Jump to content

Обележена деценија постојања и Дан 98. ваздухопловне бригаде

Оцени ову тему


Препоручена порука

На аеродрому „Лађевци” код Краљева данас је свечано обележено десет година од формирања 98. ваздухопловне бригаде.

gst_2398_1511873903.JPG

Дану јединице присуствовали су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, некадашњи команданти бригаде и јединица које су данас у њеном саставу, припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници локалне самоуправе, Српске православне цркве, МУП-а и многобројни гости и пријатељи јединице.

gst_2614_1511873907.JPG

Честитајући празник припадницима 98. ваздухопловне бригаде у име председника Републике Србије и врховног команданта Александра Вучића, министар одбране Александар Вулин захвалио им је што су часно служили и служе отаџбини.

gst_2474_1511873904.JPG

-  Ниједна јединица у српској Војсци не траје само онолико колико носи једно име. Све српске јединице су ткане у једну, у Српску војску и наша вековна непрекинута традиција бораца за слободу уткана је у сваку од наших јединица. Зато вам ја данас не честитам јубилеј једне деценије, већ вам се захваљујем на вековном трајању и способности да се борите за слободу - рекао је министар одбране и додао да ниједна јединица у историји Српске војске, нити је Српска војска икада учинила ишта због чега би могли или морали да се стидимо.

gst_2618_1511873907.JPG

Он је истакао да је српска војска часно проносила славу свог оружја и свог имена, а да би се суштина народа кога је бранила и због кога је постојала и постоји, могла сабрати у једној јединој речи - слобода.
 
- Слобода изнад свега, слобода као разлог постојања, слобода због које сте и ви данас овде, слобода због које сте заслужили и примили орден. Слобода у временима која су иза нас, у временима ратова и сукоба, у којима су велики и моћни мислили да од нашег народа и нашег имена могу да направе оно што мисле да је наша истина, у временима у којима је било страшно постојати али у којима сте показали да не постоји задатак који не можете испунити,  да не постоји противник нити непријатељ који не може после борбе са вама да погне главу у немом поштовању ваше храбрости и вашег знања.

gst_2647_1511873908.JPG

Управо зато, рекао је министар Вулин, ја вам данас честитам векове трајања и непрекинуте борбе за слободу.
 
- Ако на овом нашем парчету земље, кога волимо и зовемо својом отаџбином, икада може бити трајног мира, биће га зато што је наша Војска довољно храбра и довољно снажна, обучена и опремљена да ником не падне на памет да покуша да узнемири наш начин живота, да промени наше постојање и угрози будућност наше деце. Ако на овом парчету земље, кога толико волимо и кога зовемо својом, икада може бити трајног и дуготрајног мира, онда ће га бити зато што Војска Србије испуњава своје задатке и према будућности и успомени прошлости.  Ако на овом парчету земље, кога толико волимо и зовемо својим, икада може бити трајног мира онда ће га бити зато што што сте опремљени и обучени, зато што сте спремни и зато што ником неће пасти на памет да се са српском војском на било који начин сукоби - рекао је министар одбране Александар Вулин и додао да, захваљујући нашој војсци спремној за борбу имамо право да се радујемо миру.

gst_2410_1511873903.JPG

 - Захваљујући вама и сваком дану који проведете у Војсци Србије, у коме постанете обученији и опремљенији, можемо да се надамо да ће нам деца корачати под слободним небом а не небом о коме одлучују и на коме владају велики и моћни, небом које припада нама зато што смо рођени под њим и зато што живимо и трајемо под њим. Не небом које морамо да бранимо као 1999. године, у време страшне НАТО агресије, већ по коме лете наши авиони. Небом слободним, под којим корачају наша деца, неуплашена од звука бомби и слика разарања и уништавања.  Захваљујући вама и вашој способности да претрајете и да се борите против надмоћних, снажних и богатих али не и борбенијих, данас можемо да кажемо да смо изборили своје право да сами одлучујемо о себи, па и право да будемо војно неутрални, а војну неутралност ће велики и моћни поштовати само онолико колико ми будемо били и велики и моћни и обучени и опремљени и, изнад свега - колико будемо волели своју земљу, рекао је министар одбране и поручио да никада више у Србији неће бити оних који ће њоме владати а стидети се своје армије или да неће бити поносни на сваког од припадника, у прошлости, "баш као што се радују вашој будућности и будућности ваше деце".

gst_2447_1511873904.JPG

Командант 98. ваздухопловне бригаде, пуковник Дејан Васиљевић, подсетио је на богато историјско наслеђе јединице и сумирао њене резултате рада.

gst_2854_1511873911.JPG

- Пре 68 година формиран је 198. ваздухопловни ловачки пук, чије светле традиције достојно настављамо,  а ту је и низ јединица које су, иако су се преселиле у историју, остале трајно надахнуће генерацијама српских ваздухопловних витезова - рекао је командант и додао да је јединица увек имала савремену ваздухопловну технику и високе борбене могућности, да је увек красила висока стручна и борбена оспособљеност као и снажан колективни дух и несаломив борбени морал.

gst_2705_1511873909.JPG

Говорећи о 1999. години, пуковник Васиљевић је подсетио на херојство пилота, техничара и целокупног састава 98. ловачко-бомбардерског авијацијског пука, које је омогућило да, као јединица у ваздухопловству,  имају највише борбених летова.

gst_2511_1511873905.JPG

- Све то нас надахњује да и данас, као високостручни, с богатом традицијом и огромним борбеним искуством и моралом, будемо челични бедем одбране слободе наше отаџбине. Данас, као и увек до сада, делимо судбину и економски тренутак свога народа и државе. Објективно тешки услови и ограничења у којима смо радили протеклих година нису умањили наш допринос укупној моћи Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, одржали смо способност ватрене подршке снагама Копнене војске, достојно представљали земљу у иностранству и били активни учесници сваке акције помоћи цивилном становништву угроженом елементарним непогодама- истакао је командант 98. ваздухопловне бригаде и потврдио да на данашњи дан јединица бележи највећу исправност борбене технике од формирања бригаде, за што су, како је рекао, заслужни сви који стоје у свечаном строју.

gst_2670_1511873908.JPG

Поводом десет година постојања, председник Републике Србије и врховни командант Александар Вучић одликовао је јединицу Орденом за заслуге и безбедност трећег степена. Министар одбране Александар Вулин одликовање је уручио команданту 98. ваздухопловне бригаде, пуковнику Дејану Васиљевићу. 

gst_2837_1511873910.JPG

Свечаност је употпунио дефиле јединица 98. ваздухопловне бригаде, награђени су и похваљени најуспешнији припадници а одата је и почаст погинулим и преминулим припадницима јединице.
 
Гости су на крају данашње свечаности били у прилици да погледају и изложбу средстава ратне технике.

gst_2795_1511873910.JPG

Дан 98. ваздухопловне бригаде обележава се у знак сећања на 28. новембар 1949. године, када је формиран 98. ловачко-бомбардерски авијацијски пук,  јединица са најдужом традицијом од свих које су ушле у састав данашње бригаде и најстарија формирана јединица у некадашњем РВ и ПВО.

logo_mod.png
 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...