Jump to content

Предавањем отворен овогодишњи програм у Гостопримници

Оцени ову тему


Препоручена порука

Уочи празника Сретења Господњег, 14. фебруара 2018. године, у епархијском Духовно-мисионарском културном центру Гостопримници одржано је предавање са темом „Сретењски устав и оснивање Тимочке епархије“.

У уводној речи Преосвећени владика Иларион је поздравио предаваче и све присутне рекавши да је вечерашње предавање у ствари отварање овогодишњег програма у Гостопримници који ће садржати још и поетске вечери, промоције књига, концерте, изложбе… итд.

О Сретењском уставу, политичким и социјалним приликама у Србији које су претходиле доношењу овог устава као и о уставотворној делатности у новоослобођеној Србији говорила је историчар Јелица Илић. Током излагања посебно се осврнула на садржај Устава који је био испред свог времена и као такав је изазвао велике полемике и приговоре великих сила тога доба.

Протојереј-ставрофор Ранко Јовић, пензионисани свештеник из Неготина, говорио је о разлозима и догађајима који су довели до оснивања Тимочке епархије 1834. године и хиротонији првог епископа тимочког архимандрита Доситеја Новаковића из манастира Горњак. Такође, отац Ранко је говорио о личности владике Доситеја истакавши да је био прави избор за трон тимочког епископа који је својим способностима и квалитетима битно утицао на напредак верског, културног и друштвеног живота у Крајини.

DSC_0418.jpg

DSC_0420.jpg

DSC_0446.jpg

DSC_0422.jpg

епархија тимочка


View full Странице

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...