Jump to content

Архиепископу Анастасију додељено Албанско држављанство

Оцени ову тему


Препоручена порука

Албански предсједник Илир Мета потписао је 22. децембра 2017. одлуку о додјели албанског држављанства архиепископу Тиране, Драча и цијеле Албаније Анастасију.
Предсједник Мета је изјавио: „Драги пријатељи, уочи Божића, имам посебну радост да објавим свима моју одлуку о додјели држављанства Архиепископу Тиране, Драча и цијеле Албаније Анастасију…“.
Предсједник Албаније се захвалио Архиепископу Анастасију на обнови Православне Цркве у Албанији, на његово изузетно хуманитарно дјело (оснивање болница и школа) као и изузетном доприносу за мултиконфесионални суживоту у Албанији.

Анастасије Јанулатос  је архиепископ Тиране, Драча и целе Албаније од 1992. године. Рођен је у Пиреју, Грчка 4. новембра 1929. године. Студирао је теологију на Универзитету у Атини, религиологију, мисионарење и етиологију на универзитетима у Хамбургу и Марбургу у Немачкој. Рукоположен је за ђакона 1960, за презвитера 1964. и викарног епископа Андрусе 1972. када је именован за директора Апостолске мисије грчке цркве. Године 1991. произведен је за митрополита Андрусе. Радио је много на мисионарењу на афричком континенту и ту остварио изванредне резултате.
Редовни је професор историје религија на Атинском универзитету (1972-1997) и дописни члан Атинске академије од 1993. Као професор Теолошког факултета у Атини изабран је за декана 1983. године. Почасни је професор теологије Богословског факултета Часног Крста у САД и катедре за теологију Богословског факултета Аристотеловог универзитета у Солуну. Почасни члан Богословске академије Москве, Пољопривредног факултета у Атини.
Као архиепископ Албаније (од 1992), уз огромне тешкоће уздигао је из рушевина Православну аутокефалну Цркву Албаније.
Добитник је низа одликовања, међу којима и велики крст Реда части Републике Грчке. Добитник је Ордена Светог Јована Владимира 2016. године који му је уручен приликом освећења Саборног Храма Светог Јована Владимира у Бару.

 

Са грчког превео протојереј Никола Гачевић

 

Извор: Ромфеа.гр


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...