Jump to content

Патријарашка Литургија поводом 500 година манастира Светог Јована у Јашуњи

Оцени ову тему


Препоручена порука

Његова Светост Патријарх Српски Г.Г. Иринеј, уз саслужење Епископа нишког Арсенија, врањског Пахомија и тимочког Илариона и многобројног свештенства и свештеномонаштва служио је у недељу 29. октобра Свету Архијерејску Литургију у манастиру Св. Јована Крститеља у Јашуњи а поводом прославе 500 година постојања овог светог и благословеног места. Светој Служби присуствовало је и руководство Града Лесковца на челу са градоначелником г. др Гораном Цветановићем. Овом приликом Патријарх Иринеј одликовао је достојанством архимандрита досадашњег протосинђела Јоаникија, бившег настојатеља јашуњског манастира и протојереја Тихомира Радивојевића, дугогодишњи пароха јашуњског и кутлешког, правом ношења напрсног крста.

Звучни запис беседе Патријарха Иринеја

DSC_5019.JPG
 
Јашуњски манастир имао је, као и сама Србија, веома бурну историју. Много пута је страдао и бивао обнављан..Манастирски храм је малих димензија и подигнут је 1517. године на темељима старијег храма из немањићког периода, а подигао га је Андроник Контакузин са браћом. Ова породица је била у блиским родбинским везама са последњим потомцима деспотске лозе Бранковића. Најстарије фреске насликане су 1524. године.
Године 1986. Манастир је стављен под заштиту Државе као споменик културе од великог значаја. Пре 11 година започета је нова обнова Јашуње када је подигнут нови конак, звоник и ограда око манастира.
Завршни чин обележавања пет векова манастира Јашуња био је уручивање признања које је Свети Архијерејски Синод доделио појединцима и институцијама заслужним за обнову ове светиње. Признања су добили:
 
DSC_5202.JPG
 
     1. Орден Св. Саве другог степена додељен је доктору Горану Цветановићу, градоначелнику Града Лесковца за делатну љубав према мајци Цркви, нарочито приказану у материјалној помоћи приликом обнове Јашуњског манастира;
 
    2. Орден Светог Краља Милутина додељен је: Скупштини Града Лесковца, Бојану Тојаги, начелнику Управе за друштвене делатности Скупштине Града Лесковца, као и Горану и Бојану Ђокић, сувласницима компаније „Браћа Ђокић“ из Лесковца.
Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније доделио је Грамате као знак захвалности за ангажовање у обнови манастира и организацији прославе овог великог јубилеја. Награђени су:
 
DSC_5370.JPG
 
Народни музеј у Лесковцу, директорка Н. Музеја Мира Ниношевић, заменик директора Верољуб Трајковић, затим, Ненад Цветковић из Лесковца, Славиша Јовановић из Равне Дубраве, Никола Костадиновић из Лесковца, Михајло Станковић из Лесковца, Игор Соколовић из Лесковца, Миодраг Митровић из Лесковца, Боривоје Ставановић из Бошњаца, Предузеће „Термоцентар“ из Лесковца, Братислав Рајковић из Лесковца, Фирма „Југотерм“ из Мерошине, Иван Стаменковић из Лесковца, Предузеће „Браћа Цветковић“ из Топонице и Дејан Бићић из Лесковца.
 
DSC_5370b.jpg
 
 
Народни Музеј у Лесковцу био је организатор обележавања пет векова манастира Јашуња који је трајао 4 дана и грађанима Лесковца кроз: филм под насловом „Првих 500 година“; затим 4Д пројекцију „Векови духовности“; промоцију монографије „Пет векова Јашуњског манастира Светог Јована Претече“; изложбу фотографија као и кроз синоћ одржану Свечану академију, приближио значај овог манастира за очување српског нацоналног идентитета кроз историју.
 
DSC_5370c.jpg

 

DSC_5411.JPG

 

DSC_5459.JPG

 

DSC_5753.JPG
 
DSC_5785.JPG
 
 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...