Jump to content

Свети мученик Нестор прослављен у Првој бригади Копнене војске (АУДИО)


Препоручена порука

Светковину свог духовног покровитеља христољубиво војинство Прве бригаде Копнене војске, отпочело је у параклису Светог мученика Нестора, у згради команде бригаде, богослужењем празничног бденија којим је началствовао протојереј Жељко Тешић, настојатељ световрачевског храма у Футогу, уз саслужње протојереја Милана Малинића, пароха клисанског, презвитера Александра Игњатова, пароха новонасељског и презвитера Ђорђа Стојисављевића, надлежног војног свештеника. 

ФОТОГАЛЕРИЈА

На самом концу бдења, у којем су учешћа узели официри, подофицири и војници команде бригаде, као и чланови њихових породица, началствујући свештеник је свечарима упутио срдачну честитку на којој је надлежни војни свештеник бираним речима заблагодарио, позвавши присутне да се послуже пригодним ђаконијама које су домаћини припремили.
 
IMG_20171108_190025.jpg
 
Сутрадан, лицем на празник Светог мученика Нестора,  26.октобра / 9. новембра 2017. године, божанственом Литургијом началствовао је презвитер Иван Спасевски, парох горњоковиљски уз саслужење војних свештеника, презвитерâ: Селимира Вагића, из Речне флотиле у месту, Горана Сандића, из Специјалне бригаде из Панчева, Љубише Човића из гарнизона Бачка Топола и надлежног војног свештеника. Несвакидашњу омилију, утемељену на војничким појмовима, сликама и речнику, а у вези са прочитаним јеванђелским одељком и личношћу Светог мученика Нестора, изговорио је отац Горан.
 
Светодуховски надахнуто појање, у име сабраних, принели су Господу полазници школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин из Новог Сада, предвођени јерођаконом Јеротејем, сабратом Светоархангелског манастира у Ковиљу. Дужности чтеца са радошћу је извршио старији водник прве класе Никола Мијовић, помоћник војног свештеника из панчевачке Специјалне бригаде уз подршку деветогодишњег Илије и седмогодишњег Максима, деце оца Ђорђа.
Учешћа у прослави празника узели су официри, подофицири и цивилна лица из команде Прве бригаде копнене војске као и припадници потчињених јединица у гарнизону Нови Сад, на челу са командантом бригаде, бригадним генералом Жељком Петровићем.
 
IMG_20171109_075717.jpg
 
Празничном расположењу свој видни допринос дали су чланови породица и пријатељи војних лица бригаде, као и протојереј Јован Милановић, професор Карловачке богословије, који се, због оправдане спречености, окупљенима прикључио непосредно пред Свето причешће.
Овогодишњи славски кум био је мајор Предраг Марјановић са породицом, док се кумства за следећу годину у име, Удружења српских добровољаца у ратовима 1912-1918. године Милош Обилић из Новог Сада, прихватио Драган Видојковић.
После благосиљања Славских дарова присутне је, отац Иван, честитајући Крсно име свечарима, очински поздравио и осврћући се на личност и дело светог Нестора богомудро поучио.
 
IMG_20171109_075739.jpg
 
У наставку свечаности, у предворју параклиса и канцеларији војног свештеника, уприличено је за све присутне, пригодно послужење.
Свој немерљив допринос домаћинском гостопримству, дао је помоћник војног свештеника команде бригаде, заставник Миле Даљевић, са помоћницима свештеника потчињених јединица, старијим водницима прве класе: Дејаном Богићевићем из гарнизона Сремска Митровица и Златком Триванићем из гарнизона Бачка Топола. Благодарност Богу, светом мученику Нестору, служашчим свештеницима, кумовима и свим сабранима за дивно заједничарење у Господу, у име домаћинâ, упутио је надлежни војни свештеник, отац Ђорђе.
 
IMG_20171109_084705.jpg
 
После богослужбеног прослављања Светог мученика Нестора, уследила је војна свечаност обележавања Дана бригаде у касарни Југовићево, на градском насељу Мајевици, иза чега је уприличен коктел у Дому Војске. Изасланик Његовог Преосвештенства Епископа бачког Иринеја, на овој војној свечаности, био је протојереј Милован Миодраговић уз подршку војног свештенства.
Радосни смо што нас је Господ удостојио да и ове године достојанствено, а надамо се и богоугодно, прославимо нашег духовног покровитеља Светог мученика Нестора, под чијем молитвеним окриљем војинство Прве бригаде смерно и вредно проводи свој овоземаљски век.
 
IMG_20171109_090723.jpg

IMG_20171109_090808.jpg

 
 
Извор: Беседа

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...