Jump to content

Муке принца Чарлса због „јеврејског лобија”

Оцени ову тему


Препоручена порука

16 четвртак нов 2017

 

Пошто је „Дејли мејл” објавио писмо принца Чарлса из 1986, а оно изазвало реаговање и негодовање јеврејских организација, представник „Кларенс хауса”, званичне принчеве резиденције, издао је саопштење у коме се наводи да у писму нису принчеви сопствени ставови, већ су представљена мишљења неких личности са којима се он срео током своје званичне посете Саудијској Арабији, Бахреину и Катару

carls-pismo-0.jpg?w=529&h=378

Извор: Индипендент

 

Принц Чарлс, енглески престолонаследник, суочио се са осудама Јевреја због приватног писма које је далеке 1986. упутио свом пријатељу Лоренсу ван де Посту. У њему је навео како је најезда европских Јевреја, после егзодуса који су доживели у време Хитлера, крива за кризу на Блиском истоку и сматрао да би САД морале да обуздају „јеврејски лоби”, пише „Индипендент“.

„Сад знам”, пише принц Чарлс у писму који је недавно објавио „Дејли мејл”, „да су и Јевреји и Арапи семитског порекла, а и да је најезда европских Јевреја (највише из Пољске, како кажу) изазвала много проблема на Блиском истоку.“

„Много је, разуме се, сложених проблема, али како уопште може бити краја тероризму ако се не уклоне узроци? Нема сумње да би неки од америчких председника морао да буде храбар и нешто предузме против европско-јеврејског лобија у САД, или сам ја сувише наиван“, додао је он.

Писмо је од 24. новембра 1986. године, тада 38-годишњи принц Чарлс га је написао после званичне посете Саудијској Арабији, Бахреину и Катару, у којој је био са принцезом Дајаном.

Принц је одушевљен посетом, пише како му је она много помогла да делимично схвати арапска схватања.

carls-pismo.jpg?w=529&h=684

Писмо принца Чарлса (Извор: Дејли мејл)

„Читао сам мало Куран, што ми је помогло да помало разумем њихове (арапске) намере. Ипак, сумњам да би они нас схватили читајући Библију.”

Пошто је „Дејли мејл” објавио ово писмо принца Чарлса, а оно изазвало реаговање и негодовање јеврејских организација, представник „Кларенс хауса”, званичне принчеве резиденције, издао је саопштење у коме се наводи да у писму нису принчеви сопствени ставови, већ су представљена мишљења неких личности са којима се он срео током своје посете.

Принц је своја размишљања приватним писмом поверио свом дугогодишњем пријатељу, желећи да му олакша разумевање веома сложеног проблема који је он уочио и покушавао да схвати.

Током година принц Чарлс је, каже се затим у саопштењу, наставио да проучава сложене и тешке теме о којима је говорио у поменутом писму. Он је доследан поштовалац и јеврејске и арапске заједнице и широм света учествује у њиховом представљању.

Он није први употребио израз „јеврејски лоби”, већ је било више јавних личности које су га користиле пре принца Чарлса.

Уредник „Џуиш кроникла” Стивен Полард није био сувише толерантан. Он је на Твитеру написао како су коментари принца од Велса „шокантни и потпуно предвидиви”, при чему га је највише изненадио израз „јеврејски лоби”. „Мит који се провлачи вековима да постоје веома моћни Јевреји који контролишу стране владе, медије и банке.”

Принц је, с друге стране, последњих 20 година покровитељ Оксфордског центра за исламистичке студије, чији га директор, Фаран Низами, описује као пријатеља, сматрајући да нема ниједне тако значајне личности у западним земљама која би била толико цењена у муслиманском свету.

Приредио и посрбио са енглеског: Војислав М. Станојчић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...