Jump to content

Да ли смо постали "џирло народ" и кол`ко смо "џирлу" одувек склони?

Оцени ову тему

Препоручена порука

За неупућене, Исак Бата Џирло је магистар економије из Сарајева који је тамо концем 80-их понудио житељима СФРЈ, а путем агресивне рекламе која је емитована на тада заједничком Првом програму читаву палету генерално неквалитетних и непотребних производа, које су рекламирале тзв. "џирло девојке". Те девојке је он изабирао путем јавних такмичења која су одржавана у сарајевском "Холидеј Ину", односно београдском "Хајату"

hqdefault.jpg

Прича се да су се на те конкурсе пријваљивале десетине хиљада девојака из целе Југославије, а котизација за учешће на "изборима" је била десет западнонемачких марака.

Иако се пројекат "За џирло народ, џирло производи!" може поредити са данашњим телевизијским "Топ-шоповима", ипак за разлику од данас где можете у "Топ-шопу" пронаћи колико-толико квалитетан нпр. блендер, Џирло је тада када беше актуелан нудио "гомилу" неквалитетних и реално непотребних производа. "Чанг-шланг" чај, "Стомак-елиминатор", џирло муштикла, џирло-шибице, "Пи-пи аларм",...

o_1b9dhjo481u2im71sh08691l8f35.jpg

Тврдећи за себе да је као магистар економије, иако је и за саме Сарајлије била тајна ко је заправо Бата Џирло, само применио неке елементарне маркетиншке закономерности, у том контексту се не може занемарити његов предузетнички дух и умеће да једној јавности до тада ненавиклој на такав приступ, понуди гомилу "магле" на продају, или пак да од самог избора за "џирло девојке" само од котизација заради пола милиона марака.

Оно што је ипак забрињавајуће, а у контексту због којег и покрећем ову тему јесте нека Бата Џирлова основна идеја због које је и покренут "За џирло народ, џирло производи". 

dzirlo+intro+yugopapir.jpg

Наиме, у многим интервјуима које је Бата давао тадашњим новинама и магазинима, од "Младине", преко "Арене", "Дуге", "ТВ Ревије" и "Илустроване политике", "Осмице" и листа "Вечер", поред степена тајности којим је вешто манипулисао те тако дозвољавао да му за интервју фотографишу само леђа, Бата је истицао као основну идеју следеће:

"Наши су људи најбољи купци, јер немају могућност избора"

Е то тада. Оно што мене интересује сада је следеће.

Да ли смо постали толико "џирло" да нас у ери модерних комуникација, друштвених мрежа највише, спопадају којекакви хохштаплери; да на ЈуТјуб каналима имамо поплаву којекаквих гуруа који "купцима", а снимци са њиховим блебетањима имају и по неколико стотина хиљада прегледа, "нуде" приче у виду "производа" јер "немамо могућност избора".

Да ли смо толико "џирло" постали и колико смо заправо "џирло" одувек били да и поред образовања и онога што смо научили у школи, учећи и студирајући, онога што смо као верници научили у својој цркви; дакле, да ли смо толико "џирло" да и поред свих тих знања којекакви Мирољуби Петровићи, Милани Видојевићи, Никодими доктори и остале Карлеуше нуде "џирло" и засипају нас антивакцинерством, равноплочним Земљама, истраживању васионе, чипованим личним картама, паралелним историјама и теоријама завере и свим могућим тлапњама које се могу наћи на каналима опскурних интeрнет парамедија?

Шта поменути и непоменути имају да понуде и колико заправо смо склони да прихватамо "џирло" који нам "продају", а да то већ не знамо на основу знања и образовања, личног и за вернике, црквеног опита и искуства?  

Подели на овим сајтовима

Па антивахх, равна_земља, креационизам и сл. нису "наш" производ, него долазе управо из САД-а, а образовање је скоро свуда потпуно катастрофално, тако да бих пре рекла да смо, као (биолошка) врста "џирло", што је фино илустровао и Канеман у својој књизи: misliti-brzo-i-sporo-danijel-kaneman~474

коју овом приликом топло препоручујем. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Мислим нисмо само ми ”џирло народ”. То је прилично глобална појава. Разликује се само паковање ”производа” и стил ”продаваца”.

Подели на овим сајтовима

On 8. 2. 2018. at 12:14, Juanito рече

... То је прилично глобална појава. Разликује се само паковање ”производа” и стил ”продаваца”.

Expand  

bas sam pre neki dan gledao ovu dileju... ali najveći fazon što koliko vidim po fotografijama mnogo ljudi dolazi na kurseve koji inače koštaju od 12 do 450 funti. 

izgleda da tehnologije (internet, tv, radio, fb ...) samo olakšava da vidimo gde se realno nalazimo... 

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Da zaradim i ja sto pedes iljada švajcaraca,
Da kupim za sebe raznih džirlo k****a-palaca,
Za staru majku zube od crnca
da lakše može orase da krca

Aman. Aman - čest usklik u sevdalinkama

Подели на овим сајтовима

Нема то везе са џирлом или народом. Људи се свуда ложе на егзотичне теорије завера, усамљене "борце" против мејнстрима који једини знају истину и које сви желе да ућуткају, и слично. Апеловање на ирационално у човеку се увек исплати ако се добро одради.

С тим што људи као Мирољуб Петровић плус и природно имају велику харизму, што их  поготову у оваквом друштву како што је наше издваја од гомиле медиокритета и разних испушених муштикли (поготову политичких). И што га чини веома опасним, иако на први поглед делује смешно и забавно.

Подели на овим сајтовима

On 8. 2. 2018. at 12:59, GeniusAtWork рече

Нема то везе са џирлом или народом. Људи се свуда ложе на егзотичне теорије завера, усамљене "борце" против мејнстрима који једини знају истину и које сви желе да ућуткају, и слично. Апеловање на ирационално у човеку се увек исплати ако се добро одради.

С тим што људи као Мирољуб Петровић плус и природно имају велику харизму, што их  поготову у оваквом друштву како што је наше издваја од гомиле медиокритета и разних испушених муштикли (поготову политичких). И што га чини веома опасним, иако на први поглед делује смешно и забавно.

Expand  

Заправо, тај увод са "џирлом", и могуће - моје погрешно поређење, било је изазвано Исаковим мотоом: "Наши су људи најбољи купци, јер немају могућност избора". Тако сам помислио, зар је дотле дошло да немамо избора?

Подели на овим сајтовима

On 8. 2. 2018. at 13:10, Милан Ракић рече

Заправо, тај увод са "џирлом", и могуће - моје погрешно поређење, било је изазвано са Исаковим мотоом: "Наши су људи најбољи купци, јер немају могућност избора". Тако сам помислио, зар је дотле дошло да немамо избора?

Expand  

Сад ми је много јасније на шта циљаш. Мислим да немамо пуно избора поготову када су интелектуална па и духовна храна у питању. Рецимо, баш сам на овом форуму питала људе које новине читају и нико није одговорио. Заиста, не знам да ли постоји иједан пристојан 'лист' у Србији. Што се интернета тиче - ту је ситуација доста боља, али је такође јако тешко наћи квалитетне ствари без савета/препоруке других људи (зато, рецимо, боцкам @GeniusAtWork да "освежи" тему о добрим уoutube каналима :) ). 

Ово је на прву лопту (питање је феноменално и захтевно) јер одох да клопам. :D

Подели на овим сајтовима

Ви ћете се насмејати - "опет овај медведише"... али ево шта сам приметио.

У САД "џирлизма" има колико оћеш. Почев од ненормално глупих ТВ програма које те срамота што си припадник људске расе само кад видиш рекламу, па до безвезних "производа" који су направљени од свемирских материјала, а ако купиш један, добијеш два (за $10), па па до разних медицинских, астрономских и осталих "теорија" које би у најбољем случају могле да се схвате као лош виц...

Енивеј, оно што сам приметио - углавном су те ствари популарне у круговима који живе од социјалне помоћи, ништа не раде, само дувају и џабалебаре. Тешко ћеш видети човека који има посао и живи од свог рада да се бави ти стварима. Нема таквих у "џирло" фазону.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Због "џирло" екипе може доћи до тога да људи не примете праве опасности.

Рецимо да сматрају да је све на свету у реду и да дозволе да их систем изманипулише, превари, укине приватност а да људи то не примете, баш због ових шарлатана који вичу вук, вук, вук. А кад дође прави вук појешће овце.

Подели на овим сајтовима

On 8. 2. 2018. at 14:38, Grizzly Adams рече

Енивеј, оно што сам приметио - углавном су те ствари популарне у круговима који живе од социјалне помоћи, ништа не раде, само дувају и џабалебаре. Тешко ћеш видети човека који има посао и живи од свог рада да се бави ти стварима. Нема таквих у "џирло" фазону.

Expand  

Тако онда и код нас.

Подели на овим сајтовима

On 8. 2. 2018. at 14:53, Милан Ракић рече

Тако онда и код нас.

Expand  

Е па није тако (!) ни код нас. Управо полу-просвећени, полу-писмени и квазиинтрлектуалци праве највеће пи*дарије. Колико је само шарлатана са дипломама?! 

Добро је поновити: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1497913

Цитат

Razmislite dobro: ko u Srbiji promoviše ideju da su vakcine štetne – popovi ili neki tamo šarlatani koji se klistiraju kafom? Ko po društvenim mrežama širi „teoriju" da je Zemlja ravna ploča? Ko je krajem prošle godine hteo da ograničava pravo na abortus, vlada ili crkva? I kako se to baš vremenski poklopilo sa ofanzivom američkih republikanaca na klinike za reproduktivno zdravlje žena?

. . . .. . .. .

Promoteri nazadnih i, zašto ne reći, sumanutih antinaučnih ideja nisu stari dobri tradicionalisti ni crkvenjaci, nego razni moderni „alternativci" koji gledaju u sunce, srču srebrnu vodu i teraju decu da piju varikinu. Ako mislite da su to neki neuki primitivci, imajte u vidu da je u Srbiji najniža stopa vakcinacije dece u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Dakle – u većim gradovima, gde je, je li, stanovništvo obrazovanije. Isto tako, među potpisnicima peticije najveći je broj biologa, genetičara i ginekologa.

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 8. 2. 2018. at 14:44, Вилер Текс рече

Због "џирло" екипе може доћи до тога да људи не примете праве опасности.

Рецимо да сматрају да је све на свету у реду и да дозволе да их систем изманипулише, превари, укине приватност а да људи то не примете, баш због ових шарлатана који вичу вук, вук, вук. А кад дође прави вук појешће овце.

Expand  

Niti je to nesto novo, niti je karakteristicno samo za nas.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

On 8. 2. 2018. at 12:05, Милан Ракић рече

"Стомак-елиминатор",

Expand  

12:smeha: ја тада још увек витка и млада

наручих тада

шта ми би, питам се и сада :smeh1:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...