Jump to content

Епископ новосадски и бачки др Иринеј на представљању књиге "Дах мале молитве" (АУДИО)

Оцени ову тему


Препоручена порука

Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј учествовао је, у навечерје празника Светог Николаја, 18. децембра 2017. године, у престављању књиге Дах мале молитве, аутора Селимира Радуловића.
Присутне у Читаоници Градске библиотеке у Новом Саду поздравио је господин Драган Којић, директор ове установе, који је том приликом и најавио беседнике – Владику Иринеја, Ивана Негришорца, академика др Предрага Пипера, као и аутора књиге изабраних и нових песама.

 

Владика је истакао да је г. Радуловић увидео да литература коју су производили пустињаци, усамљеници, молитвени тиховатељи, није ван живота, него да се налази у сржи живота и проблема свакога човека. Духовни живот се доживљава као непрекидни подвиг, успињање на лествицу која води са земље на небо, а у том успињању има падова и успона, нису само успони. Једини прави лек за искушење којем је и један од апостола Христових који је гледао Његова чуда, слушао Његове речи, ипак подлегао, налази се у покајању, дубинском и суштинском унутрашњем преображају човековог бића, његове душе и савести, што је такође један од мотива Селимирове поезије, казао је Епископ бачки.  
 
Академик Предраг Пипер је рекао да су Селимиру Радуловићу, као песнику молитвене поезије, страна постмодернистичка претерана експериментисања са формом и садржајем молитве. Он структуру своје молитвене поезије гради следећи оно најбоље што је опстало кроз време, а најближе му је, рекао бих, исихастичко молитвено певање, као индивидуална комуникација са Богом, оценио је г. Пипер.
 
Књига Дах мале молитве показује не еволутивне путеве песникове, него Селимира Радуловића као хришћанског песника, навео је Иван Негришорац, додајући да аутор из године у годину постиже духовне и песничке ефекте који заслужују сваку пажњу.
 
Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске је захвалио Епископу бачком г. Иринеју на учествовању у представљању збирке песама Дах мале молитве, али и осталим беседницима који су увеличали промоцију. Књижевној вечери у Читаоници Градске библиотеке присуствовали су г. Игор Мировић, председник Покрајинске Владе, г. Мирослав Илић, помоћник Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, представници институција културе, песници.
 
У књизи Дах мале молитве сабране су поједине песме из збирки Сенка осмог еона, О тајни ризничара свих суза, Снови светог путника и О пастиру и камену са седам очију, којима су придодате поеме Седам малих дрхтаја и Девет душа Јосифа Исихасте, а књигу заокружује ново певање, за српску, па можда и читаву светску поезију по много чему јединствено - Отровни пипци полипа Искариотског.
 
Нову књигу песника Селимира Радуловића објавила је новосадска Фондација Група север. 
 
Извор: Радио Беседа 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...