Jump to content

Прослава Светог Саве широм наше Цркве - све вести

Оцени ову тему


Препоручена порука

Празник Светог Саве свечано се прославља у свим храмовима СПЦ, а у наставку је распоред богослужења у појединим београдским црквама, као и житије првог архиепископа и просветитеља српског:

Преосвећени Епископ моравички Антоније, викар Патријарха српског, началствоваће Божанском Литургијом на празник светитеља Саве Српског, 27. јануара, у Подворју Српске Цркве у Москви, у храму светих апостола Петра и Павла, саопштено је на твитер налогу Владике Антонија.

Спомен храм Св. Саве на Врачару:

петак, 26. јануар: 07.30 Света Литургија у малој цркви, 17 ч свечано бденије

субота, 27. јануар: 09.00 ч архијерејска Литургија у Крипти, 17 ч бденије у малој цркви

у оквиру манифестације "Божићно сеоце код Храма":

26. јануар - 19:00 Хор ОШ „Светозар Марковић“, Божићна јелка

20:00 Небеска Литургија св. Владике Николаја, Микица Петронијевић, бина на платоу

27. јануар - 09:00 Света Архијерејска Литургија; Светосавска академија Крипта Храма св. Саве

20:00 Слободан Тркуља, бина на платоу

**

Саборна црква:

Субота, 27.јануар: Св.Литургија у 9:00, у наставку ће малишани извести празнични програм, као и сваке године, а братство храма ће их даровати пакетићима

**

Храм Св. Александра Невског:

бденије уочи празника у 17, Литургија у суботу, 27. јануара у 9 ч, бденије у 17 ч

**

Вазнесењска црква у ул. адмирала Гепрата:

петак 26. јануар у 18 часова - Светосавски концерт ученика Музичке школе "Амадеус"

субота, 27. јануар - Света Литургија у 9 ч

**

Храм Вазнесења Господњег у Жаркову:

Света Литургија ће се у суботу, 27. јануара 2018. године, на празник Светог Саве, служити с почетком у 08:30 часова. 

***

Свети Сава, први Архиепископ и просветитељ српски

Растко Немањић, најмлађи син великог српског жупана Стефана Немање и Ане, рођен је око 1174. године. Заједно са старијом браћом, Стефаном и Вуканом, на двору у Расу, добио је изванредно образовање. Од ране младости показивао је љубав према књизи. На његов духовни развој највише су утицала житија јужнословенских пустињака, светог Јована Рилског, Јована Осоговског, Гаврила Лесновског и Прохора Пчињског. Ипак, сматра се да се мали Растко највише одушевљавао житијем светог и равноапостолног Кирила, просветитеља Словена, које је често читано на Немањином двору.

Већ у петнаестој години отац му даде на управљање Хумску област, између Неретве и Дубровника. Као владар био је кротак, благ и љубазан према свима. Помагао је сиротињи, као ретко ко други. Посебно је поштовао монахе.

Међутим, тежећи савршенијем животу, млади Растко је напустио родитељски дом и отишао у Свету Гору. У осамнаестој години живота примио је монашки чин и добио име Сава. Стефан Немања, који је монаху Сави слао богату материјалну помоћ за светогорске манастире, замонашио се, пошто је предао престо сину Стефану. Kао монах Симеон, придружиo се најмлађем сину у манастиру Ватопеду, чији су велики добротвори убрзо постали.

Они, затим, обновише напуштени и опустошени манастир Хиландар, који је византијски цар Алексије Ш предао Србима у власништво. Хиландар је све до XVIII века био највећа српска школа и расадник наше духовности, просвете и културе.

После четрнаест година, тачније 1207. године, са моштима Светог Симеона Мироточивог, Сава - сада у чину архимандрита - враћа се у Србију и у манастиру Студеници, очевој задужбини, мири око власти завађену браћу Стефана и Вукана. Потом ради на црквеном и културном просвећивању српског народа; говори им о хришћанском моралу, љубави и милосрђу; ради на организацији Цркве (оснива епархије). У својој личности је објединио просветитеља, духовника, државника и учитеља.

На празник Успења Пресвете Богородице, 15. августа 1219. године, у Никеји патријарх Манојло Сарантен, уз сагласност цара Теодора I Ласкариса хротонише Саву за првог српског архиепископа. Од тада је Српска Православна Црква аутокефална, са благословом да српски архиепископи могу да примају посвећење од сабора својих епископа. Исте године, на сабору у манастиру Жичи који је постао седиште самосталне Српске Цркве, Сава од својих најбољих ученика изабра и посвети неколико епископа и разасла их у епархије широм отачаства. У Србији подиже многе цркве, манастире и школе.

Године 1234. Свети Сава креће на своје друго путовање у Свету Земљу. Пре поласка, на престо Српске Архиепископије поставља свог оданог ученика Арсенија Сремца, човека духовног и христоликог живота. Ово је био мудар и промишљен потез, пошто је знао да од личности наследника умногоме зависи даља судбина Српске Цркве и државе.

Приликом повратка са поклоничког путовања, упокојио се у Бугарској, у Трнову, на Богојављење 14. јануара 1235. године. Краљ Владислав је, 1237. године, уз највише црквено-државне почасти пренео мошти светитеља Саве у манастир Милешеву.

Присуство његових светих моштију имало је за сваког Србина изузетан духовни, али и политички значај, а нарочито у време турског ропства. Ни једна личност код Срба није толико уткана у свест и биће народа као личност Светога Саве. Пример за то су устаници у Банату са краја XVI века, на челу са вршачким владиком Теодором. На устаничком барјаку била је извезена икона Светог Саве. Срби су устали против тираније турских власти, али је убрзо уследила одмазда. Године 1594. на Врачару у Београду, Синан паша је на ломачи спалиo Савине свете мошти. Предање каже да су дим и пепео са те ломаче развејали огањ благодати Христове у све српске земље и у све српске душе. Због тога му Срби, не само у српским земљама, него и широм света, подигоше многе свете храмове. Сада, управо на месту на коме су спаљене његове свете мошти, Срби са свих светских меридијана довршавају највећи, величанствени - Спомен-храм Светог Саве.


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 67
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ускликнимо с љубављу: Најава Светосавских свечаности у Црној Гори

Од  ИН4С  25/01/2018 
SVETI-SAVA-770x472-640x392.jpg

Диљем Црне Горе се организују свечаности поводом Савиндана, који Српска православна црква прославља 27. јануара. Културни посленици и црквене општине са одржавањем свечаности почињу данас, а прославе ће се одвијати и током наредне седмице.

Светосавска литија

Поводом Савиндана Црном Гором ће проћи Крст (ризница манастира Савина), Епитрахиљ (ризница Цетињског манастира) и Патерица (ризница манастира Мораче) Светог Саве Равноапостолног, првог архиепископа српског.

 

Sveti-Sava-Litija9351-409x289.jpg

26. јануар, Подгорица, Саборни Храм Христовог Васкрсења
17:00 Вечерња служба, 18:00 Светосавска Академија

27. јануар, Подгорица, Саборни Храм Христовог Васкрсења 8:00 Света Литургија; Бар, Саборни Храм Светог Јована Владимира 18:00 Вечерње

28. јануар, Бар, Саборни Храм Светог Јована Владимира, 9:00 Света Литургија; Колашин, Дом Културе, 19:00 Светосавска Академија

29. јануар, Будва, Манастир Подмаине, 8:00 Света Литургија
Тиват, Храм Светог Саве, 18:00 Вечерње

30. јануар, Манастир Михољска Превлака, 8:00 Света Литургија; Котор, Храм Светог Николе, 18:00 Вечерње

31. јануар, Котор, Храм Светог Николе, 8:00 Света Литургија
Херцег Нови, Манастир Савина, 18:00 Вечерње

1. фебруар, Херцег Нови, Манастир Савина, 8:00 Света Литургија; Бијело Поље, Саборни храм, 16:00 Вечерње

2. фебруар, Бијело Поље, Саборни храм, 8:00 Света Литургија; Беране, Ђурђеви Ступови, 16:00 Вечерње

3. фебруар, Беране, Ђурђеви Ступови, 8:00 Света Литургија
Никшић, Саборни Храм, 18:00 Вечерње

4. фебруар, Никшић, Саборни Храм, 9:00 Света Литургија
Цетињски манастир, 17:00 Вечерње

5. фебруар, Цетињски манастир, 8:00 Света Литургија.

Централна Светосавска академија у Подгорици

Централна Светосавска академија одржаће се у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, у петак 26. јануара, са почетком у 18 часова. Уводно слово одржаће митрополит црногорско-приморски Амфилохије.  Светосавску бесједу изговориће Живојин Ракочевић из Грачанице. Митрополија и Црквена општина Подгорице организоваће овом приликом и богат културно-умјетнички програм.

PLAKAT_SVETOSAVSKA_AKADEMIJA_2018-290x40

Вечерас академија у Бару

Svetosavska-Bar.jpg

Традиција обиљежавања празника Светог Саве у Боки Которској

Традиција обиљежавања празника Светог Саве у Боки Которској је веома дуга. На Михољској превлаци, усред залива Боке, први српски просветитељ формирао је прву епископију и наредне године обиљежиће се 800 година у, надамо се, до тада обновљеном манастирском комплексу. Име Светог Саве се слави широм Боке Которске.

sveti-sava-boka-kotorska-276x409.png

У Котору је за Светосавске дане уприличен веома богат и разноврстан програм. Из програма посебно издвајамо Светосавску академију која се одржава 25. јануара на дан упокојења Светога Саве, дјечју академију, као и славу СПД „Јединство“.

Ове године НВО „Луча“ и Српска православна општина Котор обнављају Светосавско вече, некадашњи бал, који се редовно одржавао за вријеме аустријске владавине, као и у доба Краљевине Југославије. Уз ансамбл „Перла“из Београда, НИК бенд из Никшића, учествоваће и СПД „Јединство“ из Котора, вокални солиста Јелена Томашевић и рецитатор Љубо Марковић.

Светосавска академија у Котору – гост проф. др Милош Ковић

Српско пјевачко друштво „Јединство“ Котор 1839. приређује Светосавску академију која ће бити одржана 26. јануара, са почетком у 19 сати, у цркви Светог Николе у Котору. Говориће проф. др Милош Ковић.

kotor-409x213.jpg

Прослава Савиндана у Херцег Новом

У Херцег Новом Савиндан ће се прославити у манастиру Савина, док ће у дворани „Парк“ бити одржана Светосавска академија.

SV.-SAVA-SAVINA-291x409.jpg

HERCEG-NOVI-294x409.jpg

Светосавска академија у Старом граду – Будва

Православна црквена општина Будва – Стари Град организује Светосавску академију, 27. 1., с почетком у 19.00 часова, када ће на Цитадели Луција Ђурашковић одржати предавње назива „Јеси ли се уморио, старче“, посвећену 680 година од осивања манастира Стањевићи.

Svetosavska-Akademija-CRKVA-SVETE-TROJIC

Прослава Савиндана на Савином брду – Ђенаши

На Савиндан ће се у Паштровићима освештати новосаграђено гувно.

PA%C5%A0TROVI%C4%86I-%C4%90ENA%C5%A0I-1-

Дјечија Светосавска Академија на Цетињу

Дјеца Цетиња вас позивају са љубављу да на Савиндан, у 18 сати, дођете у Његошеву салу на манастирском имању код Даниловке.

cetinje-Svetosavska-akademija-201810296-

Митрополит Амфилохије на Савиндан у Грбљу

Митрополит Амфилохије служиће на Савиндан Литургију на Савиној главици у Грбљу. Црквена општина грбаљска организује и уручење светосавских даровних пакетића дјеци грбаљске парохије. SAVINA-GLAVICA-289x409.jpg

На Савиндан петнаеста акција давања крви друштва „Свети новомученици момишићки“

momisici-sveti-sava-409x307.jpg

Удружење Добровољних Давалаца Крви „Свети Новомученици Момишићки“ организују петнаесту акцију на Савиндан 27. јануара 2018. године у просторијама Трансфузиолошког завода у Подгорицу. Слоган ове акције је „Учествујмо с љубављу“. Пријаве путем броја телефона: 067/444-603.

Вече посвећено Светом Сави, родоначелнику српског пјесништва

Књижевна трибина „Ријеч“ УКЦГ, традиционално већ, поводом 27. јануара Дана Светога Саве, са највећим песничко-молитвеним почастима, организује вече посвећено родоначелнику српског песништва, оцу наше духовности, наше државности и наше културе под називом „Ускликнимо с љубављу светитељу Сави“.

UKCG-300x160-409x218.png

Свети Сава Немањић, најзначајнија је личност националне историје, оснивач самосталне српске цркве, први српски архиепископ, оснивач царске лавре манастира Хиландар на Светој Гори Атоској, просветитељ, оснивач школа и болница, дипломата, први писац закона, молитвени заступник, миритељ завађене браће, „најнеуморнији стваралац карактера свога народа“ својим неуморним трудоубљем одужио се своме отачаству. Бесмртно дело Светог Саве, духовника и светитеља основа је на којој почивају наш народ и вера.

Уводну беседу о светитељу који је поставио камен темељац српској државности и васколикој духовности, рећи ће Милица Краљ, уредница трибине, док ће песме у славу највећег српског светитеља, са којим почиње и историја српске књижевности и историја књижевног језика, говорити пјесници, чланови УКЦГ чија поетика и происходи из сржи светосавља.

Вече ће се одржати у четвртак, 25. јануара у 19 часова у Духовном центру „Симеон Мироточиви“ на Немањиној обали , Предград 31.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Празнични број „Светосавског звонца“

25. Јануар 2018 - 15:17
Празнични број „Светосавског звонца“
Празнични број „Светосавског звонца“
Празнични број „Светосавског звонца“
Празнични број „Светосавског звонца“

Из штампе је изашао први овогодишњи број Светосавског звонца, православног дечјег часописа у издању Информативно-издавачке установе Српске Православне Цркве.

-О празницима и обичајима патријарх Павле је говорио да су као слика и рам. Са рамом (обичајима) изгледа мало лепше, али рам без слике (свете Литургије) безвредан је и представља само је украс. Сетимо се овог када се окупимо да прославимо Светог Саву. Без одласка у цркву на свету Литургију током које се причешћујемо и потом са свештеником ломимо славски колач, празник постаје само већа или мања гозба која нема никакве везе са суштином, пише у уводнику уредник Светосавског звонца гђа Радмила Мишев.

Из садржаја празничног броја Светосавског звонца издвајамо: Конкурс за најбољи уметнички рад на тему Језик моје мајке, Р. Мишев: Живот Светог Саве, Л. Вулић: Моја земља је Србија, М. Нанић: Чудесни су путеви Господњи, С. Биорац Матић: Пред иконом Светог Саве, М. Северовић: Молитвеник Светог Саве, Л. Поповић: Свему се не може угодити, али Богу може, М. Велч: Меастров додир, многобројни ликовни и литерарни радови ученика основних и средњих школа од којих препоручујемо песму Светом Арсенију Сремцу ученика Карловачке богословије Луке Лукића, басне, песме, размишљанке и наравно, можда и најлепши украс сваког броја Звонца, стихови у цртежу г. Моша Одаловића. Први овогодишњи број Светосавског звонца у 2018. години својим илустрацијама улепшале су Слободанка Тодоровић, Сара Илић и Љиљана Димитријевић. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Прослава Светог Саве у Сплиту

22. Јануар 2018 - 12:02
Прослава Светог Саве у Сплиту
Прослава Светог Саве у Сплиту
Прослава Светог Саве у Сплиту
Прослава Светог Саве у Сплиту

У недјељу по Богојављењу, 21. јануара 2018. године, на позив и са благословом Његовог Преосвештенства Епископа далматинског г. Никодима, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије, предводио је евхаристијско сабрање у храму Светог Саве у Сплиту.

Саслуживали су парох имотски протопрезвитер Драган Михајловић, драговићки јеромонах Јован, парох сплитски протопрезвитер Милорад Ђурђевић и ђакон Миленко Лошић из Шибеника.

У својој надахнутој бесједи, владика Сергије је протумачио јеванђелско зачало и истакао значај Светог Саве, који је све што је Божје уткао у душу и биће српског народа. На крају Литургије, најмлађи парохијани су одрецитовали пригодне песмице у част Светог Саве Српског. Потом је уприличена трпеза љубави у просторијама Црквене општине Сплит, добротом и трудом свештеника и попадија сплитских.

Владика Сергије је након трпезе обишао стари град, чувену Диоклецијанову палату, цркву Светог Дује и друге знаменитости овог древног града на обали Јадрана.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Светосавска недеља у Бечу

13. Јануар 2018 - 23:33

untitled-1_2.jpgПРОГРАМ СВЕТОСАВСКЕ НЕДЕЉЕ

Понедељак, 22. јануар 2018. године

  • Свечано отварање Светосавске недеље 
  • Музички наступ Епархијског мешовитог хора „Корнелије Станковић“, диригент г-ђица Бисерка Васић. Гости учесници: Дечји хор ЦО Беч, диригент г-ђица Бисерка Васић и појци Школе црквеног појања „Растко“ Црквене општине Светог Саве у Бечу, музички руководиоци протојереј-ставрофор Ненад М. Михајловић и г-ђица Бисерка Васић (Veithgasse 3. – храм Св. Саве) (19:00) 
  • Отварање ауторске изложбе слика и скулптура Милана Тодоровића Рубљова (сликара и вајара из Србије) (Veithgasse 3. – сала на 2. спрату) (20:00)

Уторак, 23. јануар 2018. године 

  • Књижевно вече 
  • Појачка група византијског појања при храму Васкрсења Господњег у Бечу, музички руководилац презвитера Јелена Смиљанић (храм Васкрсења Господњег – трпезарија) (19:00) Engerthstrasse 158, 1020 Wien

Среда, 24. јануар 2018. године 

  • Округли сто на тему „Светосавље као философија живота, изазов или сметња у савременом свету“. Гости учесници: епископ Андреј, ђакон Драган др Стаменковић, лекар специјалиста физијатријске медицине, психолог, ерудита (Ниш), Ddr Wolfgang Rohrbach / Унив. проф. ддр Волфганг Рорбах, музичар Ненад Василић, др Гордана Илић Марковић, модератор: протојереј-ставрофор Ненад М. Михајловић (Veithgasse 3. – сала на 2. спрату) (19:00)

Четвртак, 25. јануар 2018. године 

  • Музички венац - српски млади таленти инструменталисти класичне музике из Аустрије (храм у 16. кварту – црква) (19:00) Neulerchenfelder Strasse 47, 1160 Wien

Петак, 26. јануар 2018. године

  • Храм Светог Саве - навечерје празника храмовне славе и славе ЦО Беч, свечано празнично вечерње са архијерејским предстојатељством (18:00)

Субота, 27. јануар 2018. године 

  • Света архијерејска Литургија (9:30) 
  • Дечје рецитације и подела поклон пакетића у (17:00) 
  • Монодрама „Милунка Савић“ (глумица Весна Станковић, храм Васкрсења Господњег) (19:00) Engerthstrasse 158, 1020 Wien

Недеља, 28. јануар 2018. године

  • Светосавска академија (17:00)
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Срцем за Луку!

У Херцеговини Светог Саве једна хуманитарна академија.

24. Јануар 2018 - 15:48

fb_img_1516727080803.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Светосавска академија у Вашинготну

25. Јануар 2018 - 9:58

-1.jpeg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Светосавске академије у Епархији зворничко-тузланској (Бијељина, Угљевик, Дворови)

24. Јануар 2018 - 15:45

svetosavska_akademija_plakat_49.jpgsvetosavska_akademija_ugljevik_.jpgsvetosavska_akademija_dvorovi.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Светосавска академија у Команди 1. бригаде Копнене војске у Новом Саду

25. Јануар 2018 - 13:17

tekst_7181-1.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Светосавске академије у Епархији будимљанско-никшићкој

19. Јануар 2018 - 12:54

01-sv.sava__0.jpgСветосавске свечаности у Епархији будимљанско-никшићкој почињу, традиционално, црквено-народним сабором у шавничким селима Пошћење и Дужи.

Ове године Светосавска академија и сабор братства Косовчића одржаће се у недељу, 21. јануара 2018. године, у селу Пошћење. Литургију у храму Успенија Пресвете Богородице, у 10 часова, служиће више свештеника Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске. Светосавски сабор, који традиционално организују братство Косовчића и Српска православна општина Шавник, наставиће се у 11,30 часова у Дому на Пошћењу. Беседу ће одржати проф. др Драга Бојовић, а сабрање ће, у име домаћина, поздравити Томаш Ћоровић. У програму учествују: појци, пјесници, глумци, народни гуслари, фрулаши, здравичари. Свечане академије посвећене првом Архиепископу и просветитељу српском, Светом оцу нашем Сави, широм Епархије будимљанско-никшићке одржаће се према сљедећем распореду:

  • Андријевица, 25. јануарa у 19 часова, Центар за културу
  • Беране, 26. јануара у 19 часова, Центар за културу
  • Бијело Поље, 27. јануарa у 18 часова, Спортски центар Никољац
  • Плужине, 27. јануара у 18 часова, Центар за културу
  • Рожаје, 28. јануара у 18 часова, Дом културе
  • Мојковац, 29. јануара у 18 часова, Центар за културу
  • Никшић, 30. јануара у 19 часова, Никшићко позориште
  • Жабљак, 31. јануара у 18 часова, Центар за културу
  • Страшевина код Никшића, Парохијски дом у Страшевини,
  • Жупа Никшићка, 1. фебруара у 19 часова, Дом у Дучицама
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Светосавска академија у Обреновцу

23. Јануар 2018 - 16:03

plakat-akademija-768x1197.jpg

 

Светосавска академија у Лозници

25. Јануар 2018 - 13:44
Светосавска академија у Лозници
Светосавска академија у Лозници
Светосавска академија у Лозници
Светосавска академија у Лозници

У Вуковом дому културе у Лозници одржана је традиционална Светосавска академија коју је организовала Црквена општина лозничка. У пригодном програму под називом Сви смо ми деца Светог Саве“ наступили су Црквени хор Свети Сава из Сремске Митровице и хор лозничке цркве Свети РоманСлаткопојац“ и дечји хор „Свети Сава, којима је дириговао Драган Ђедовић. Светосавску беседу одржао је др Павле Кондић из манастира Стањевићи.Извор: http://loznickenovosti.com, crkvaloznicka.org

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...