Jump to content

Crna Gora potpisala ugovor za nabavku tri helikoptera Bell 412 vrednih 30 miliona evra

Оцени ову тему


Препоручена порука

Crna Gora će tokom ove godine dobiti veliko pojačanje svoje vojne helikopterske flote, samim tim će i značajno povećati sposobnosti vertikalnog transporta. U Ministarstvu odbrane juče je, između Vlade Crne Gore i Kanadske privredne korporacije, potpisan Ugovor o nabavci tri srednja višenamenska helikoptera. Ugovor je ispred Vlade potpisao ministar odbrane Predrag Bošković, a s kanadske strane Martin Zabloki, predsednik i izvršni direktor Kanadske privredne korporacije.

GetImage.aspx_-850x350.jpg

Vrednost kreditnog aranžmana, koji je predviđen Ugovorom, iznosi 30 miliona evra, a za taj novac će se za potrebe Vazduhoplovstva Crne gore kupiti dvahelikoptera tipa Bell 412EPI i jedan u varijanti Bell 412EP. Sva tri helikoptera stižu u Crnu Goru tokom ove godine, jedan u prvom, a preostala dva u četvrtom kvartalu 2018. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

1200px-Norwegian_military_Bell_412SP_hel

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković izjavio je nakon potpisivanja Ugovora da Crna Gora želi da unapredi sposobnosti svoje vojske i da će kupovinom tri višenamenska helikoptera biti značajno podignuti kapaciteti i mogućnosti Vazduhoplovstva VCG, ali i ostalih vidova vojske, s obzirom na to da će oni biti korišćeni za podršku u dejstvima na kopnu i moru, transport jedinica, traganje i spasavanje, medicinsku evakuaciju, nadzor granice i celokupne teritorije.

VT2L2670.jpg

Takođe, Bošković je posebno istakao značaj upotrebe helikoptera u civilne svrhe i naglasio da će vojska kao i do sada uvek biti na raspolaganju svakom građaninu Crne Gore.

Predsednik i izvršni direktor Kanadske privredne korporacije Martin Zabloki rekao je da kao deo kanadske Vlade u njeno ime zaključuju ugovore širom sveta, te da je ovo istorijski ugovor, jer ga prvi put zaključuju sa Crnom Gorom. Zabloki je istakao da zna da Kanada i Crna Gora imaju izvanredne odnose u svim oblastima saradnje, da je ovo konkretan primer rastućih ekonomskih odnosa dve zemlje i da su  naročito ponosni na činjenicu da će njihovi helikopteri doprineti bezbednosti Crne Gore.

322284.jpg

Ugovorom je predviđena nabavka četvorokrakih dvomotornih helikoptera koji su dizajnirani, opremljeni i namenjeni za frekventnu upotrebu i pouzdano izvršavanje letačkih zadataka, kao što su prevoženje putnika, medicinska evakuacija, traganje i spasavanje, transport tereta, gašenje požara, operacije na malim i ograničenim niskim i visokim terenima i nadzor granice.

_NDD5468.JPG

Nabavkom tri helikoptera značajno će se unaprediti i kapaciteti Vojske Crne Gore u domenu kontrole vazdušnog prostora (Air Policing), kao i pomoći građanstvu u vanrednim ili kriznim situacijama, naglašavaju iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Živojin BANKOVIĆ

tango-six.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

Podgoričke “Vijesti“: Crna Gora nabavlja helikoptere Bell 412 bez neophodne opreme i naoružanja

Podgorički nezavisni medij ’’Vijesti’’ objavio je prošlog četvrtka, 8 februara, tekst s negativnom kritikom nabavke višenamenskih helikoptera Bell 412 koji su namenjeni vojsci Crne Gore. Na osnovu izjava našeg poznatog vojnog analitičara Aleksandra Radića, ’’Vijesti’’ zaključuju da se nabavljaju letelice koje su koncepcijski stare više od pola veka kao i da su one danas po performansama na dnu lestvice helikoptera iste kategorije.

412EPI_Photo_AbuDhabiAviation-CG59687_13

Radić je ’’Vijestima’’ rekao da po taktičko-tehničkim karakteristikama Bell 412 daje najmanje od potencijalnih konkurenata nove tehnološke generacije, ali da je odnos cena-efikasnost nametnuo izbor takvog rešenja. Ipak on navodi da je ovaj tip helikoptera potpuno funkcionalan za zadatke koji su definisani za Vazduhoplovstvo VCG s težištem na podršci civilnom stanovništvu, kaže da drugih savremenih perspektivnih rešenja ima, ali da ceni da su se cena i model nabavkekroz kredit državne agencije Kanade, nametnuli kao odlučujući faktor u izboru.

’’Vijesti’’ dalje pišu da helikoptere koje kupuje VCG u svetu uglavnom koriste državne službe poput policije, vatrogasaca, hitne pomoći i obalske straže za civilne misije, dok je, kako navode, upotreba tih helikoptera u oružanim snagama u borbenim misijama veoma ograničena i najčešće podrazumeva nabavku posebnih vojnih verzija ove letelice koje su opremljene potrebnim senzorima, nišanskim spravama i demontažnim naoružanjem.

Na pitanja crnogorskog lista da li će naručeni helikopteri biti fabrički opremljeni opremom koja je neophodna za izvršavanje zadataka traganja i spasavavanja, medicinskog prevoza i gašenja požara, iz Ministarstva odbrane im nisu dali konkretan odgovor pa su ’’Vijesti’’, na osnovu onoga što je zvanično rečeno, donele zaključak da će vazduhoplovi iz fabrike stići bez dodatnih neophodnih sistema, između ostalog i bez naoružanja i nišanskih uređaja.

Takođe iz MO nisu naveli da li helikopteri stižu s ugrađenim dizalicama i nosilima za povređene, spasilačkim korpama, reflektorima, termovizijskim kamerama, protivpožarnim podvesnim vedrima. Ipak iz resora ministra odbrane Predraga Boškovića rekli su da je naoružanje za Bel 412 dizajnirano tako da se lako i brzo može postavljati i skidati s helikoptera u zavisnosti kakve će zadatke helikopteri izvršavati, tako da se po potrebi lako i brzo mogu transformisati u borbene letelice.

Iz MO je napomenuto i da će u helikoptere biti ugrađena moderna oprema koja omogućuje letenje noću i u složenim meteo uslovima a rečeno je i da će zbog izvršavanja zadataka III misije vojske (što će biti prioritet) oni biti opremljeni nasavremenijom opremom za akcije traganja i spasanja, hitnu medicinsku evakuaciju i operacije gašenja požara. Ipak ’’Vijesti’’ dodaju da navedena oprema, po cenovniku proizvođača, kompanije Bell Helicopters, spada u dodatnu opremu koja se posebno plaća.

Osvrnuvši se na izjave Ministarstva odbrane pa i samog ministra Boškovića o tome kako će ovim helikopterima Crna Gora sama vršiti kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora do visine od 3000 metara, ’’Vijesti’’ konstatuju da nabavljeni Belovi 412 nemaju radar niti naoružanje a da vojska Crne Gore nema tehničke mogućnostida radarima sa zemlje navode ove letelice na ciljeve koje je potrebno presretnuti i identifikovati u vazduhu.

Podseća se i da Bel 412 s maksimalnom brzinom od samo 259 km/h u vazduhu može stići i presresti samo neki balon, zmaj, ultralaku i bespilotnu letelicu a na pitanje efikasnosti ovog modela za takve zadatke iz MO nije dobijen odgovor. Crnogorski medij tvrdi da je glavni razlog nabavke ovih vazduhoplova potreba i dužnost Crne Gore da obezbedi efikasno traganje i spasavanje kao i medicinska podrška za pilote borbenih aviona RV Italije i Grčke koji su zaduženi za bezbednost vazdušnog prostora.

U daljoj analizi čitavog posla postavljeno je i pitanje zašto je jedan od tri naručena helikoptera nešto slabija i lošije opremljena verzija Bell 412EP (ostala dva su savremeniji varijanti EPI koja je od EP skuplja za samo 600 hiljada dolara) na šta su iz MO odgovorili da starija platforma EP ima zavidne rezultate u izvršavanju svojih misija navodeći primer Slovenije.

Uz to u Ministarstvu su dodali i da je prilikom donošenja odluke, pored TT karakteristika helikoptera, na izbor uticao i rok isporuke, cena, načina nabavke i brzina realizacije ugovora. Međutim ’’Vijesti’’ su dodatno otkrili da iz MO nisu pojašnjavali da li je u ukupnu cenu od 30 miliona dolara uključena i obuka letačkog i tehničkog osoblja, kao i neophodna količina rezervnih delova.

Živojin Banković

tango-six.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...