Jump to content

Уочи Свете Петке двоструко монашење у манастиру Фенек

Оцени ову тему


Препоручена порука

Уочи Свете Петке двоструко монашење у манастиру Фенек

У навечерје празника Свете Петке, 26. октобра лета господњег 2017. у манастиру Фенеку, празничним вечерњим богослужењем началствоао је Епископ сремски Василије. После празничног бденија и молитви пред кивотом са честицом моштију Свете Петке, извршен је чин монашења двојице досадашњих искушеника Ђорђа и Богдана. Искушеници овог манастира, које су на радост Бога нашега, привели високопреподобни архимандрити Макарије, игуман манастира Фенека и Михајло, игуман манастира Светих архангела из Призрена, приступили полагању монашких заветâ. Преосвећени владика сремски Василије честитао је високопреподобном игуману Макарију и сабраћи Георгију и Нектарију који су примили ангелски монашки чин и казао како је Господ свакоме подарио шта је потребно, Крст који може да носи, па тако и њима које су добровољно и без икаквог наговора и присиле примили монашки постриг, примили Крст Христов и пошли за Њим.

У навечерје празника Свете Петке, 26. октобра лета господњег 2017. у манастиру Фенеку, празничним вечерњим богослужењем началствоао је Епископ сремски Василије уз саслужење високопреподобног архимандрита Доситеја из манастира Гргетега, јеромонаха Лукијана (манастир Ђипша) и Василије (манастир Врањаш), протосинђела Мардарија из манастира Светог Јована Богослова (Епархија нишка), протојереја-ставрофора Слободана Радојчића архијерејског намесника земунског, протојереја Јефте Павловића, као и протођакона Слободана Вујасиновића и ђакона Милована Бојчића.

20171026_200023.jpg

За певницом је било братство манастира, свештенство намесништа земунског крстоносни оци Перица  Влаинић и Ненад Катић, док је сестринство из фрушкогорских манастира појало за левом певницом.

Вечерњем са петохлебницом узносећи молитве многопоштованој светитељки којој се сви клањају, песмом и одговарањем присуствовали су верни из разних места.  Христољубиви народ наш испунио је  манастирску цркву и порту.

После празничног бденија и молитви пред кивотом са честицом моштију Свете Петке,  извршен је чин монашења двојице досадашњих искушеника Ђорђа и Богдана.

Искушеници овог манастира, које су на радост ангела и Бога нашега, и богољубивог народа,  привели високопреподобни архимандрити Макарије, игуман манастира Фенека и Михајло, игуман манастира Светих архангела из Призрена,  приступили су тајни неба и земље, полагању монашких заветâ.

Пострижени руком Епископа сремског Василија добили су монашка имена Георгије и Нектарије, примише равноангелни чин и предадоше себе Господу. Велика је и наша духовна радост што постадосмо богатији за нове војнике војске Христове.

Преосвећени владика сремски Василије честитао је високопреподобном игуману Макарију  и сабраћи Георгију и Нектарију који су примили ангелски монашки чин и казао како је Господ свакоме подарио шта је потребно,  Крст који може да носи, па тако и њима које су добровољно и без икаквог наговора и присиле примили монашки постриг, примили Крст Христов и пошли за Њим.

Владика сремски Василије је свима честитао празник Свете Петке, казао њено житије и позвао све да се у вери укрепимо, да непрестано стражимо над собом и ближњима, посебно над децом, младима, чувајући породицу.

Молитвено торжество настављено је трпезом хришћанске љубави која је припремљена трудом братства манастира са благоверним народом.

+ Аудио прилог патријаршијског радија "Слово љубве"


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...