Jump to content

Епископ сремски Василије: Светитељи су радост и понос српског рода!

Оцени ову тему


Препоручена порука

Поводом празника Св. цара Уроша, сина цара Душана и царице Јелене, последњег владара из лозе Немањића, молитвена литургијска прослава одржана је данас у манастиру Јазак на Фрушкој Гори, где почивају његове свете мошти. Обраћајући се игуманији Параскеви (Драпшин) и сестринству, свештенослужитељима, присутним војницима и сабраном верном народу, Преосвећени Епископ сремски г. Василије је истакао да је „Господ подарио српском роду Урошеве нетрулежне мошти, које кроз векове чувају и сабирају нас у нашој Цркви“. Владика је поучио све сабране да „ми треба себе да тражимо у том богоходу и будемо хришћани као што су и свети били, да покушамо себе да уткамо у ту огромну тканицу светитељства“.

 
 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, ризница богословља рече

Обраћајући се игуманији Параскеви (Драпшин)

На многаја љета Преосвећеном владици Василију и игуманији Јазка Параскеви!

Није се тако лако обратити владици, чак ни тако посвећеном монаху, какав је сремски господин наш Василије, игуманији Параскеви. Као свршени студенти волели смо да идемо код ње, неки пријатељи историчари средњевековци по струци, убеђивали су је како је још архимандрит Иларион Руварац доказао да Вукашин Мрњавчевић није убио цара Уроша, али је она оштро опомињала на "Житија светих" као једини ауторитет. И ти историчари, критичке српске историографије, више ни у чему не могу да се сложе, а игуманија Параскева дочека да се цар Урош врати у свој манастир!

Игуманија је и даље, хвала Богу строга, летос ми се жена решила да се ослободи професионалних брига и замонаши, али је игуманија спази с прозора где пуши на 50 метара од манастира и спаси мој брак:)

Иначе, данас је и мали спомен на нашег покојног кума Драгана Ве Игњатовића (5.5.1968-30.11.2008) који је обожавао Јазак, јер се у њему чува Земунско Јеванђеље, које је преписивао "многогрешни поп Петар из Борче" 1594.) То је први помен Борче у историји, на који је кум као уметник Борче био јако поносан. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...