Jump to content

Радио „Слово љубве“: Серијал о првим београдским мученицима

Оцени ову тему


Препоручена порука

На празник Светих београдских мученика Ермила и Стратоника (26/13. јануара) подсећамо на серијал емисије Историјска читанка посвећен дубоким траговима раног хришћанства на тлу данашње Србије, који слушамо недељом од 18 часова (репризно суботом у 22 часа) на Радију Слово љубве.

Посебно у петој емисији серијала говоримо о Светим Ермилу и Стратонику, о мартиријуму у Брестовику код Гроцке који је њима посвећен, о хришћанској заједници Београда - античког Сингидунума и најбруталнијем дотад прогону хришћана почетком 4. века. У серијалу помињемо још шест првих познатих ранохришћанских београдских мученика чија су имена на Небу исписана: Свештеномученику Монтану, његовој супрузи Максими, Светима Ермогену и Фортунату, Донату и његовом брату Венусту.
 
У шестој емисији у недељу, 28. јануара, слушаћемо и о једној знаменитој историјској личности рођеној у Сингидунуму, а о којој се мало зна - о цару Јовијану, који је вратио хришћанству статус државне вере и укинуо Аријеву јерес. Зашто је то значајно - појашњавају наши саговорници - уз откривање њихових даљих стремљења у истраживању међу којима је и обележавање значајних археолошких локалитета и светих места - у и око Београда - на којима су живели и страдали први хришћани. Говоре теолог и археолог Павле Матулић, правник Драган Петровић и инжењер Александар Цветковић, истраживачи ранога хришћанства.
 
Свети Ермил је био ђакон, страдао је у време цара Ликинија, а његов тамничар - Стратоник, видевши Ермилово храбро исповедање вере - постаде хришћанин. Обојицу потопише у Дунаву код Београда 315. године. Поменути серијал о београдским мученицима првих векова хришћанства, од шест емисија можете да послушате ОВДЕ
 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...