када плива међу њима.

Њих сам споменула у контексту кинеског змаја, јер се ради о митском бићу за које уопште нисам сигурна колико је исправно да се на европске језике преводи као "змај", јер више подсећа на митолошког крокодила него на европског митолошког змаја. Хипотеза да се ради о митолошком сећању на неку врсту крокодила која је током времена изумрла није моја, а с обзиром на то да је кинески змај изразито позитиван, за разлику од крокодила у природи, једина паралела (колико знам) међу живим крокодилским врстама је аустралијски речни крокодил који не напада људе.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...