Jump to content

Пријатељи Дечана: Просветли таму

Оцени ову тему


Препоручена порука

Италијанско невладино удружење Амичи ди Дечани (Пријатељи Дечана) приредило је изложбу уметничких фотографија Просветли таму као део солидарно-културног пројекта о Србима у Великој Хочи. Изложбу можете видети у Етнографском музеју у Београду.

Аутори изложбе Просветли таму, Италијани, уметнички фотограф Федерика Троизи и композитор Ђовани Линдо Ферети, представљају снажан и упечатљив приказ енклаве трећег миленијума на балканској ветрометини Европе.

-Путујућим изложбама уметничких фотографија Просветли таму, представљамо живот Срба у енклавама - специфичним срединама - о чему Европа ћути. Изложбу прати и истоимена књига коју смо посветили Хочанима, каже монах Бенедикт из Друштва пријатеља манастира Високи Дечани.

Поставка фотографија хочанских Срба Просветли таму осветљава људску природу у патњи и страдању, али и борбу за голи опстанак и очување свог националног идентитета у Метохији и на Косову. Од доласка мисије Уједињених нација, истину о томе свету преноси и италијански новинар Алесандро Гори.

-Ова изложба, која је била у Италији, прича како људи живе у енклавама. Они живе на некој тајној линији између наде и безнађа. У иностранству не знају да таква ситуација постоји у 21. веку, истиче Алесандро Гори.

Поставку су у 2017. години видели посетиоци у седам градова Италије. У Лодију, у оквиру Фестивала етичке фотографије, било је око 7 хиљада посетилаца.

-Врло емотивно су реаговали на изложбу, која не само да укључује портрете великог формата већ и музику, као и читав тај солидарни пројекат - једну хуману страну ове приче о Великој Хочи, додаје Јасмина Андоновић, кустос изложбе Просветли таму.

Изложбу је видела публика у Нишу, а са причом о Србима у метохијској енклави Велика Хоча упознаће се и Новосађани.

Извор: РТС


View full Странице

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...