Jump to content

Поводом старих и бесмислених оптужби из врха МПЦ: Зар је око твоје зло што сам ја добар?(Мт. 20,16)

Оцени ову тему


Препоручена порука

Неколку изјави од НВП г. Петар и НВП г. Тимотеј

 

https://www.slobodenpecat.mk/politika/vladika-petar-dogovorivme-zaednichko-sosluzhuvane-spts-no-dobivme-utseni-zakani/

https://www.slobodenpecat.mk/politika/vladika-timotej-soborot-na-spts-nema-da-donese-nishto-za-mpts-oa/

Брате Александре, не е точно дека СПЦ подава рака. Деновиве се навршуваат три години како е пуштен на слобода вл. Јован, што беше услов за да почнат нови преговори меѓу МПЦ и СПЦ(и ПОА). СПЦ оформи комисија, ама уште чекаме да ја повика (односно да ја прифати македонската покана) македонската комисија на преговори. Ете и скоро цела година не е на власт Груевски.

(Новинарот од „Слободен печат“ е од ПОА)

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Македонијо ... Македонијо ... Колико пута је Христос Бог, желео да вас као пилиће своје врати у блажени и спасоносно јединство са осталим православним светом. Али ви окренусте главу од братски пружене руке СПЦ. Окренусте главу од Мајке Цркве. Оклеветасте је, а и данас је клеветате. Нишки договор је био предлог којим би се Правослана Црква - Охридска Архиепископија вратила у јединство са СПЦ, а потом ко би вам, после краћег времена, могао одузети право на Аутокефалну Цркву - Аутокефалну Охридску Архиепископију? Ко? Па чак да СПЦ баш неће годинама да вам да Аутокефалију, што не верујем да би било јер већина владика у СПЦ жели да вам да се после неког кратког времена дарује аутокефалија, читав православни свет би извршио притисак на СПЦ да добијете аутокефалију. Али ... Потребно је смирење и жеља за јединством. ... На кога ћу погледати ако не на смиренога и кроткога ... Говори Господ.  

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Za Dobrim Konjem Prasina Se Dize...:mahmah:

Kome smeta mesanje BPC po pitanju autokefalnosti Ohridske Arhiepiskopije?..

Prvo smeta grcima zbog njihove pretenzije nad slovenskim narodom u Makedoniji. Zato su ukinuli Ohridsku Arhiepiskopiju i pogrcavali makedonce. Odavde i anatema nad Egzarhijom taboze radi etnofiletizma. Zato i sad fasisticki nepriznaju slovensko malcinstvo u Grckoj koje i dan danas, i pored svih nasilja, josh uvek uplaseno, ali i dalje neguje slovenski jezik. Zato i su podelili Makedoniju(i pored tvrdnje da: Makedonia ine mia ki eliniki) da zgrabe shto se moze zgrabit.

Smeta srbima zato shto razotkriva crne strane njihove istorije u Makedoniji. Smeta zatoshto ce da izgube eparhije u RM koje sad bar na papiru imaju. Smeta zatoshto makedonci saznavaju konacno kako etnicki su se izjasnavali njihovi predci revolucioneri i prerodbenici. O svemu ovome srbi vole da precutkuju kao nisto da nije se desilo i da je sve ovo neistina i kleveta. Smeta zbog svoju avanturu sa paralelnom Jerarhijom , koja ima vise episkopa negoli vernika u RM.

Na kraju smeta i POA  zato sto nju BPC smatra kao srpska kolonija u Makedoniji. Kako POA zaboravlja da Vraniskovski dok je bio episkop u MPC cak je sasluzivao sa klirom BPC. A sad je to greh...

Prete BPC sa shizmom koja bar do sada nije nista uradila, niti je sasluzivala sa MPC, niti je dala ikakav povod za ovakvo agresivno oponasanje sa strane <protivnickog tabora>. Shto ce bit tek kad bude sazluzivanje sa MPC?..

Srbija! Kad makedoncima sledi po vama autokefalnost, ali trazite od MPC prvo da se vrati u SPC pod autonomijom, a sa druge strane pretite shizmom BPC ako se ona bude aktivnije bude zblizavala sa MPC; O cemu onda inat sa vase strane i pravljene ogromnu ranu na Telom Hristovom samo zato shto je preskocena autonomija koju trazite od MPC. Pa ajde se vi malo smirite i pokazite nama tu ljubav  ili ako ne, ljubav prema same Crkve da ne doge do shizme kojom pretite.... Time ce da dokazete da nemate nikakve pretenzije prema nama i da autonomija nije vam slamka sa kojom zelite da drzite eparhije koji vam ne pridnadlezu ni po Bogu ni po coveckim merkama.

U suprotnom vinu koju slazete na BPC za shizmu u ogromnoj meri pada na vas jer ste mogli je spreciti al niste hteli.

Da! i mi smo krivi ali najmanje i vi ste ti koji nas prinugavate na to.

Za kraj Dimitrije Homantijan Arhiepiskop Ohridski povod za razmisljanje vernicima POA-e i SPC:

"Sta znaci to, tamo gde ima arhijereji i arhiepiskop, t.j. Arhiepiskopa Bugarske, postavljen od nijh samih na prestol, da bude rukopolozen natrapnik za nov arhiepiskop? I, kao nekakvu igru, podizhuci jedne na druge, jedni jerarsi postilahu se odozgo drugih, i tako sazdalo se neko novo Hijerarsko polozhenje. Kao da neznam, da je to bilo izvrsena sa ciljem, da se napravi neka nova kula Hananska, ili da se ocisti, joj, ono sto je sveto i obavezno po kanonima. Ako sve to je kanonicno, i bezuprecno, onda nasa dela uopste ne zasluzuju poricanje; ako pak one, nisu saglasna zapovjedi kanona, onda i u tom slucaju one ne zasluzuju poricanja, zatoshto, kako smo rekli, mi po tamosnih primera okrenuli smo se od duznosti.....>'

I Sv.Teofilakt Arhiepiskop Ohridski povod za razmisljanje grcima o tome ima ili nema pravo BPC da se mesa po pitanju autokefalije! i koliko carigradski patrijarh ima pravo na to:

"<...U sushtini kakvo opstenje imaju bugare, koji sami izbiraju arhiepiskopa sa carigradskom patrijarhu, koji nema pravo ovde ni da rukopolaze, nitu ima drugu kakvu privilegiju? A koce da nadgledava i ispravlja postupke tih monaha i tu obitelj, izgragena po njegovoj volji? Ocigledno,od onaj koji, isto taka nadgleduje i druge potcinjene njemu monahe i koji se naziva egzarh. No ko ce, osim onaj koji je izgubijo pamet, smatrati da je saobrazno prisutstvo carigradcanina-egzarha u Bugarskoj? i nece li da gledaju na njega kao preljubnika, i ne ce li da projave prema njemu srce puno gnjeva, kako kaze Solomon...>" (svima je jasno da ovde se govori o Ohridskoj Crkvi a Bugarska se naziva i teritorija Makedonije koja tada je bila pod vizantijom)

E SAD DA RAZMISLIMO SVI HOCEMU SHIZMU ILI AUTOKEFALNU OHRIDSKU CRKVU I JEDINSTVO PRAVOSLAVLJA

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...