Jump to content

Потписана Декларација о подршци вакцинацији

Оцени ову тему


Препоручена порука

 

  Извор: http://www.lks.org.rs/obavestenja-za-medije/cid75-910/potpisana-deklaracija-o-podrsci-vakcinaciji

 

уторак, 30 јануар 2018

На иницијативу Лекарске коморе Србије, угледни представници државних, научних, образовних институција и струковних комора у здравственом систему Србије потписали су 30. јануара заједничку Декларацију о подршци вакцинацији.

 

Лекарска комора Србије сматра да је од велике важности да стручна јавност пошаље грађанима јасну и уједињену поруку о значају вакцинације као научно потврђене и најефикасније мере у превенцији ширења заразних болести. 

 

"Поражавајуће је што је поверење код грађана у Србији данас пољуљано у толикој мери да смо, због значајног пада у обухвату вакцинисане деце, суочени са епидемијом морбила и принуђени да у 21. веку указујемо на неопходност и значај имунизације становништва за искорењивање заразних болести. Надам се да ћемо потписивањем овог документа и залагањем за циљеве који су истакнути у тексту саме Декларације, успети да повратимо поверење грађана у медицинска достигнућа и научне чињенице", рекао је др Милан Динић, директор Лекарске коморе Србије.

 

У Декларацији о подршци вакцинацији наводи се да су „имунизација и вакцине једно од највећих достигнућа човечанства и да ниједна друга медицинска интервенција није спасла већи број живота“.

 

„Пласирање непроверених информација о штетности вакцинације шири неоправдан страх код родитеља, што је довело до алармантног пада у броју вакцинисане деце у Републици Србији.

Чињеница је да би даљи пад у обухвату деце вакцинацијом довео до значајних последица по здравље нације и зато сматрамо да је неопходно осигурати најширу јавну подршку вакцинацији и континуирано радити на едукацији грађана о улози и користи имунизације за здравље људи, кроз пружање информација заснованих на научним чињеницама“, текст је Декларације коју су потписали:

др Златибор Лончар, министар здравља у Влади Републике Србије; проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику; прим. др Верица Јовановић, в.д. директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“; академик проф. др Владимир Костић, председник Српске академије наука и уметности; академик проф. др Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду; академик проф. др Небојша Лалић,  декан Медицинског факултета у Београду; др Милан Динић, директор Лекарске коморе Србије; проф. др Радоје Чоловић, председник Српског лекарског друштва; мр сци. Светлана Стојков, директорка Фармацеутске коморе Србије; проф. др Витомир Константиновић, директор Стоматолошке коморе Србије; прим. др сци. мед. Славица Цимбаљевић, директорка Коморе биохемичара Србије; Радмила Угрица, директорка Коморе медицинских сестара и здравствених техничара Србије; др Георгиос Константинидис, председник Управног одбора Коморе здравствених установа Србије и Наташа Чорбић, директорка Асоцијације приватних здравствених установа и приватних пракси Србије. 

 


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Јел реаговала Карлеуша и она што је основала неку странку?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...