Jump to content

Монашење у свештеној цетињској обитељи

Оцени ову тему


Препоручена порука

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је на вечерњој служби у Цетињском манастиру 17. новембра у чин мале схиме замонашио досадашњег расофорног јерођакона Василија из скита Светог Николаја Мирликијског у Микулићима подно Румије и дао му име Алексеј.
 
Име Алексеј му је дао по царевићу Алексеју Романову поводом 100 година од страдања руске царске породице Романових.
Након монашења Митрополит Амфилохије је рекао да овим чином јерођакон Алексеј постаје царски син, не само по царском имену свога небескога заштитника.
„Него тиме што постаје син Цара небескога, Христа Бога нашега, вјечнога Цара. Његови синови и кћери су сви они који се крштавају у Његово име, а монашење није ништа друго него је обнова свете тајне крштења“, казао је Митрополит црногорско-приморски.
Казао је да су страстотерпци цар Николај Романов, царица Александра и њихова дјеца прије стотину година кроз мучеништво задобили вијенце Царства небескога.
 
DSC_3095.jpg
 
„Оно што је Божије, то је неуништиво. Они су побједиоци, и то се види по ономе што се данас догађа са царском Русијом. То је свједочанство да су се они уствари прославили. Бог их је прославио њиховим страдањем које је равно страдању самога Господа и страдању безбројних мученика кроз историју Цркве Божије“, рекао је он.
„Нека би Господ укријепио нашег Алексеја да буде истински царски син, син Бога Цара вјечнога, а и наследник цара Николаја и царевића Алексеја“, казао је Митрополит Амфилохије.
 
DSC_3088.jpg

DSC_3107.jpg

 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...