Jump to content

Епископ новосадски и бачки др Иринеј началствовао Евхаристијским сабрањем поводом славе новосадског Алмашког храма (АУДИО+ФОТО)

Оцени ову тему


Препоручена порука

Владика Иринеј: „Сви облици подвига у Цркви, сви облици светитељства у Цркви своде се, на крају свих крајева, на сведочење и мучеништво Христа ради”.
 

IMG_6581.JPG

 
Престони празник Алмашког храма у Новом Саду – Света Три Јерарха, прослављен је у понедељак, 12. фебруара 2018. године. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј, уз саслужење умировљеног Епископа нишког г. Јована,  као исвештенства и ђаконства наше Епархије.
 
У беседи упућеној вернима после прочитаног Јеванђељског одељка, владика Иринеј је навео да су првобитни угодници Божји у Цркви поштовани од најранијих апостолских времена, да су били свети мученици, они који су сведочили Васкрсење Христово до краја земље.
 
IMG_6599.JPG
 
Сви облици подвига у Цркви, сви облици светитељства у Цркви своде се, на крају свих крајева, на сведочење и мучеништво Христа ради. Ја наглашавам да и у тешким временима у којима су и наши преци живели, они никада нису престали да се занимају за истину своје вере. Срби никад нису били ни непобожни ни нецрквени. О томе сведочи сва наша историја и то исто важи за све друге православне хришћанске народе. У тешким временима почетка турског ропства, најсложеније богословске текстове српски монаси су преводили и рукописи те врсте су сачувани до данас. Не можемо порицати да је дошло до духовног пустошења последњих деценија, али не тако и не толико да се може говорити да је наш народ нецрквен и непобожан, навео је Епископ бачки.
 
Владика је подсетио да се овога дана слави успомена на три велика учитеља Цркве Христове који су живели у 4. веку ‒ светитеље Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоуста. 
 
IMG_6604.JPG
 
Важно је да и ми, угледајући се на свете Божје угоднике и Света Три Јерарха, између осталих, покушамо да у скромним датостима својих живота, будемо сведоци љубави Христове. Љубав Христова је највећа моћ и она зрачи и кад ми то не знамо. Будимо и ми колико можемо сведоци Христови у маломе. Нека пример Света Три Јерарха надахњује све нас и нека нам они буду живи путовођи на путу спасења, поручио је владика Иринеј, честитајући славу братству Алмашког храма, кумовима, парохијанима, као и свима Новосађанима.
 
У православним земљама са грчком културом, грчким језиком, светитељи Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти прослављају се не само у храмовима, већ и у школама, установама, као покровитељи просвете.
 
IMG_6606.JPG
 
У току свете Литургије, владика Иринеј је у чин презвитера рукоположио ђакона Драгољуба Мајсторовића из Будисаве, док је умировљени Епископ нишки г. Јован у свештени ђаконски чин рукоположио ипођакона Милана Цирара.
 
После заамвоне молитве, владика Јован је благословио славски колач и жито.
 
IMG_6621.JPG
 
Заблагодаривши Његовом Преосвештенству на томе што је и ове године узнео молитву за спас душа присутних и свег рода људског, протопрезвитер Бранко Вујиновић, настојатељ Алмашког храма, пожелео је владици Иринеју да још дуго година служи светој Цркви и да верне снажи својом молитвом и очинском поруком.  Настојатељ Алмашког храма је честитао славу кумовима господину Николи Первазу и његовој породици, захваливши им на дару приложеном Алмашком храму.
 
IMG_6622.JPG
 
Данашњу молитвену радост увеличао је својим појањем хор Свети  Јован Дамаскин, предвођен јерођаконом Јеротејем, сабратом манастира Светих архангела у Ковиљу.
 
 
У Алмашком храму у Новом Саду, ове године ће бити уприличена завршна прослава тристагодишњице од када је сазидан први храм на месту где се налази данашњи велелепни храм.
 
IMG_6645.JPG

IMG_6677.JPG

IMG_6697.JPG

IMG_6698.JPG

IMG_6704.JPG

IMG_6708.JPG

IMG_6736.JPG

IMG_6745.JPG

IMG_6750.JPG

IMG_6757.JPG

IMG_6761.JPG

 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...