Jump to content

Да ли нас црквеност ослобађа?

Оцени ову тему


Препоручена порука

Najkrace receno oslobadja me od "ja" i vraca me u "mi".

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Лапис Лазули рече

Najkrace receno oslobadja me od "ja" i vraca me u "mi".

Iz Ja grada u Ti grad :)

i iz Ti grada u Božiji grad :) 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 17.1.2018. at 22:08, JESSY рече

Црквеност би морала да ослобађа. Али, у њеном данашњем тону, “црквеност” не ослобађа, већ поробљује, сужава, осиромашује. човек почиње да се занима за “стари” и “нови” стил, за епископске сплетке и за свако улизиштво. И он почиње да схвата духовност као обавезу да чита књиге очајног квалитета, ужасне по њиховом сиромаштву и реторици, свакојаке брошуре о “чудесима” и “чудотворним иконама”, сваку сумњиву “поповштину”, као и да све време брбља на религијске теме. - А. Шмеман

 

морам признати да сам се на неки начин пронашла у овом цитату, а такође знам и мноштво других који осећају да их црквеност не ослобађа, већ напротив поробљује...

сведоци смо наведених ствари и на нашем форуму...

који је ваш став и мишљење...?

Искрено речено, све више се трудим да одвојим форум од црквености, баш како бих сачувала тај осећај о који добијем сваким одласком у Цркву. 

Ок, поштујем људе који се баве политиком, сигурна сам да неко мора да води рачуна о актуелним дешавањима, трудим се колико могу чак и да разумем и будем у току, али стварно не могу себи да дозволим да ми у Светињи такве ствари падају на памет, да мислим о овом или оном епископу, владици, не видим ни свештеника који је ту као људско биће. 

Тешко је разумети све то, прелива се горчина и јед на све нас, па многи не знају како да се носе са тим, него или уједају или се понашају уцвељено у свим сферама живота, да не кажем другим темама.

Кад смо већ код тога, питам се често да ли наши пастири помисле како ли се осећамо ми прости људи или су превише заокупљени међусобно.

Углавном, хвала Богу, Црквеност ме још увек ослобађа, само зато што чувам осећај за Светињу који су ми пренели од малих ногу. Обрише ми свјакоје ниње житељскоје...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...